NPO Radio 1-bus trekt door de Nederlandse wijnstreken
Dankzij het veranderende klimaat, hogere temperaturen en de ideale bodem lukt het Nederland om wijnlanden als Frankrijk en Italië naar de kroon te steken.
Een Pinot Noir, een Chardonnay, het komt tegenwoordig vaak van eigen bodem. Deze zomer nog haalde de regio Twente een officiële erkenning binnen als wijnstreek. Een eigen L’Appellation d’origine contrôlée (Frans keurmerk), vanwege de unieke smaak die deze streekwijn met zich meebrengt. Het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) strijkt zo vlak voor de pluk neer in de vaderlandse wijngaarden. Presentatoren zijn Jo van Egmond en Ajouad Al Miloudi. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.
Met de 1,7 miljoen flessen die we jaarlijks produceren, ontwikkelt Nederland zich in rap tempo tot een volwaardig wijnland. Ons land telt nu 200 commerciële wijngaarden, die bij elkaar zo’n 300 hectare wijnstokken hebben aangeplant. De Nederlandse druivensoorten worden steeds beter en onder de liefhebbers steeds populairder. In veel restaurants staat de Limburgse Pinot of de Friese Frysling inmiddels op de kaart. Maar er zijn ook zorgen. Met de klimaatverandering wordt het weer grilliger en de bodem natter, iets waar een wijnstok slecht tegen kan. Wat kunnen telers doen? Wat zijn de innovaties? En waar gaat dit heen? '5 Dagen' reist af naar Twente, Limburg, de Betuwe, Den Haag en Utrecht, want ook de stadswijngaard is in opkomst.
Maandag is de bus bij vader en zoon Roelof en Mart Visscher van Wijngaard Hof van Twente; het wijnhuis dat zijn eigen streekkeurmerk wist binnen te slepen. Twente is nu officieel een wijnstreek. Vader en zoon vertellen over de aanvraag en waarom de Twentse leemgrond zo’n unieke smaak met zich meebrengt. Ook in deze uitzending een reportage over en vanuit wijnprovincie Limburg.
Dinsdag spreekt '5 Dagen' in het Betuwse Hurwenen bij het Wijndomein Oude Waalstroom met Huib Overmars over de productie van natuurwijnen. Het gebruik van pesticiden wordt vanuit Brussel steeds meer aan banden gelegd. Wat zijn de alternatieven? En vereist het produceren van biologische wijn een heel andere manier van denken?
Woensdag reist de bus van '5 Dagen' af naar de Stadswijngaard Utrecht om met vinoloog en historica Mariëlla Beukers te spreken over de geschiedenis van wijn in Nederland. Want in de Middeleeuwen heeft Nederland ook even een wijntraditie gekend. Met Peter Groeneveld van Stadswijngaard Utrecht wordt gesproken over de invloed van klimaatverandering op de druif en de wijnbouw.
Donderdag is sommelier Lukas Wiegman te gast. Hij vertelt over zijn liefde voor de Nederlandse wijn en het verschil met de Franse, Duitse en Italiaanse wijnen. Dit voorjaar won Wiegman het NK voor beste sommelier en dit najaar gaat hij deelnemen aan het Europees Kampioenschap Sommelier.
Vrijdag wordt de week afgesloten bij de Haagse Stadswijngaard met wijnliefhebber Marieke Fijnvandraat. Ingeklemd tussen het wijken Laakkwartier en Moerwijk ligt een echte stadswijngaard. Hier is wijn maken, proeven en beleven een sociale bezigheid. Marieke verbouwt hier haar eigen wijn en vertelt waarom iedereen die Nederlandse wijn zou moeten drinken.
'5 Dagen' live vanaf diverse wijngaarden in Nederland. Maandag 26 augustus, dinsdag 27 augustus, woensdag 28 augustus, donderdag 29 augustus en vrijdag 30 augustus van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.