Favoriete platen van Geoffrey Burton in 'Off The Record' op Canvas

zondag 27 september 2015

In 'Off the Record' op Canvas praten Belgische muzikanten met veel passie over de platen die hen artistiek en muzikaal hebben gevormd.

In de eerste aflevering geeft Geoffrey Burton een inkijk in zijn platenkast. Geoffrey Burton (1973) is gitarist, muziekproducer en componist. Zijn naam wordt de ene keer met een Frans, dan weer met een Engels accent uitgesproken. Burton vindt beide prima. Met een Gentse tongval mag evenzeer, want hij is een geboren en getogen Gentenaar.


Van drum naar gitaar
Gitaar spelen was niet zijn eerste roeping. Eigenlijk wou de kleine Geoffrey drummen. Zijn speelgoed-legerkamp functioneerde als toms en een stel stylo’s dienden als sticks. Een echt drumstel vonden zijn ouders niet opportuun in hun appartement, dus werd de aspirant-drummer noodgedwongen gitarist. Met ondertussen een indrukwekkend palmares.

Burton volgde nooit gitaarles. Hij leerde naar eigen zeggen veel door te kijken en luisteren naar andere gitaristen. De Vlaams bluesmuzikant Roland Van Campenhout nam Burton als jonge gitarist onder zijn vleugels en duwde hem richting podium, maar ook van internationale gitaarhelden als Mick Ronson en Prince stak Burton veel op.

Van Pieter-Jan Desmet tot Iggy Popp
Burton maakte 15 jaar lang deel uit van de groep PJDS rond de Gentse singer-songwriter Pieter-Jan Desmet, met wie hij nog altijd een hechte connectie heeft, en speelde even lang in de band van Arno Hintjens waar hij Jean-Marie Aerts opvolgde. Hij werkte met een rist Belgische artiesten samen, onder wie Daan, Adamo en Axelle Red, en produceerde albums van Yasmine en Absynthe Minded.

Maar ook in het buitenland is Burton erg actief. Hij deelde het podium met de gerenommeerde - ondertussen helaas overleden - Franse artiest Alain Bashung. Hij produceerde het album La vie est une truite arc-en-ciel qui nage dans mon coeur van de Franse artiest Cali en speelde met de Portugese fado-zangeres Mísia tijdens haar Ruas-tournee. In 2009 speelde hij twee avonden aan de zijde van Iggy Pop tijdens de promotour van diens album Préliminaires.

Onlangs stond hij ook op de planken in de Duitse theaterproductie Elektra van regisseur Paolo Magelli. Hij tourt ook met de Zwitserse zangeres Sophie Hunger. Samen met levensgezellin Sarah Yu Zeebroek en schoonbroer Boris Zeebroek vormt hij daarnaast nog de Gentse indieband Hong Kong Dong.

Leren door te luisteren
Tussen de bedrijven door vindt Geoffrey Burton toch de tijd om voor 'Off the Record' op zoek te gaan naar zijn referentieplaten. Muziek leer je spelen door ernaar te luisteren, luidt zijn motto. In de muziekschool leer je enkel de techniek. Zijn platen betekenen alles voor hem. De liefde voor muziek erfde Geoffrey van zijn vader, die kort voor de opname overleed. Zijn met zorg en passie samengestelde platencollectie is het meest dierbare wat zijn vader hem kon nalaten, vertrouwt Geoffrey ons toe. De dozen staan nog onuitgepakt op de grond in de woonkamer.

Over de platen van zijn vader: 'Zijn platen zijn het belangrijkste wat mijn vader mij heeft nagelaten. Ik weet nog niet of ik ze tussen mijn platen ga steken of niet. Alfabetisch rangschikken tussen al de rest of een nieuwe kast in elkaar timmeren. Bitterzoet om ze hier te hebben, maar ze horen hier.'

Over de film van Godard 'Sympathy for the Devil': 'Super interessant om te zien hoe een groep als The Stones, toen al gigantisch groot, via trial-and-error tot een eindresultaat komen. Geniaal is het stuk waar ze plots een samba-versie maken van 'Sympathy for the Devil'. Echt niet meer weten wat gedaan met het nummer. Radeloos. Misschien getuigt het van een slecht karakter, maar het is heerlijk om zo’n groep te zien crouten. Dat hoort toch in elke groep thuis. Prutsen en duizend-en-één versies proberen.'

Over zijn samenwerking met Iggy Pop: 'I'm in The Stooges. These guys are no intellectuals, believe me. Zo stelde Iggy Pop zichzelf voor. Hou het simpel en laat de rest aan mij over. Veel mensen zien Iggy als een konijn dat op het podium heen-en-weer springt, maar die gast komt na het optreden naar u en zegt In dat nummer, in de derde strofe, dat kun je misschien toch net iets anders doen. Die heeft gewoon álles gehoord. Onwaarschijnlijk gefocust, die kerel.'

Over het podium: 'Een podium is een ideale plek om mijn colère kwijt te geraken. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik iets te bewijzen heb. Elk optreden kan het laatste zijn. Elk optreden is superbelangrijk, of het voor één man is of voor 50.000, ik ga mij daar altijd voor opladen. Het is de katalysator van mijn leven.'

Over Prince: 'Soms, als ik niet meer weet wat gedaan, denk ik aan Prince. Die gast stopt gewoon nooit, een constante stroom van creativiteit. Uit zijn werkethiek valt evenveel te leren als van zijn muziek. Ik ben zo een grote fan van Prince dat ik dezelfde Telecaster heb gekocht als de zijne. Een veel te dure, chique gitaar van het merk H.S. Anderson. Een soort van penopauzecadeau. Een kinderdroom.'

Over Lou Reed (Street Hassle): 'Als ik zeg dat Lou Reed één van mijn favoriete gitaristen is, reageren velen verbaasd: die kan toch niet spelen? Bij mij gaat zijn gitaarspel door merg en been. Hij was een luie gitarist en gebruikte drie akkoorden voor zijn songs, maar hij was wel bezeten door sound en dat is voor mij een les.'

Research en interviews: Gianni Marzo
Regie: Aster Van de Vijver
Productie en eindredactie: Griet Boulat

'Off the Record', vanaf maandag 28 september om 21.15 uur op Canvas.


DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Grote Onbekende' (Eén)

Lucs eerste stop is in Schotland waar hij zijn dochter Justine bezoekt op Erasmus. Justine studeert rechten en neemt haar vader maar al te graag mee naar de les. In Noorwegen ontmoet hij Tuur, die voor zijn studies sportwetenschappen regelmatig op excursie mag. Samen ontdekken ze aan den lijve dat skin in de Noorse bergen niet zo simpel is als het lijkt. In het Bulgaarse stadje Plovdiv leert Luc Arthur kennen. Hij heeft cerebrale parese waardoor op Erasmus vertrekken voor hem een nog grotere uitdaging is.

'Het Grote Onbekende', om 21.20 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 09:00
  Herfstbeelden
  10:00
  Radio2 op n
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Herfstbeelden
 • 09:30
  Lassie
  09:55
  Squish
 • 09:35
  Open keuken met Sandra Bekkari
  09:50
  Geen Uitzending
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  House Rules
 • 00:55
  Onderbreking
  11:30
  Sturm der Liebe
 • 03:40
  Geen Uitzending
  13:20
  The Graduate
 • 09:30
  Trollenjagers: Verhalen uit Arcadia
  09:50
  Team Dronix
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Geen uitzending
 • 09:10
  Huizenjagers
  09:55
  Geen uitzending
 • 09:15
  Geen uitzending
  10:15
  E.R. - Emergency Room
 • 06:00
  NRJ Get Up
  10:00
  LOOP Play6
 • 09:35
  The Block Australia
  10:30
  MasterChef USA
 • 09:15
  De smaaktoerist
  09:50
  Pasta & risotto
 • 09:00
  Panelgesprek BVZD
  10:00
  Herhalingslus
 • 09:00
  Een Uur Sorry Music
  10:00
  Lf !
 • 09:40
  De tip
  09:49
  Spanplafond plaatsen
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 09:30
  Dok
  10:15
  Stamnummer 1
 • 09:00
  New Tricks
  09:50
  Sister Boniface Mysteries
 • 09:35
  Tiny House Nation
  10:30
  Below Deck
 • 09:39
  Goedemorgen Nederland
  10:00
  NOS Journaal (ochtend)
 • 09:35
  Frontlinie
  10:15
  Nieuwsuur
 • 09:47
  Inui
  09:54
  Pingu