'Kruispunt': Hoogmade op weg naar kerst

zaterdag 7 december 2019
Foto: © KRO-NCRV 2019

Wie doet er mee met het kerstspel? Een week vr de vernietigende brand die de kerk van het Zuid-Hollandse Hoogmade grotendeels in de as legde, leek kerst nog ver weg en was deze oproep op de site van de Clara en Franciscus-parochie 'business as usual'.

Maar op 4 november werd alles anders. 'KRO Kruispunt' laat zien hoe het dorp zich opmaakt voor Kerstmis zonder die vertrouwde plek: de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk.


Hart van het dorp
Rond half vier gebeurde het, op die vierde november: de kenmerkende groen-koperen torenspits breekt af en de vlammen slaan uit de toren. Dorpsbewoners staan er huilend naar te kijken. Daar gaat hun kerk, het hart van hun dorp. De plek waar bijna 90 jaar getrouwd en gerouwd werd, kinderen gedoopt werden en te communie zijn gegaan. Waar het dorp samenkwam om te vieren en te bidden.

Verbindende factor
Eerder op de dag haalde voormalig langebaanschaatser Mark Tuitert zijn kinderen op van de nabijgelegen school. Hij zegt: 'Die toren moet terug. Want de kerk was de verbindende factor in het dorp.' Zelf is hij er getrouwd en zijn kinderen zijn er gedoopt.

Riet Nieuwenhuizen woont aan de rand van het dorp. Ze is 78 jaar oud, boerin en bijna een leven lang als vrijwilliger betrokken bij de kerk. Drie weken na de brand is ze nauwelijks bekomen van de schok. 'Ik dacht: hoe heeft Onze Lieve Heer dit kunnen laten gebeuren? Was mijn huis maar in de fik gegaan. Je kerk, waar je je hele ziel en zaligheid in hebt gelegd, die in vlammen opgaat. Zo triest. En kerst? Het zal nooit meer hetzelfde zijn.'

'Kruispunt': Hoogmade op weg naar kerst, zondag 8 december om 23.05 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Wallander moet de zaak afhandelen van een Zweeds staatsburger die vermist is in Kaapstad. De daaropvolgende zoektocht weegt zwaar op hem. Hij trekt van het Afrikaanse platteland naar de armste buurten van de townships en komt er oog in oog te staan met iemand die het geloof in zijn land is verloren en alles verraden heeft waar hij ooit voor stond. Onderweg ontmoet hij Grace Thembu, een alleenstaande moeder en politieagente en Mabasha, een jongeman met een leven vervuld van misdaden. Zij zetten Wallander aan tot nadenken, niet enkel over de Zweedse maatschappij, maar ook over zijn veertigjarige carrire als politieofficier.

'Wallander', om 20.35 uur op En.

Dossiers