Derde reeks 'Therapie' biedt opnieuw serene inkijk in de therapieruimte

De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg worden alsmaar langer. Onder jongeren is de hulpvraag gevoelig toegenomen: ze stoten op onbereikbare idealen en moeten zich verhouden tot mondiale problemen. Ook de mentale gezondheid van volwassenen wordt steeds sterker uitgedaagd. De vraag naar therapie is prangender dan ooit.
Seizoen 3 van 'Therapie' biedt een discrete inkijk in de therapieruimte van zes therapeuten van over heel Vlaanderen. We volgen de verhalen van cliënten; de vaak herkenbare, maar soms ook ongewone problemen waar ze mee worstelen en de inzichten die ze krijgen tijdens de therapie. Dit seizoen richt de blik naar jongeren, en de mentale uitdagingen waar zij voor staan. Er is ook aandacht voor mensen die vaak moeilijker hun weg vinden naar de therapeut: mensen met een diverse culturele achtergrond en mensen die niet altijd de financiële mogelijkheden hebben voor reguliere mentale zorg. Verder komt ook therapie voor gezinnen aan bod. We zien verder een seksuoloog aan het werk en tot slot tonen we de uitdagingen jonge vrouwen en mannen die psychische problemen ervaren rond zwangerschap en geboorte. Zes therapeuten laten de camera toe in hun praktijkruimte en delen inzichten over hun manier van werken.
Ingrid De Jonghe werkt als psychologe, pedagoge en gedragstherapeute in Antwerpen en is oprichter van TEJO, Therapeuten voor Jongeren. Sarah Bal, opnieuw te zien na de twee eerste seizoenen, werkt als psycholoog en gedragstherapeut met kinderen en jongeren in haar privépraktijk in Sint-Martens-Latem. Brenda Anyango is klinisch psychologe en gedragstherapeute in opleiding met bijzondere aandacht voor cultuursensitieve zorg en werkt in een psychologenpraktijk in Tienen. Peter Rober is gezinstherapeut in het Universitair Psychiatrisch Centrum van KU Leuven in Kortenberg. Sam Geuens is klinisch seksuoloog en psychotherapeut in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. Roland Sinnaeve, klinisch psycholoog, werkt in het Expertisecentrum Perinatale Psychiatrie van UPC KU Leuven op campus Gasthuisberg. Hij werkt er rond psychische problemen van volwassenen die te maken hebben met zwangerschap en geboorte.
De formule van de reeks blijft ongewijzigd: de therapeuten registreren de gesprekken met behulp van onbemande camera’s die ze zelf bedienen. Om privacy-redenen komen de cliënten nooit in beeld. Hun stem wordt achteraf opnieuw ingesproken en persoonlijke details worden gewijzigd. Zo zijn ze nooit herkenbaar en kunnen ze vrijuit praten over de moeilijke dingen die hen bezighouden. In elke aflevering volgen we de verhalen van drie verschillende cliënten, aangevuld met de getuigenis van een bekende Vlaming.
Daarnaast bevat deze derde reeks opnieuw getuigenissen van bekende Vlamingen die ooit hulp zochten in therapie: Alex Agnew, Francisco Schuster, Gorik Van Oudheusden (Zwangere Guy), Michèle Cuvelier, Elisabeth Lucie Baeten, Sarah Mouhamou, Serine Ayari en Bent Van Looy.
De verhalen van de cliënten en de getuigenissen van de bekende Vlamingen raken aan dezelfde universele thema’s van liefde, angst, afscheid, eenzaamheid en geluk.
Aflevering 1
Een moeder komt samen met haar volwassen dochter en zoon in gezinstherapie. Ze wil de band met haar kinderen herstellen nadat ze zeven jaar geleden uit elkaar werden gedreven door haar nieuwe partner. Een jonge tiener heeft zijn ouders betrapt terwijl ze seks hadden en wordt angstig bij de gedachte dat het opnieuw zou gebeuren. Een twintiger weet geen raad met zijn liefdesverdriet. Alex Agnew ging recent voor het eerst in therapie omdat hij vaak vastzit in kwaadheid, iets waar zijn vader ook een leven lang mee worstelde.
'Therapie', vanaf dinsdag 6 mei om 21.20 uur op VRT Canvas en VRT MAX.


