(Ge)buis(d) !?: '1&70'

donderdag 7 september 2006

Een geslaagde seksuele uitspatting staat of valt met de uitvoering van het voorspel. Wanneer dit voorspel elke stoutmoedige verwachting inlost, is er maar weinig wat de pret achteraf nog kan bederven. Dat weten ook de programmastrategen van Vlaanderen's grootste televisiezenders, want zij trachten zoveel mogelijk kijkers te betrekken in hun stoeipartijen die in de televisionele kamasutra 'Blokken', 'Te nemen of te laten' en '1 & 70' worden genoemd.

V


TM heeft jaar na jaar lijdzaam moeten toezien hoe de meeste kijkers ingingen op de 'avances' van Ben Crabb en de zijnen om met de blokken te spelen. Toegegeven, dat zijn hoogst eigenaardige seksinstrumenten, maar de meeste mensen zien er geen graten in. Dat tot groot ongenoegen van de commercile omroep die met vreselijke producties als 'Safe' en 'VIPS' de kijker niet wist aan te trekken, integendeel.

Dan maar het ultieme offensief moet Jan Segers (programmadirecteur VTM red.) gedacht hebben. Niet alleen brengt VTM een gloednieuwe quiz op het scherm onder de naam '1&70', evenzeer opmerkelijk is de man die de quiz in goede banen moet leiden. Geen voorspel meer met Rani De Coninck, noch met Kris Borgraeve, maar wel  met Koen Wauters, in een niet zo ver verleden nog verantwoordelijk voor het in zwijm vallen van honderden gillende bakvisjes.

In '1&70' neemt en kandidate het op tegen, u raadt het al, zeventig medekandidaten. Inzet, een smak geld. In wezen is '1&70' een verkapte versie van grote broer 'En Tegen Honderd', met dat verschil dat Koen Wauters er enkele rimpels heeft bijgekregen en dat de spanning en 'donkerheid' niet in die maten aanwezig zijn als bij de grote broer.

Als het de bedoeling is om een bijzonder afstandelijk voorspel te presenteren, dan is VTM wonderwel in haar opdracht geslaagd. Want op geen enkel moment 'leeft' de kijker mee met het hele gebeuren waar bij wijze van spreken slechts om de drie minuten een vraag wordt gesteld. Veel te weinig voor een programma dat als 'quiz' naar voren wordt geschoven. In de veronderstelling dat we allemaal een beetje competitiebeestjes zijn, is kijken naar '1&70' een dikke afknapper. Veel te veel gedoe rond de zeventig mensen in het publiek die hun oerinstincten laten botvieren telkens wordt bekendgemaakt hoeveel van hen afvallen nadat ze een verkeerd antwoord gaven. Waarom dat wansmakelijke gebrul wordt geproduceerd, is mij een raadsel.

De applausmeester, die ik ervan verdenk dat hij er in z'n vrije tijd vreemde hobby's met oerang-oetangs op nahoudt, verdient een vervroegd pensioen.

VTM moet het simpeler houden. Wanneer ze volgend televisieseizoen broeden op een nieuw voorspelletje, is het aan te raden om het aantal deelnemers tot twee te beperken en het aantal vragen die gesteld worden, te vermeerderen. Zo geef je de kijker tenminste de kans 'mee te leven' met de kandidaten (probeer dat maar eens met zeventig deelnemers )...

Waarom niet eenzelfde concept als 'Blokken', maar dan een '4 op een rij'-versie? 't Is eens wat anders!

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Kinderen van het Verzet' (Canvas)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapten tienduizenden Belgen in het verzet tegen de nazi's. Hun kinderen getuigen over die oorlogsperiode. Wat deden hun ouders, waarom gingen ze in het verzet en hoe gevaarlijk was dat? Veel verzetslieden werden opgepakt door de Duitsers. Die arrestaties staan 75 jaar later bij vele kinderen nog op het netvlies gebrand.

'Kinderen van het Verzet', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers