'NCRV Dokument' over gesloten jeugdzorg in Rotterdam

In 'NCRV Dokument: De besloten groep' volgt documentairemaker Zoli Schwarcz een jaar lang twee kinderen van De besloten groep in Rotterdam. In deze groep worden jonge kinderen behandeld die voorheen in de jeugdgevangenis zaten.
N
iet omdat ze iets strafbaars hebben gedaan, maar omdat ze met hun ernstige gedragsproblemen niet terechtkunnen in de reguliere instellingen voor jeugdzorg of jeugdpsychiatrie. Op maandag 23 april zendt NCRV aflevering twee uit van dit tweeluik.
Voormalig staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft tijdens haar kabinetsperiode het groene licht gegeven aan een aantal pilotprojecten als De besloten groep. Op dit moment ligt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer om gesloten jeugdzorg, zoals nu al plaatsvindt in De besloten groep, mogelijk te maken, waarmee een eind wordt gemaakt aan het plaatsen van kinderen zonder strafblad in de jeugdgevangenis.
De negenjarige Mina neemt na een verblijf van een maand afscheid van de jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Ze heeft een plek gekregen in de besloten groep van Horizon, een instituut voor jeugdzorg en onderwijs in Rotterdam. De eerste weken is Mina lief en verlegen. Maar al gauw leert het team van de Besloten groep haar andere kanten kennen. Het eerste bezoek van haar vader en familie, van Irakees-Koerdische afkomst, is overweldigend en laat iedereen in verwarring achter. Haar verzorgers maken zich grote zorgen om Mina. Mina vertelt dat ze vaak liegt, ook de mishandeling door haar vader zou ze hebben verzonnen. Een ander punt van zorg is Mina's omgang met jongens. Ze heeft romantische fantasieën die echter uitlopen op ongewenste intimiteiten.
De Antilliaanse Ingomar van twaalf is opgegroeid in het harde leven van Rotterdam-Zuid. Ingomar heeft tot zijn verdriet al vier verjaardagen achter gesloten deuren doorgebracht. Na twee jaar verblijf in een internaat zat hij als elfjarige jongen maandenlang in de jeugdgevangenissen Teylingereind en de Hartelborgt. In De besloten groep maakt hij aanvankelijk goede vorderingen en na negen maanden mag hij de overstap maken naar een open instelling. Drie weken later is Ingomar hem gesmeerd. Zijn verzorgers stellen Ingomar een ultimatum: als hij zich niet meldt, gaat hij terug naar de jeugdgevangenis Teylingereind.
De kinderen van De besloten groep zijn een afspiegeling van een veel grotere groep kinderen waar de Nederlandse samenleving geen raad mee weet. In Nederland zijn er in 2007 ruim 800 jeugdigen die in jeugdgevangenis verblijven. Zonder dat zij iets strafbaars hebben gedaan. Het gaat om kinderen en jongeren met ernstige gedragsproblemen die niet terechtkunnen in de reguliere instituties. Ze lopen weg, weigeren behandeling, zijn gevaar voor zichzelf of anderen. Een klein aantal van hen is jonger dan dertien jaar. De opvang in een jeugdgevangenis is bedoeld om een crisisperiode te overbruggen. Maar omdat in de reguliere jeugdzorg geen geschikte plek is voor deze kinderen, blijven ze vaak langer dan de twaalf weken die het eigenlijk zou mogen duren.
Regie: Zoli Schwarcz
Producent: Z Films Rotterdam
Eindredacteur: Jelle Peter de Ruiter
'NCRV Dokument: De besloten groep', maandag 23 april om 22.50 uur op Nederland 2.