Sociaal experiment Sophie Hilbrand: 'It's A Man's World'

maandag 14 oktober 2019
Foto: BNNVARA - © Wessel de Groot 2019

Het is één van de meest geliefde onderwerpen om over te discussiëren: de positie van mannen en vrouwen in onze samenleving. Toestemming vragen aan je man om een wasmachine te kunnen kopen en ontslagen worden na je huwelijk zijn gelukkig voor vrouwen in Nederland ver verleden tijd.

Toch zijn in Nederland de vastgeroeste rolpatronen van de man als kostwinner en de vrouw als baas in huis, nog steeds terug te zien. Zo verdienen vrouwen gedurende hun loopbaan nog steeds gemiddeld 300.000 euro minder en besteden mannen gemiddeld de helft minder tijd aan onbetaalde zorgtaken. Is dit hoe we het met zijn allen willen? Of is het een onbewust ingesleten patroon waar we nodig eens naar moeten kijken? Tijd voor een sociaal experiment!


In 'It's A Man's World' denken veertien deelnemers dat ze meedoen aan een sociaal experiment over het verschil tussen mannen en vrouwen, waardoor er een ware 'battle of the sexes' ontstaat. Wat zij niet weten, is dat het experiment veel verder zal gaan dan dat. Door middel van gemanipuleerde spellen worden de rollen van de mannen en de vrouwen omgedraaid. Zo legt het experiment langzaam maar zeker, op herkenbare en vaak ook komische wijze, bloot met welke vaak traditionele rolpatronen we nog altijd te maken hebben in onze samenleving, hoe diepgeworteld die eigenlijk zijn en wat ze voor invloed hebben op het dagelijkse leven van mannen en vrouwen.

Sophie Hilbrand: 'Het is natuurlijk heerlijk om ongegeneerd naar gedrag van mensen te mogen kijken. En bij de eerste aflevering gedragen de deelnemers zich meteen heel stereotype. De mannen doen stoer, de meisjes lief en verzorgend. Ik kan je zeggen dat dat gedurende het experiment wel anders wordt. Het experiment is volgens mij heel geslaagd en het deed mij echt op een andere manier naar dit onderwerp kijken.'

'It's A Man's World' in de studio met o.a. Constantijn van Oranje, Miljuschka Witzenhausen en Ajouad El Miloudi
In iedere aflevering van 'It's A Man's World' observeert Sophie Hilbrand samen met een bekende gast en vaste psycholoog Kas Stuyf, wat er gebeurt met de deelnemers tijdens het experiment en houden zij dit tegen het licht van de huidige maatschappij. Wat wordt er in onze maatschappij nog altijd verwacht van mannen en vrouwen? Wat accepteren we stiekem van mannen wel en vrouwen niet en andersom?

In de eerste aflevering praat tv-kok en presentatrice Miljuschka Witzenhausen mee over het experiment en de man/vrouw rolverdeling in haar eigen leven. Ook Constantijn van Oranje, special envoy van TechLeap.NL, influencer Nina Warink, tv-presentator Ajouad El Miloudi, actrice Susan Visser, voormalig staatssecretaris Fred Teeven en anderen zijn te gast in de afleveringen van 'It's A Man's World' om te praten over hun eigen ervaringen met de rolpatronen en over hun kijk op de positie van mannen en vrouwen in onze maatschappij.

'It's A Man's World', vanaf 15 oktober iedere dinsdag om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Alloo bij de Wegpolitie' (foto: VTM - © DPG Media 2019)

Een dag na de tiende flitsmarathon toont Luk hoe de politie én de bekeurden zo'n actiedag beleven. Luk volgt de wegpolitie in het noorden van de provincie Antwerpen en daar blijken nogal wat Nederlanders én toeristen te snel te rijden. Ze worden meteen bekeurd. Een Chinese bestuurder heeft bij de flitsmarathon de twijfelachtige eer de eerste Chinees te zijn die in Alloo bij de Wegpolitie op de bon vliegt wegens te snel rijden. Alloo en zijn agenten hebben al veel meegemaakt op de baan, maar een trucker die gewoon op de smalle middenberm van een autostrade parkeert om daar de nacht door te brengen, dat nog niet.

'Alloo bij de >Wegpolitie', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers