Donderdag op VTM: 'Helden van Hier: door het vuur'

woensdag 2 september 2015

Beleving in de puurste zin van het woord. Dat is waar de reportagereeks 'Helden van Hier: Door het Vuur' vanaf donderdag 3 september om 21.45 uur voor staat.

Het programma volgt vier maanden lang - verspreid over 6 afleveringen - het leven op de werkvloer van Ploeg Vier, het jongste team van de Gentse brandweerpost van Brandweerzone Centrum. Eén cameraploeg wordt de beste vriend van het korps. Ze leven, eten en slapen mee in de kazerne. Ze doen nachtshiften, zijn erbij tijdens trainingen en gaan mee op interventie.


'Helden van Hier: Door het Vuur', brengt het verhaal van één van de gevaarlijkste beroepen ter wereld vanuit het standpunt van de hulpverleners zelf. Naast de cameraploeg brengen helmcamera’s en bodycams de kijker op dezelfde plaatsen als de brandweermannen: van het verscheurde dakgebinte tijdens een storm, over vastzittende liftkokers tot een gebouw in lichterlaaie waarbij elke seconde er één te veel is. Nooit eerder zal de kijker dichter bij de actie geweest zijn. 'Helden van Hier: Door het Vuur' laat Vlaanderen mee in het hoofd van de brandweermannen en ambulanciers kruipen.De kijker beleeft de actie letterlijk vanuit het standpunt van de hulpverlener. Hij kijkt mee door zijn ogen, hoort zijn ademhaling en voelt bijna de hitte van het vuur.

'Helden van Hier: Door het Vuur' wordt gemaakt door Geronimo, meteen de eerste samenwerking tussen het productiehuis van o.a. 'Missie Mosango' en 'Flying Doctors' en VTM.

Ploeg Vier
De hoofdkazerne van Brandweerzone Centrum is die van Gent. Meer dan 400 brandweermannen waken er dag en nacht over de veiligheid van de stad en de omliggende gemeenten. Om 24 uur op 24, 7 dagen op 7 te kunnen uitrukken, is het korps ingedeeld in vier ploegen die elk shiften van 12 uren draaien.

Eén van hen is Ploeg Vier, het jongste team van het korps. Met 103 mannen en één vrouw staan ze klaar om op elk moment te kunnen uitrijden: officieren, brandweermannen, ambulanciers en duikers. Teamspelers die letterlijk voor elkaar door het vuur gaan. Zestig shiften lang volgt een cameraploeg elke interventie, training en opleiding van Ploeg Vier. De camera rijdt mee in de kolonne van brandweerwagens en volgt in het spoor van de brandweermannen als die gebouwen of voertuigen binnengaan. Waar de cameraploeg moet stoppen, gaan de bodycams van de brandweerlui verder.

'Helden van Hier: Door het Vuur' biedt een inkijk in de verschillende acties die de hulpverleners tot een goed einde moeten brengen. Want de brandweer doet veel meer dan enkel branden blussen. Ze breekt deuren open om ambulanciers binnen te laten, knipt autowrakken open bij ernstige ongevallen, stuurt duikers het water in als een voertuig is gezonken of evacueert mensen via het raam als die niet via de traphal naar beneden kunnen.

In de reeks worden de verhalen verteld aan de hand van gesprekken met enkele hulpverleners. Zo is er Tom (33), een doctor in de biologie die zijn carrière opgaf om ambulancier te worden. Brecht (33) groeide letterlijk op in een brandweerkazerne. Zijn vader was brandweerman en Brecht zat dagelijks in de crèche van de pompiers. Intussen is hij waarnemend luitenant, vastbesloten om verder op te klimmen in het kader. Ambulancier Gerrit (62) is één van de oudgedienden van het brandweerkorps van Gent. Hij kon al twee jaar met pensioen gaan maar weigert zijn post te verlaten. Intussen is hij de oudste van het korps, en wellicht zelfs de oudste ambulancier van Oost-Vlaanderen. Peter (34) was in een vorig leven reisanimator in het buitenland, tot er een brand uitbrak op reis. Het incident maakte zo veel indruk op hem dat hij besloot om zelf brandweerman te worden. Hij is nieuw in Ploeg Vier maar laat dat niet merken wanneer hij als sergeant verantwoordelijk is voor één van de brandweerwagens. Angelo (23) kwam 2,5 jaar geleden bij de brandweer en legt zich toe op de specialisatie duiken, in het team dat uitrukt om drenkelingen te redden. Angelo heeft nog drie moeilijke stageduiken te gaan vooraleer hij zich volwaardig brandweerduiker mag noemen. Korporaal Gunter (34) was voorbestemd om brandweerman te worden. Zijn vader ging hem voor bij het Brugse korps, zijn broers in Brugge en Brussel.

Voor hen is het hun job, voor ons zijn het 'Helden van Hier'.

Aflevering 1
Ploeg vier wordt opgeroepen voor een woningbrand met mogelijk een moeder en twee kinderen in huis. Ze hebben de grootste moeite om de versterkte deur open te krijgen. Ambulanciers Gerrit en Antoon moeten uitrukken voor een ongeval met vluchtmisdrijf. Voor Gerrit, die zelf een kind verloor in een ongeval, is het een confronterende interventie. Als bij valavond brand uitbreekt op de negende verdieping van een appartementsgebouw, is het alle hens aan dek om voldoende druk op de bluslijnen te krijgen. Brandweermannen Tim en Olivier zoeken zich op de tast een weg door de rook, op zoek naar de vuurhaard.

'Helden van Hier: door het vuur', vanaf donderdag 3 september om 21.45 uur op VTM.


DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Grote Onbekende' (Eén)

Lucs eerste stop is in Schotland waar hij zijn dochter Justine bezoekt op Erasmus. Justine studeert rechten en neemt haar vader maar al te graag mee naar de les. In Noorwegen ontmoet hij Tuur, die voor zijn studies sportwetenschappen regelmatig op excursie mag. Samen ontdekken ze aan den lijve dat skin in de Noorse bergen niet zo simpel is als het lijkt. In het Bulgaarse stadje Plovdiv leert Luc Arthur kennen. Hij heeft cerebrale parese waardoor op Erasmus vertrekken voor hem een nog grotere uitdaging is.

'Het Grote Onbekende', om 21.20 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 03:20
  Herhaling late Journaal
  09:00
  Herfstbeelden
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Herfstbeelden
 • 08:15
  De Smurfen
  08:30
  Shaun het schaap
 • 08:20
  Home: Avonturen met Tip & Oh
  08:45
  Kong - Koning van de Apen
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  House Rules
 • 00:55
  Onderbreking
  11:30
  Sturm der Liebe
 • 03:40
  Geen Uitzending
  13:20
  The Graduate
 • 08:10
  Wakandy
  08:25
  Draken: Race naar de rand
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Geen uitzending
 • 08:05
  De smaaktoerist
  08:35
  Meesterlijke klassiekers
 • 08:10
  Full House
  08:35
  That '70s Show
 • 06:00
  NRJ Get Up
  10:00
  LOOP Play6
 • 07:55
  Dr. Phil
  08:35
  The Bake Off UK
 • 08:00
  A la carte
  08:30
  Open vuur
 • 07:00
  Herhalingslus
  09:00
  Panelgesprek BVZD
 • 08:00
  al-1-maar-hits
  09:00
  Een Uur Sorry Music
 • 08:09
  Een slim bureau 1
  08:24
  Een slim bureau 2
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 07:55
  Kantine
  08:50
  Mauve.
 • 08:15
  Agatha Raisin
  09:00
  New Tricks
 • 08:20
  According to Jim
  08:50
  Millionaire Matchmaker
 • 08:11
  Goedemorgen Nederland
  08:30
  NOS Journaal (ochtend)
 • 08:12
  NOS Journaal
  08:30
  NOS Journaal met Gebarentaal
 • 08:19
  Shaun het schaap
  08:26
  Masha en de beer