'Fata Morgana': 5 sterren voor Meerhout

zondag 5 augustus 2007

Voor de inwoners van Meerhout is het een drukke week geweest want ze moesten in één week tijd hun gemeente omtoveren in het oude Egypte. Marleen Merckx was de uitdager van dienst en wilde graag ondergedompeld worden in de Egyptische sferen.

Marl

een vroeg aan de inwoners een piramide van minstens 10 meter hoog, geflankeerd door twee sfinxen, een feestelijk intrede van 200 cleopatra's, een boodschap in ontelbaar veel hiërogliefen op een muur van 50 meter lang en 3 meter hoog, minstens 40 exotische kraampjes in de souks en een Egyptian walk met 8.000 mensen.

De opdrachten vergden veel inspanningen van de vijf sleutelfiguren maar iedereen begon heel enthousiast aan de uitwerking ervan. Zaterdagavond brak het uur van de waarheid aan, Marleen Merckx kwam kijken op Meerhout de vijf sterren wel verdiende.

De eerste ster werd gemakkelijk binnengehaald toen bleek dat de gevraagde piramide welgeteld 10 meter en 34 centimeter hoog was. Het bouwwerk was zelfs voorzien van palmbomen, kruiken en een dromedaris. Marleen vond het meer dan geslaagd en deelde de eerste ster meteen uit.
200 cleopatra's vinden is niet gemakkelijk, toch daagden er in totaal 373 vrouwen op die zich wilden verkleden in Cleopatra. Ze werden op draagberries aangebracht door slaven, er liepen kinderen mee in de stoet en er werd gedanst en gezongen. De tweede ster was een feit.
Tegenwoordig wordt er niet meer in hiërogliefen geschreven, toch moest dit schrift op een muur van 50 meter lang en drie meter hoog uitgeschreven worden. Na wat meetwerk bleek dat de muur maar liefst 55 meter hoog was dus de derde ster was binnen.
Meerhout ademde de echte sfeer van de souks uit door de 54 kraampjes die opgetrokken werden. Alles kwam er aan bod: geuren, kleuren en andere leuke taferelen. Hiermee was ook de vierde ster binnen.
Met minstens 8.000 mensen een Egyptian walk doen is helemaal niet simpel, leer zoveel mensen deze dans maar eens aan. Jos, die verantwoordelijk was voor dit onderdeel, wist tot op het laatste moment niet hoeveel mensen er nu zouden meedoen. Gelukkig had de deurwaarder goed nieuws voor hem, minstens 10.500 mensen deden mee aan het dansje.

Meerhout verdiende de vijf sterren terecht, volgende week mag Brasschaat bewijzen hoe kunstzinnig ze daar zijn.

DOSSIER: Fata Morgana 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Balthazar wordt opgeroepen naar de plaats van een zwaar verkeersongeluk, waarbij verscheidene slachtoffers vielen. Hij ontdekt dat een van hen, een jonge vrouw getooid in een prinsessenkleed, al dood was voor het ongeval. Wanneer Balthazar en Hélène vermoeden dat er nog een andere vrouw bij haar in de wagen zat en dat zij waarschijnlijk in groot gevaar verkeert, starten ze een race tegen de tijd om haar terug te vinden voor het te laat is.

'Balthazar', om 23.45 uur op Eén.

Dossiers