Sociaal bewogen Annejet versterkt groep van 'Bloed, Zweet en Luxeproblemen'

De zes Nederlanders uit 'Bloed, Zweet en Luxeproblemen' krijgen versterking. De 22-jarige Annejet uit Groningen voegt zich in Bangladesh bij de groep. Ook zij zegt haar luxeleventje gedag om zich voor een hongerloontje uit de naad te werken. De reis van de kandidaten gaat verder in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het contrast tussen deze Aziatische metropool met 15 miljoen inwoners en Afrika valt de groep zwaar.
Ook dit land kent geen privacy, luxe en comfort en de tegenstelling tussen arm en rijk is schokkend. Voor de Nederlanders is het wederom keihard werken onder extreme omstandigheden, net als de lokale arbeiders. Het doel is erachter te komen op welke manier, en tegen welke prijs, hun producten gemaakt worden.
De vele indrukken zijn heftig en hebben hun weerslag op de onderlinge verhoudingen binnen de groep. Als een nieuwe reisgenoot zich bij het gezelschap aansluit is iedereen verrast. Nieuwkomer Annejet is voor haar studie veel bezig met ontwikkelingswerk, eet zoveel mogelijk biologisch en doet vrijwilligerswerk voor Unicef. Annejet: 'Voor mij is dit avontuur een bijzondere kans, die ik met beide handen heb aangegrepen. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd in de wereld om mij heen en probeer zo bewust mogelijk te leven. Mijn ambitie is om ontwikkelingswerk te gaan doen voor een NGO. En dan zou ik me het liefst hard maken voor de rechten van kinderen. Voor mij is het een extra uitdaging geweest om pas later aan te haken in het programma en mijn plekje te vinden binnen een groep die al het nodige met elkaar heeft meegemaakt.'
Weinig mensen staan stil bij de vraag hoe hun kleding, sieraden of etenswaren gemaakt worden. In Bloed, Zweet en Luxeproblemen worden zeven Nederlanders, van wie een aantal nog nooit heeft gevlogen of buiten Europa is geweest, in het diepe gegooid. De groep heeft Ethiopië verlaten en is aangekomen in Bangladesh, waar ze geconfronteerd worden met nog meer armoede en heftige arbeidsomstandigheden. De komende vier afleveringen werken ze in de mensenhaarhandel, een garnalenkwekerij, een textielfabriek en een sweatshop. Naast het omgaan met dit extreme leven heeft de groep ook te maken met onderlinge frustraties en stapelen de irritaties zich op. Veganiste Daphne houdt strak vast aan haar principes en voelt zich daarin vaak alleen staan. Los van haar overtuiging, lijkt een klik met haar reisgenoten te ontbreken. Vindt overtuigd veganist Daphne in Annejet een medestander? Hoe reageert de groep op de komst van deze nieuwkomer? Houden de zeven Nederlanders het vol in deze extreme omstandigheden?
'Bloed, Zweet en Luxeproblemen in Bangladesh', iedere maandag om 21.00 uur bij BNN op 3.