Artiesten steken jongeren en hun leerkracht hart onder de riem in 'Liefde voor Muziek Special'

donderdag 25 november 2021

De uitzending van de 'Liefde voor Muziek Special' op vrijdag 26 november staat volledig in het teken van de zesde editie van Rode Neuzen Dag, georganiseerd door VTM, HLN, Qmusic en Belfius. De artiesten van deze Special - Regi Penxten, Gene Thomas, Karen Damen, Sean Dhondt, Peter Vanlaet en Tom Dice en Kato van The Starlings - zingen in deze editie geen covers van elkaars hits.

Het zijn zeven veerkrachtige jongeren tussen 17 en 23 jaar die de playlist bepalen. Ze legden elk een opmerkelijk parcours af op sociaal, fysiek of mentaal vlak en kozen een nummer voor een leerkracht die voor hem/haar veel betekend heeft.


Het nummer Lost Without You van Freya Ridings, werd vorige week reeds gelanceerd als de Rode Neuzen Dag Song van 2021. Regi en Pauline staken het nummer in een nieuw jasje en brengen het voor Francine, de leerkracht wiskunde van de 16-jarige Brent uit Aalter. Wanneer hij het moeilijk had, was Lost Without You een uitlaatklep voor hem.

Regi: 'Wat ik na de vorige editie van de Liefde voor Muziek Special opmerkte, is dat er heel veel jongeren die nog niet naar buiten waren gekomen met hun problemen, dankzij het programma en de nummers die we gemaakt hebben, er plots wél over durfden praten. Als we dat met muziek kunnen bereiken, dan is dat het mooiste dat we kunnen doen.'

Sean Dhondt leert de 23-jarige Laura uit Bierbeek kennen. Zij speelde op hoog niveau basketbal maar rond haar 16de legde haar coach teveel druk op haar. Laura belandde in verschillende depressies en twee jaar geleden had ze suïcidale gedachten. Haar leerkracht Natasja merkte dit op en sprak haar erover aan. Laura: 'Ik heb veel met haar gepraat en zij belde ook steeds naar mijn ouders wanneer ze ongerust was. Ze zal het niet toegeven, maar ze heeft toen toch wel een beetje mijn leven gered. Ze heeft veel meer gedaan dan een leerkracht moet doen en ze is me blijven steunen na het middelbaar.' Sean zingt voor hen Drown van Bring the Horizon.

Peter Vanlaet maakt kennis met Annelies (20 jaar, Dilbeek). Zij heeft een evenwichtige thuissituatie en had op zich geen 'reden' om ongelukkig te worden, en toch: 'Een paar jaar geleden belandde ik in een depressie, zomaar uit het niets en zonder aanleiding. In het begin zie je die signalen niet maar wanneer ik echt donkere gedachten kreeg en daarnaar begon te handelen, zoals mezelf pijn te doen, weg te lopen en met zelfmoordgedachten rond te lopen, sprak mijn leerkracht wiskunde Jolien mij daarover aan. Ze merkte dat ik ‘s middags niet meer at, dat ik in de klas heel down was en niet meer meewerkte. En zo gebeurde het dat wij ‘s middags gesprekjes hadden. Ze is me ook komen bezoeken wanneer ik opgenomen werd en dat betekende ongelooflijk veel voor mij', vertelt Annelies. Peter brengt het nummer 5 Seconds of Summer van Youngblood, hertaald naar het Nederlands in De Code Gekraakt.

Karen Damen zingt een heel intieme versie van True Colours van Cyndi Lauper voor Sara (17 jaar, Turnhout). 'Bij Sara zie je totaal niet wat er van binnen speelt en dat maakt het heel confronterend', beseft Karen. Sinds haar 13de heeft Sara verschillende trauma’s opgelopen waardoor ze snel in depressies viel en aan automutilatie deed. Ze werd al een tiental keer opgenomen. True Colours heeft een bijzondere betekenis voor haar: 'Mijn mama stuurde mij het nummer de eerste keer dat ik opgenomen werd en sindsdien zingt ze het dikwijls voor mij. De inhoud van het nummer is ook wat Nele mij meegeeft.' Nele is haar leerkracht muziek die steeds en altijd een luisterend oor was voor Sara.

Bert (21 jaar, Diepenbeek) zegt altijd dat zijn hoofd prima werkt maar dat zijn handen en stem niet willen meewerken. Door zuurstofgebrek in de hersenen bij zijn geboorte, heeft Bert een fysieke beperking en mist hij fijne motoriek. Zijn ouders hebben hem steeds zo ‘normaal’ mogelijk willen opvoeden, maar konden niet verhinderen dat Bert in de lagere school zwaar gepest werd. Hij staat inmiddels sterker in zijn schoenen maar wordt door de reactie van mensen nog dagelijks geconfronteerd met zijn fysieke beperking. Zijn leerkracht Evi hielp Bert om praktische zaken te regelen en heeft hem ook mentaal ondersteund wanneer hij daar nood aan had. Tom Dice en Kato van The Starlings zingen Adventure of a Lifetime van Coldplay voor Bert en zijn leerkracht Evi.

Mauro (22 jaar, Sint-Genesius-Rode) is een transman. 'Ik heb mij altijd al anders gevoeld. Toen ik 7 was, haalde ik kledij uit de kast van mijn broer om te experimenteren en ik voelde mij daar veel beter en gelukkiger in', vertelt hij. Hoewel zijn ouders oorspronkelijk niet achter zijn beslissing stonden en graag wilden wachten tot na zijn pubertijd, heeft hij toch doorgezet. Hij werd daarbij geholpen door zijn zorgleerkracht Ann die zag dat Mauro zich niet goed in zijn vel voelde. Zij liet hem contact opnemen met het CLB en zo ging de bal aan het rollen. Gene Thomas zingt voor hem 'een liedje dat volledig, van begin tot einde, op jouw lijf geschreven is.' Het wordt een verbluffende bewerking van This Is Me uit The Greatest Showman, hertaald naar het Nederlands met de titel Dit Ben Ik.

Tot slot is er de 18-jarige Elina: 'Voor mij betekent Rode Neuzen Dag een momentje dat er aandacht wordt besteed aan jongeren en hun problematiek. En dat jongeren daar ook steun uit kunnen halen. Dat hoop ik echt heel erg.' Drie jaar geleden kreeg ze het etiket ‘dikke autist’ opgekleefd. De pesterijen waren een hel en ze begon zich heel slecht te voelen waardoor ze in een depressie belandde en zichzelf pijn begon te doen. 'Mijn leerkracht Jill heeft dan ‘gestoord’ veel voor mij gedaan en dat is iets dat een leerkracht niet hoort te doen. Die moet niet na elke les langer blijven om naar mijn miserie te luisteren. Die hoeft niet ‘s avonds nog op mijn WhatsApp berichten te antwoorden maar dat heeft ze wel allemaal gedaan.'


Op het eerste zicht is er geen artiest aan haar zijde om een nummer te zingen. En dat valt ook alle aanwezigen op. Maar dan volgt een grote verrassing: wie zal het door Elina zelf gekozen nummer Liability van Lorde brengen?

Een beklijvende, emotionele maar vooral hoopvolle aflevering van 'Liefde voor Muziek' voor Rode Neuzen Dag, nu vrijdag 26 november om 20.35 uur bij VTM. Op het einde van de aflevering volgt live het moment suprême: de bekendmaking van het bedrag dat tot dusver werd opgehaald voor Rode Neuzen Dag 2021, live bij VTM.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

De jonge danser Merab volgt een opleiding aan een prestigieuze dansschool en vormt een talentvol duo met zijn goede vriendin Mari. Wanneer de nieuwe danser Irakli bij hun gezelschap komt, beschouwt Merab hem als een te duchten concurrent. Terwijl ze zich voorbereiden op een belangrijk auditie, ontstaat er tussen Merab en Irakli zowel een intense rivaliteit als een niet te onderdrukken aantrekkingskracht.

'And Then We Danced', om 22.35 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 23:50
  Herhaling late Journaal
  09:00
  Zomerbeelden
 • 00:00
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 08:15
  De Hoppers
  08:30
  Pluisje durft te vliegen
 • 08:15
  VLOGLAB #Stories
  08:45
  Lang leve koning Julien
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  A Place in the Sun: Summer Sun
 • 00:50
  Onderbreking
  11:30
  Sturm der Liebe
 • 01:55
  Geen Uitzending
  13:10
  Magnum
 • 08:15
  VLOGLAB #Stories
  08:45
  Trollenjagers: Verhalen uit Arcadia
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Geen uitzending
 • 08:15
  Geen uitzending
  10:15
  Sports Late Night
 • 00:10
  Geen uitzending
  09:10
  Bones
 • 06:00
  NRJ Get Up
  11:30
  FBI
 • 08:00
  The Doctors
  08:40
  Dr. Phil
 • 08:20
  Open vuur
  09:05
  BBQ vanavond?!
 • 08:00
  Herhalingslus
  20:00
  Trends Summer Talk
 • 08:00
  al-1-maar-hits
  09:00
  Een Uur Sorry Music
 • 08:16
  Simple diy
  08:28
  Mijn tuin
 • 08:00
  Welzijn - Studio-Commissie
  17:00
  Wonen - Studio Commissie
 • 07:45
  Dok
  08:35
  Midmid
 • 08:20
  New Tricks
  09:15
  Death in Paradise
 • 08:10
  Rules of Engagement 4
  08:35
  Last Man Standing
 • 08:21
  NOS Journaal (ochtend)
  10:15
  Nederland in beweging
 • 08:13
  NOS Journaal
  09:00
  NOS Journaal met Gebarentaal
 • 08:19
  Masha en de beer
  08:26
  Bob de Bouwer