Koningsdag 2019 in Amersfoort bij de NOS

vrijdag 26 april 2019

Rechtstreekse uitzending van het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn gezin aan Amersfoort. De koning heeft die stad uitgekozen om er zijn 52ste verjaardag te vieren.

De tocht van het koninklijk gezelschap begint rond 11.00 uur bij het ruim 500 jaar oude voormalige klooster De Mariënhof en eindigt bij het moderne Eemhuis, met een feestelijk eindshow. In de twee uur daartussenin krijgen de koning en koningin en hun dochters een staalkaart gepresenteerd van Amersfoort en de omliggende gemeenten en van hun bewoners. Met veel muziek (o.a. Wudstik, Maria Fiselier en Ginger), theater, en met vrijwilligers, kunstenaars en sporters. Een van de onderdelen is de Regio quiz, waarin inwoners én leden van de koninklijke familie worden getest op hun kennis van de regio Amersfoort.


Voor doven en slechthorenden is de uitzending voor het tweede achtereenvolgende jaar te volgen via een gebarentolk op de zender NPO 1 Extra, te vinden op kanaal 76, bij Ziggo op kanaal 128, bij T-Mobile op kanaal 273 en online via NPO Start.

De presentatie van de rechtstreekse uitzending is in handen van Astrid Kersseboom, terwijl Dionne Stax en Martijn Bink verslag doen vanaf verschillende plaatsen langs de route.

Aan het begin van de avond neemt Winfried Baijens vanuit een cafétuin in het centrum van Amersfoort de kijker mee terug naar de hoogtepunten van de dag. Ook praat hij na met artiesten die hebben opgetreden en andere gasten. Verder wordt de winnaar gekozen van de mooiste selfie die overdag langs de route met de koninklijke familie is gemaakt.

Ook op NPO Radio 1 wordt rechtstreeks verslag gedaan van de viering van Koningsdag in Amersfoort. Vanuit een café langs de route volgen Simone Weimans en Jort Kelder het koninklijk gezelschap met deskundigen, kenners van de lokale geschiedenis en andere betrokkenen. Koninklijk Huis-verslaggever Karin Alberts volgt de koninklijke gasten en verslaggevers Martijn van der Zande en Matthijs Holtrop doen verslag langs de route.

'NOS Koningsdag 2019', zaterdag 27 april vanaf 10.49 uur bij de NOS op NPO 1.
Daarna tussen 19.05 en 19.50 uur op NPO 1 en ook tussen 10.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Sporza logo

Karl Vannieuwkerke herbeleeft met Peter Vandenbempt en Gert Verheyen legendarische wedstrijden uit de rijke geschiedenis van het EK en het WK voetbal. Gert kiest voor BelgiŽ - BraziliŽ in de 2de ronde van het WK 2002. De match waarin het kleine BelgiŽ het grote BraziliŽ bijna uitschakelde, de match waardoor voetbalminnend BelgiŽ nog altijd de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast vervloekt. Het commentaar is van Frank Raes. Peter keert terug naar de kwartfinale op het EK 2004 tussen Portugal en Engeland. Portugal - in eigen land - gaat op zoek naar het opperste voetbalgeluk. Met commentaar van Filip Joos.

'Sporza Retro', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers