De herfst van Canvas : 'Morgen Beter' &' Panorama'

dinsdag 19 september 2006

Morgen Beter keert na een rustpauze terug op uw scherm. Na de verkiezingen van 8 oktober leggen Tim Pauwels en Kathleen Cools hun gasten het vuur aan de schenen. Die gasten zijn onmiddellijk betrokken bij de brandende actualiteit.

'


Morgen Beter' biedt ruimte voor controversiële opinies en hoogoplaaiende discussies. Niet de feiten zelf, maar het wat en het waarom ervan, daar draait het om. Elke weekdag omstreeks 23.25u. Vanaf 10 oktober op Canvas. Interactief, herkenbaar en met de vinger aan de pols Net als voor de zomervakantie gaat Morgen Beter iedere weekavond met zijn gasten dieper in op de actualiteit. Morgen Beter wil scherpe, verstandige, controversiële opinies horen. Niet alleen over "de politiek", maar over alle hete hangijzers, over alles wat de burger beroert en waarover hij (m/v) zijn gedacht wil zeggen en een gedacht wil horen. Het kan over voetbal en jonge criminelen gaan, over de zin van de 0110 concerten van Tom Barman, maar ook over prangende kwesties uit cultuur, media, wetenschap of economie. Morgen Beter wil vooral geen onderwerp uit de weg gaan. En wil graag weten wat zijn kijkers ervan denken.

Opiniemakers
Kathleen Cools en/of Tim Pauwels zitten iedere avond aan tafel met een viertal gasten. Twee gasten  worden uitgenodigd omwille van hun betrokkenheid bij het gespreksonderwerp van de dag; Ze staan ergens voor, ze verdedigen een stelling, ze klagen iets aan. De twee anderen gasten komen uit de "stal"  van Morgen Beter: een groep van mensen die de redactie heeft uitgekozen omwille van hun brede kennis en interesses en ook wel voor hun scherpe tong. We noemen ze met een lelijk woord onze "opiniemakers". Ze ventileren hun mening, leggen hun tafelgenoten op de rooster en lopen desnoods Kathleen Cools en Tim Pauwels verbaal voor de voeten. Ze zijn links en ze zijn rechts, of ze vinden die opdeling in vakjes totaal irrelevant. Rik Torfs, Walter Van Steenbrugge en Luc Van der Kelen, bijvoorbeeld. De groep van "opiniemakers" zal kleiner zijn dan vorig seizoen, u zult ze dus vaker terugzien.

Bij Morgen Beter is er aan het eind van het programma geen winnaar. Maar we hopen dat we met een interessante mening kennis hebben gemaakt, of een nieuw idee hebben gehoord, of een invalshoek waar we nog niet aan gedacht hadden. We hoeven het er niet eens mee te zijn, maar we moeten wel geboeid hebben zitten kijken.

Morgen Beter op vrijdag
Op vrijdagavond komt Morgen Beter terug op het gespreksonderwerp van de week. Tim Pauwels en Kathleen Cools zitten dan met de commentatoren/hoofdredacteurs van de Vlaamse kranten en weekbladen aan tafel. Het vrijdagse gesprek moet een gesprek vanuit de hoogte worden, figuurlijk dan, het moet enge en starre gezichtspunten overstijgen en ons een brede kijk op het probleem geven.

Forum
Morgen Beter hecht veel belang aan de mening van zijn kijkers. Het forum van Morgen Beter was vorig jaar een drukbezochte plaats van discussie. Het ging er niet altijd even beschaafd aan toe. Met een paar eenvoudige regels willen we de discussies eerbaar houden: het mag heftig zijn, maar het moet netjes blijven. We willen nog meer opinies horen over de onderwerpen die in ons programma aan bod komen. We kijken hoe we die opinies in Morgen Beter kunnen verwerken.

Chatten met Morgen Beter
In dezelfde filosofie wil Morgen Beter een wekelijkse chatsessie organiseren. Eén keer per week – 's avonds -zal een van onze "opiniemakers" vragen en opmerkingen van de kijkers beantwoorden. Ook hier geldt het ordewoord: vinnig mag, onbeschoft niet. En het moet natuurlijk over de actualiteit van de week gaan. We zetten iedere week een samenvatting van de interessantste vragen en antwoorden op de website.

Video on demand (Vod)
Via vrtnieuws.net zult u de meest recente aflevering van Morgen Beter kunnen bekijken op uw computer.

Locaties
Morgen Beter komt net als vorig seizoen naar de kijkers toe: tot Kerstmis slaat het programma iedere week zijn tenten op in een stijlvol etablissement waar ook u welkom bent. We verdelen onze tijd over het Stuk in Leuven, Zebrapoint in Gent, de Bourla in Antwerpen en het café van de Beursschouwburg in Brussel. Kijk op onze website voor gedetailleerde informatie over datums en plaatsen.

Mailbox
Wie vragen heeft over het programma – inhoudelijke of praktische – of wie liever niet op ons forum bezoekt, kan altijd terecht op ons mailadres morgenbeter@canvas.be. Iedere mail wordt beantwoord. Morgen Beter wil kortom een veel interactiever programma zijn dan in zijn eerste seizoen. Uw mening telt mee.

'Morgen Beter', elke weekdag omstreeks 23.25u. Vanaf 10 oktober op Canvas

Panorama
Panorama brengt ook dit seizoen een mix van sterke buitenlandse reportages en al even sterke eigen producties. Met de verkiezingen van 8 oktober kan dit thema uiteraard niet ontbreken, maar ook over gezinsdrama's, een fenomeen van deze tijd, heeft de Panorama-redactie een ijzersterke reportage gedraaid. Op zondag om 20.00u.

Op zondag 15 oktober is er een reportage van Panoramareporter Wim Van Den Eynde over de verkiezingsstrijd in Antwerpen. Patrick Janssens, Ludo Van Campenhout en Filip De Winter krijgen tijdens hun campagne elk een camera achter zich. De hoogtepunten zijn dan precies één week na de stembusslag te zien in Panorama. Villa Politica maakte in het verleden vergelijkbare documenten, één met toenmalig socialistische voorzitter Steve Stevaert in de hoofdrol, een ander met premier Guy Verhofstadt als centrale figuur. Telkens leverde dat onthullende momenten en verrassende scènes op: de verkiezingsstrijd zoals hij pas te zien is na de uitslag.
 
Twee weken eerder, op 1 oktober brengt Panorama Geen leven meer, een pakkende analyse van het fenomeen gezinsdrama's. Wetenschappelijke statistieken over gezinsdrama's bestaan er niet maar eigen onderzoek wijst uit dat hun aantal toeneemt. Er is heel weinig bekend over dit soort van misdaden. Een gezinsdrama veroorzaakt elke keer weer een hevige opstoot van persaandacht maar daar blijft het dan bij: er volgt meestal nauwelijks een onderzoek, de zaak wordt zo snel mogelijk gesloten. Geen leven meer houdt onder meer een pleidooi om het fenomeen ernstiger te nemen: waarom het drama na afloop niet ontrafelen zodat de omstandigheden duidelijk worden die ertoe hebben geleid? Dergelijke onderzoeken zouden een eerste stap kunnen zijn naar preventie, naar een instrument om de tijdbom in het gezin op tijd te detecteren en eventueel te ontmijnen. Geen leven meer is een productie van Bart Beckers en deMensen, in opdracht van Panorama.

Blikvangers dit najaar onder de buitenlandse producties zijn de BBC reportage De Vaticaanse samenzwering en de VPRO reportage Afval is welkom. Wie op verkiezingszondag 8 oktober even weg wil van het stembusgeweld, kan daarvoor bij Panorama terecht voor een ophefmakende reportage over het Vaticaan en pedofilie. Vier schrijnende gevallen van misbruik door priesters, verspreid over de wereld, komen aan bod. Rome probeert systematisch om het misbruik van minderjarigen geheim te houden, is de conclusie. Priesters die zich schuldig maken aan pedofilie, worden gewoon naar een andere parochie geplaatst. De Vaticaanse samenzwering onthult dat paus Benedictus XVI deze aanpak bewust mee in stand hield. In 2001 herzag Ratzinger, toen nog kardinaal, een decreet uit 1962 over kindermisbruik door priesters. Ook voor hem bleef geheimhouding de regel, de kerk mocht in geen geval in opspraak komen. De Vaticaanse samenzwering is een reportage van BBC. Op zondag 8 oktober op Canvas, uitzonderlijk om 20.35 u.

De VPRO-reportage Afval is welkom biedt een nieuwe, verrassende kijk op afval. Een Amerikaanse ontwerper, William McDonough, en een Duits chemicus, Michael Braungart, proberen de wereld ervan te overtuigen dat afval een troef kan zijn en niet iets dat onder de grond moet worden gestopt. Alle producten kunnen worden gemaakt uit dingen die herbruikbaar zijn, is hun devies. En dan wordt afval grondstof! McDonough en Braungart zijn geen naïeve makelaars in goede bedoelingen, ze hebben wereldbedrijven als Nike en Ford voor hun ideeën weten te interesseren. In het explosief snel groeiende China verrijst een dorp dat geheel volgens hun principes wordt gebouwd. De twee maken zich sterk dat hun principes een nieuwe industriële revolutie kunnen ontketenen.

'Panorama', zondag om 20.00u. Eenmalige herhaling op zondag na middernacht.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play4 logo

Vance stuurt McGee, Torres en Bishop naar een internationale top om ervoor te zorgen dat de covidregels er nageleefd worden. Daar ontdekken ze een verband met de moordzaak van een ander NCIS-team.

'NCIS', om 20.30 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 02:30
  Sporza: Tokyo 2020
  07:00
  Okiru
 • 00:00
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 22:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 02:55
  Qmusic
  05:35
  Brandweerman Sam
 • 03:15
  Geen uitzending
  07:15
  Achter gesloten deuren
 • 01:10
  Verwacht op VTM 3
  11:05
  Sturm der Liebe
 • 01:20
  Zenderonderbreking
  11:50
  Blue Thunder
 • 20:10
  TV krant VTMKIDS
  05:45
  Thomas de Trein
 • 00:30
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 01:30
  Geen uitzending
  07:35
  Nuances
 • 02:10
  Geen uitzending
  07:20
  Criminal Minds
 • 03:45
  LOOP Play6
  06:00
  NRJ Get Up
 • 00:50
  Zenderonderbreking
  07:35
  Hello Goodbye NL
 • 03:40
  Bal National
  04:10
  Pasta & Risotto
 • 20:30
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 03:54
  Het zelfbouwhuis
  04:16
  Wonen
 • 04:00
  De Koepelzaal
  17:00
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal
 • 03:55
  Tennis
  09:35
  Man. City - Sheffield Utd
 • 03:20
  The Last Kingdom
  04:15
  The Trouble with Maggie Cole
 • 04:05
  Storage Hunters
  05:50
  Laugh Out Loud
 • 04:00
  NOS OS Tokio Live
  16:35
  De Geknipte Gast
 • 02:50
  Nieuwsuur
  05:55
  Nederland in beweging
 • 02:48
  TekstTV
  06:30
  Pingu