'Tussen Kunst en Kitsch' vanuit Museum Belvédère Heerenveen

dinsdag 19 november 2019

In deze uitzending van 'Tussen Kunst en Kitsch' vanuit Museum Belvédère Heerenveen taxeert expert Rob Driessen een houten kistje. Het kistje was waarschijnlijk bedoeld om een voorzittershamer, een oorkonde of juwelen in te bewaren.

Alles suggereert dat er iets belangrijks in heeft gezeten, want het lijkt wel een soort schatkist. Het kistje is gemaakt door de Wiener Secession: een groep kunstenaars die zich afzette tegen de traditionele kunstwereld en de Academie.


Verder taxeert Martijn Akkerman een gevlochten parelcollier met hanger. Dit is een mooi voorbeeld van de ‘style guirlande’, de slingerstijl, die tijdens de Art Nouveau rond 1900 nieuw leven werd ingeblazen. Cartier stuurde zijn ontwerpers de straat op om geveldetails van 18e-eeuwse panden over te nemen. Dat zag je terug in de sieraden met dit soort gevlochten parels.

Ook Robert Aronson taxeert een visvergiet. Het visvergiet had een vaste plaats in de 18e-eeuwse keuken, waar de vis voor het koken, hetzij erna, op het vergiet kon uitlekken voordat het werd opgediend. Ook werden ze als sier objecten aan de muur gehangen, vanwege de decoratieve uitstraling. De borden zijn meestal Fries, maar deze komt uit Delft. Dat bepaalt ook meteen een hogere waarde, aangezien Delfts Blauw meer naamsbekendheid heeft in het buitenland dan Fries aardewerk.

'Tussen Kunst en Kitsch', woensdag 20 november om 20.35 uur op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Nadat ze haar job is kwijtgeraakt, neemt de alleenstaande moeder Nicky een baantje aan bij een warenhuis om wat geld bij te verdienen. Door de tussenkomst van een mysterieuze vreemdeling moet ze plots voor kerstman gaan spelen. Ze heeft aanvankelijk veel schrik om te worden ontmaskerd, maar al snel blijkt de rol van goedheilig man haar wonderwel te liggen.

'Christmas at Cartwright's', film uit 2014 met oa. Alicia Witt en Gabriel Hogan, om 20.30 uur op VIJF.

Dossiers