Kan je kanker laten wegroesten? 'Knappe Koppen' duikt in de wetenschap
Hoe kan een oude zak kamelenbloed voor een grote wetenschappelijke doorbraak zorgen? Hoe los je cold cases op met slechts één chromosoom? Kan je kanker laten wegroesten?
En waarom spenderen wetenschappers jaren van hun leven aan het vinden van een antwoord op deze vragen? Dat ontdekken we in het nieuwe, spannende wetenschapsprogramma 'Knappe Koppen'. Het zoomt in op enkele van de knapste koppen van ons land en hun ontdekkingen. Jacotte Brokken, zelf grote wetenschapsfan met een diploma Chemie op zak, presenteert met 'Knappe Koppen' haar eerste programma op VRT 1 en zorgt voor heldere uitleg.
'Knappe Koppen' duikt dieper in diverse disciplines van wetenschappelijk onderzoek. De wetenschappers die aan bod komen, zijn stuk voor stuk experten in hun vakgebied, die wereldwijd erkenning oogsten met hun baanbrekend wetenschappelijk werk. Maar bovenal zijn het mensen die, met hun onderzoek, proberen om de wereld een stukje beter te maken. Onder andere nieuwe therapieën waarmee wetenschappers hopen om moeilijk te behandelen kankers toch te kunnen genezen, en DNA-onderzoek om oude verdwijningszaken op te lossen, komen aan bod in 'Knappe Koppen'. Maar we leren ook de mens achter de wetenschapper beter kennen: waar en wanneer ontstond hun interesse in wetenschappelijk onderzoek en wat drijft hen?
Jacotte Brokken: 'We mogen ontzettend fier zijn op het wetenschappelijk onderzoek dat hier gewoon onder onze neus in België gebeurt. Dat onderzoek is vaak niet zo gekend bij het grote publiek, maar betekent gigantisch veel op wereldniveau. Ik vind het dan ook fantastisch om deze onderzoekers te kunnen voorstellen aan de kijkers. En niet enkel het onderzoek, maar ook de persoon achter het onderzoek. Wat drijft mensen om hun hele carrière te wijden aan het oplossen van bepaalde vragen? Ik vind dat ongelooflijk fascinerend.'
Zo’n 120 bedrijven, maar ook universiteiten, doen aan biotechonderzoek en ontwikkeling in België. Dat verdient bijzondere aandacht. Knappe koppen zoomt in op een paar van die onderzoekers: mensen die met hun ontdekkingen en ontwikkelingen een verschil maken.
Aflevering 1 - KULAK Dr. Sofie Claerhout: Y-chromosomaal verwantschapsonderzoek
Cold cases, daar is het Sofie Claerhout om te doen. Ze wil oude verdwijningszaken oplossen. Want ook in ons land zijn er helaas heel wat zaken die nooit opgelost raken. Daar wil Sofie Claerhout een verschil maken.
Sofie Claerhout: 'Het feit dat er mensen vrij rondlopen die iemand vermoord hebben, ik vind dat verschrikkelijk. Zeker omdat er een manier bestaat om veel daders te identificeren.'
Als kind had Sofie al een fascinatie voor wetenschap én forensisch onderzoek en keek ze naar reeksen als CSI Miami. Het is dus geen toeval als ze jaren later afstudeert als de eerste doctor in de forensische genetica in ons land. Sofie doctoreert op het Y-chromosoom. Een stukje DNA dat identiek wordt doorgegeven van vader op zoon en dat dus niet geschikt is om daders mee te identificeren. Sofie ontdekt dat in dat Y-chromosoom wel degelijk heel wat informatie verscholen zit die het toch mogelijk maakt om cold cases op te lossen. En daar wil ze concreet mee aan de slag.
'Knappe Koppen', vanaf 20 november elke woensdag om 21.35 uur op VRT 1 en VRT MAX.