Docureeks rond Jef Vermassen nieuw bij VTM

maandag 4 september 2017

Jef Vermassen is wellicht de bekendste strafpleiter van ons land. Onlangs vierde hij zijn zeventigste verjaardag, maar het vuur is nog lang niet gedoofd. Zijn naam is een begrip geworden in elke Belgische rechtbank en daarbuiten, want de Meester heeft meer dan 100 zaken gepleit.

En de meeste zijn deel van het collectief geheugen: Freddy Horion, de parachutemoord, de beerputmoord, de dodelijke raid van Hans Van Themsche, Ronald Janssen, Kim De Gelder. Vermassen praat in de vierdelige reeks honderduit over deze zaken.


Jef Vermassen – advocaat: 'Al die zaken pakken je ook als advocaat. We zijn ook maar mensen. Onder onze toga zit ook een hart. We zijn ook vader en grootvader. En dat betekent dat die zaken je ook aangrijpen. Zeker als je met foto’s van het slachtoffer wordt geconfronteerd.'

De reeks 'Vermassen' van VTM NIEUWS gunt dus een unieke blik in de assisenzaken die Vlaanderen maandenlang in hun greep hielden. Samen met Jef Vermassen zelf, collega-advocaten, journalisten en zijn cliënten wordt teruggeblikt op een heel uitzonderlijke carrière.

Kris Hoflack – Algemeen Hoofdredacteur VTM NIEUWS: 'Jef Vermassen is een monument. Hij is dé koning van assisen. Ik volg zijn carrière al meer dan 30 jaar en heb zelden iemand met zoveel passie en kennis zijn beroep weten uitoefenen.'

Veertig jaar volksjury
Leidraad in de vierdelige reeks is de evolutie van assisen de voorbije vier decennia. Het is geen geheim dat Jef Vermassen met spijt ziet hoe de klassieke assisenprocessen stilaan verdwijnen. Meer dan 45 jaar heeft hij gepleit voor volksjury’s, maar meer en meer nemen de rechters het over en moet het volk zwijgen. Vermassen praat in de reeks rechtuit over deze veranderingen en illustreert ze met voorbeelden van zijn bekende processen. Elke aflevering draait rond een thema, zoals de relatie tussen media en assisen. In de loop van Vermassens carrière kregen journalisten steeds meer interesse in de rechtbanken, en met al die aandacht in de pers leken processen niet langer alleen in de rechtszaal maar ook in de huiskamers worden gevoerd. Met de parachutemoord en de discussies over de al dan niet schuld van Els Clottemans als bedenkelijk hoogtepunt. Een ander thema is de evolutie van het strafonderzoek. Dat kreeg met de komst van de gsm en het traceren van gesprekken of met de kennis van het DNA een andere, meer professionele wending. Nieuw en hard bewijs dat nu de doorslag kan geven in de zoektocht naar de waarheid, maar in het begin van Vermassens carrière niet bestond.

Vier weken lang geeft Jef Vermassen zijn visie op die evolutie en krijgen kijkers een unieke inkijk in de psyche van de meester zelf. De reeks is gemaakt door Borgerhoff & Lamberights TV in opdracht van VTM NIEUWS.

Aflevering 1: Vermassen - Artikel 71, de Onweerstaanbare Drang
Meer dan 100 keer pleitte Jef Vermassen voor de volksjury en zijn vrijspraken zijn legendarisch. Maar liefst 16 keer kreeg hij een verdachte vrij. Niemand deed hem dat ooit voor en niemand zal het hem ooit nadoen, want net nu de meester 70 jaar wordt, wordt ook zijn geliefde strijdarena ‘het hof van assisen’ afgeschaft.

Is ieder van ons in staat om te doden? Ja, zegt meester Vermassen, als we tot het uiterste gedreven worden en moe getergd zijn, kunnen bij elk van ons de stoppen doorslaan. Geleerd, arm of rijk, de emmer kan bij iedereen  overlopen. Met het fameuze Artikel 71 over de ‘onweerstaanbare dwang’, kreeg Jef Vermassen nu en dan ‘gewone’ daders vrij. Mensen die een vlaag van woede en uitzichtloosheid een geliefde van kant maakten, vaak met een levenslang schuldgevoel tot gevolg.

In 'Vermassen' blikt de steradvocaat samen met journalisten zoals Jan Van Rompaey, Gust Verwerft, Mark Eeckhaut, collega-strafpleiter Vic Van Aelst, gerechtspsychiaters en nabestaanden terug op verschillende processen waarin hij daders verdedigde met onder andere Artikel 71, zoals de zogenaamde 'Kwartjeszaak' waarin hij zijn eerste vrijspraak haalde, de zaak Renneboog rond de rector van de VUB, het 'Euthanasieproces' rond Els Op de Weerdt die haar tante een dodelijke injectie gaf.

Van alle assisenklanten die Jef Vermassen ooit vrij kreeg, is er trouwens geen enkele hervallen.

'Vermassen', vanaf disndag 5 september om 21.45 uur bij VTM.


DOSSIER: Najaar 2017: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:20
    Villa Politica
    00:55
    VRT NWS laat
  • 13:30
    Ketnet Junior
    23:50
    Nachtlus
  • 15:45
    De Smurfen nieuw
    21:00
    Geen uitzending
  • 15:05
    The Good Doctor
    01:10
    Geen uitzending
  • 15:45
    Achter gesloten deuren
    01:30
    Geen uitzending
  • 14:55
    A Perfect Getaway
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 14:55
    Police Interceptors
    01:15
    Stargate SG-1
  • 15:35
    All Saints
    00:50
    Offspring
  • 15:20
    Joe
    00:55
    Geen uitzending
  • 15:45
    Big Brother
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 15:35
    Cold Case
    01:00
    Friends
  • 15:15
    Hawaii Five-0
    01:25
    Undercover Boss
  • 15:10
    The Block NZ
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 14:25
    Snapped
    00:40
    Castle
  • 15:00
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 15:38
    Zelf gedaan, goed gedaan
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 15:25
    Guillaume's Paris
  • 15:10
    FIM Motocross World Championship
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 14:50
    Father Brown
    00:20
    Silent Witness
  • 15:23
    Op1
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 15:40
    NOS Journaal
    00:17
    Nieuwsuur
  • 15:31
    Mega Mindy
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach