Help! De tv-zomer is al begonnen

donderdag 25 mei 2023
Foto: VTM - © DPG Media 2022

Wie dezer dagen televisie kijkt, heeft het ongetwijfeld al gemerkt. De zenders zijn stilaan in zomerslaap aan het vallen. Zowel bij VTM, VRT1 als bij Play4 sluipen weer een pak herhalingen het schema binnen. Heel wat nieuwe reeksen zijn intussen afgelopen en de komende weken verschijnen er nog weinig nieuwigheden onder de zon.

Streamingdiensten wrijven zich ongetwijfeld nu al in de handen,want op de drie grote Vlaamse zenders is vanaf nu tot na de zomer steeds minder te beleven. De grote programma's lopen op hun einde of zijn reeds afgelopen en veel nieuwe shows moet je niet meer verwachten. De herhalingen zijn begonnen. Zo zendt VRT 1 nu al oude afleveringen van 'De Columbus' en 'Spoed 24/7' terug uit. Ook op Play4 maken herhalingen stilaan de dienst uit op een doordeweekse tv-dag. VTM heeft nog 'Special Forces: Wie Durft Wint' en 'Andy op Patrouille' lopen, maar ook hier wordt de tv-avond al met meerdere herhalingen, waaronder 'De MUG', aangevuld.


Toch worden het niet allemaal herhalingen. Er liggen nog wat nieuwigheden klaar, al zullen dat er minder zijn dan pakweg vorig jaar. Bij de commerciële zenders is de hoofdreden daarvoor dat de advertentie-inkomsten tegenvallen door de slechtere economische situatie van het moment. De VRT wijt de vroege stap naar een pover zomerschema aan de besparingen waar de openbare omroep momenteel doorheen moet.

Wat mag je deze zomer dan wel verwachten?
Play4 vult de zomer traditioneel met veel herhalingen, films en series, maar komt toch met het nieuwe verbouwprogramma 'Tussen 4 Buren' met Jani Kazaltzis als host. VTM brengt een nieuwe reeks van 'Met Vier in Bed', en 'B&B zoekt een Lief'. Daarnaast 'Tien Om Te Zien', waarvan er deze zomer maar vijf afleveringen zullen te zien zijn. En uiteraard is er ook weer 'Telefacts Zomer', met wekelijks een aangekochte reportage.

Bij VRT 1 plannen ze uiteraard weer een nieuwe reeks van de zomerklassieker 'Switch', 'Vive Le Vélo' is er tijdens de Ronde van Frankrijk en Niels Destadsbader en Siska Schoeters smeren de beentjes in voor een nieuwe reeks afleveringen van de muziekshow 'Zomerhit'. Toch plant de grootste zender van Vlaanderen ook een nieuwigheid. Wim Lybaert maakt van maandag tot donderdag 'Zomeravond', een talkshow waarin hij zijn gasten in de tuin ontvangt. Dagelijks maakt hij een gerecht klaar tijdens het programma. Bij VRT 1 is het vooral stilte voor de storm want 2024 dienst zich nu al aan en dat wordt een immens druk, lees duur, jaar voor de openbare omroep. Het is een verkiezingsjaar en het behoort tot de opdracht van de VRT om hier alle nodige aandacht aan te besteden. Maar 2024 is ook weer een jaar met een moeder aller sportzomers. Zo is er de Tour, het EK voetbal staat op het programma en ook zijn er de Olympische Spelen. Niet onlogisch dus dat er aan de Reyerslaan nu wat op de rem wordt gedrukt.

Wat brengt het najaar?
Wat de plannen van de Vlaamse zenders zijn voor het najaar, is voorlopig nog koffiedik kijken. Al liggen er naar verluidt wel een pak programma's klaar voor uitzending. Bij VTM gaat het vooral over het tweede seizoen van 'De Verraders' en 'Sergio Over de Grens', maar ook de nieuwe show 'Starstruck' met Laura Tesoro en 'Huis Gemaakt' staan nog op de planning. Play4 heeft 'Expeditie Groenland' klaar en uiteraard komt er weer een seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld'. VRT 1 kondigde deze week nog een nieuw programma van Jeroen Meus aan. Daarnaast moet er een nieuw seizoen uitgezonden worden van Kobe Ilsen's '#weetikveel' en ook de nieuwe fictiereeks 'De Club' ligt klaar.

Hoe kalm ook de zomer wordt, laat ons hopen dat er een spannend, boeiend en gevarieerd najaar op komst is.

Bron: HLN - eigen bericht


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Susan & Freek (VTM)

Vandaag staat het charmantste koppel uit Nederland centraal: Suzan & Freek. Bij hun vorige deelname in 2022 wisten ze menig Vlaams hart te veroveren en ook deze keer leggen ze hun ziel bloot. In ruil voor zoveel openheid krijgen ze wondermooie versies van hun nummers te horen die hen meermaals tot tranen toe weten te ontroeren.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 17:55
    Schermtijd
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 17:25
    How To Be Young
    07:30
    Ketnet Junior
  • 17:55
    Karrewiet
    05:00
    Geen uitzending
  • 17:45
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    05:30
    Geen uitzending
  • 17:20
    MasterChef Australië
    02:30
    Geen uitzending
  • 17:50
    How I Met Your Mother
    09:00
    Geen uitzending
  • 17:55
    Ultimate Police Interceptors
    09:10
    Geen uitzending
  • 17:50
    The X-Files
    15:50
    Married ... With Children
  • 17:30
    The Golden Girls
    06:00
    Joe
  • 17:55
    Bompa Bockie
    04:50
    Geen uitzending
  • 17:50
    FBI
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 17:55
    Pawn Stars: Best Of
    02:15
    Backroad Truckers
  • 17:45
    MasterChef UK
    02:20
    Geen uitzending
  • 17:25
    Murdaugh Murders: The Movie
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 17:56
    Vuurput
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 17:30
    De Garde van Gert
    02:00
    Roger van Damme: Bakken
  • 17:15
    Europa & Conference League
    03:35
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 17:50
    Death in Paradise
    02:30
    Grantchester
  • 17:57
    Politieke Partijen
    02:15
    NOS Journaal
  • 17:10
    Downton Abbey
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 17:52
    Flexe Gasten
    02:01
    Schiffmacher's Legacy