Canvas wil met 'Plat Préféré' Hitler niet vermenselijken

zaterdag 25 oktober 2008

Het artikel in het tijdschrift Joods Actueel zorgde de afgelopen week voor de nodige opschudding. In dat artikel verklaarde de vereniging van Belgische politieke gevangenen verbolgen te zijn over de banalisering van Hitlers daden door het lievelingseten van Hitler klaar te maken in het Canvas-programma 'Plat Préféré'. Na de ophef verklaarde de VRT dat het niet de bedoeling is om de Duitse oorlogsmisdadiger te vermenselijken.

'


Plat Préféré' is het Canvas-programma waarin Jeroen Meus elke week het lievelingseten van een bekend persoon klaarmaakt. In de uitzending van 28 oktober is dit de lievelingskost van Adolf Hitler. In een reactie benadrukt de zender dat Canvas de voorbije tien jaar de kijkers voldoende heeft geïnformeerd over de verschrikkelijke daden die Hitler beging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bij de VRT beseft men dat de culinaire achtergrond van Hitler als onderwerp heel wat onbeduidender is dan de thema's die aan bod komen in de meeste andere documentaires over de dictator. Toch is het niet de bedoeling om Hitler hier te vermenselijken. Zo zal in de inleiding van het programma Jeroen Meus benadrukken dat Hitler geen gewoon man was.

De luxueuze schranspartijen in Kehlstein tijdens de Tweede Wereldoorlog worden in die zin duidelijk in perspectief geplaatst. Tegen de achtergrond van het lijden tijdens de oorlog wordt de schrijnende immoraliteit ervan precies benadrukt. Het onderstreept het totale gebrek aan normbesef van de betrokkenen.

Mochten er kijkers aanstoot nemen aan de uitzending of zich geschokt zouden voelen door de inhoud van het programma, wat het tegengestelde is wat met de uitzending bedoeld wordt, dan wenst Canvas zich bij voorbaat te verontschuldigen. (Bron: De Morgen)

LEES OOK: Opschudding rond Hitler-aflevering van 'Plat Préféré' 

DOSSIER: Rel rond 'Hitler'-aflevering 'Plat Préféré' (Canvas)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Balthazar wordt opgeroepen naar de plaats van een zwaar verkeersongeluk, waarbij verscheidene slachtoffers vielen. Hij ontdekt dat een van hen, een jonge vrouw getooid in een prinsessenkleed, al dood was voor het ongeval. Wanneer Balthazar en Hélène vermoeden dat er nog een andere vrouw bij haar in de wagen zat en dat zij waarschijnlijk in groot gevaar verkeert, starten ze een race tegen de tijd om haar terug te vinden voor het te laat is.

'Balthazar', om 23.45 uur op Eén.

Dossiers