Anciaux boos op VRT, 11 juli-viering live op VTM

donderdag 14 juni 2007

VTM zal op 11 juli 'De Gulden Ontsporing' rechtstreeks op het scherm brengen. De voorbije jaren bracht de VRT de 11 juli-viering op de Brusselse Grote Markt in beeld, maar de openbare omroep bedankte dit jaar voor de eer. Vlaams minister Bert Anciaux is niet te spreken over de houding van de VRT.

Al i

n maart bleek dat de VRT geen interesse meer had in de grote show op de Brusselse Grote Markt. Vlaams minister van Cultuur en Brussel Bert Anciaux vindt deze beslissing onbegrijpelijk. 'Ik vond het niet kunnen dat de VRT, net op een moment dat de Vlaming onder druk staat, geen aandacht heeft voor de 11 juli-viering. Dit is de openbare omroep onwaardig!', aldus Anciaux.

De VRT laat Brussel dit jaar links liggen en kiest voor Antwerpen waar de omroep een special inblikt van de eigen liedjesshow 'Zo is er maar één'. Anciaux bracht het onderwerp de voorbije weken ter sprake in het Vlaams Parlement en ging ook praten met de VRT. Een koerswijziging zat er niet meer in omdat alle contracten met Antwerpen al vast lagen. Mediaminister Geert Bourgeois kon/wou niet tussenbeide komen.

In Brussel wordt ook dit jaar het jaarlijks muziekspektakel 'De Gulden Ontsporing' georganiseerd. Voor de Vlamingen in Brussel is zo'n symbolisch moment belangrijk en benadrukt het de Vlaamse aanwezigheid in de hoofdstad. Dit jaar staat Will Tura centraal.

De VRT wou uiteindelijk enkel een samenvatting in uitgesteld relais op het scherm brengen. Anciaux was van mening dat de show meer aandacht verdient en trok naar VTM die onmiddellijk interesse toonde.  'De Gulden Ontsporing' komt op 11 juli dus rechtstreeks op VTM en op de regionale zender TV Brussel. Minister Anciaux is de commerciële omroep dankbaar omdat die wel zijn verantwoordelijkheid opneemt. Om de uitzending mee te financieren betaalt Anciaux 25.000 euro. In aanloop van 11 juli brengt VTM ook speciale spots om de uitzending aan te kondigen.

Wat de toekomst zal brengen is nog niet helemaal duidelijk. Eerder verklaarde de VRT dat ze elk jaar op 11 juli vanuit een andere Vlaamse provinciehoofdstad willen uitzenden. In het najaar praat minister Anciaux opnieuw met de VRT.

Bij de VRT verwijst woordvoerster Waumans naar de beheersovereenkomst. Daar staat omschreven dat de omroep op 11 juli speciale aandacht moet hebben voor Brussel, maar dat wil volgens de VRT niet zeggen dat ze de 11 juli-viering moeten uitzenden. 'De VRT kan zijn programmering autonoom uitwerken. Zo'n programmabeslissing ligt bij ons, en Vlaanderen is groter dan Brussel..', aldus Waumans.

Bron: De Standaard

DOSSIER: Nieuwe beheersovereenkomst VRT

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Alloo bij de Wegpolitie' (foto: VTM - © DPG Media 2019)

Een dag na de tiende flitsmarathon toont Luk hoe de politie én de bekeurden zo'n actiedag beleven. Luk volgt de wegpolitie in het noorden van de provincie Antwerpen en daar blijken nogal wat Nederlanders én toeristen te snel te rijden. Ze worden meteen bekeurd. Een Chinese bestuurder heeft bij de flitsmarathon de twijfelachtige eer de eerste Chinees te zijn die in Alloo bij de Wegpolitie op de bon vliegt wegens te snel rijden. Alloo en zijn agenten hebben al veel meegemaakt op de baan, maar een trucker die gewoon op de smalle middenberm van een autostrade parkeert om daar de nacht door te brengen, dat nog niet.

'Alloo bij de >Wegpolitie', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers