Kinderen openhartig over de scheiding van hun ouders in AVROTROS-podcast

maandag 18 november 2019
AVROTROS

Hoe denken kinderen zélf over de scheiding van hun ouders? In de AVROTROS-podcast 'Papa en mama zijn gescheiden' gaat 'EenVandaag'-journalist Laura Kors in gesprek met zes kinderen van gescheiden ouders.

De kinderen vertellen vanuit hun eigen perspectief openhartig over allerlei aspecten van de scheiding. Bespreken ze alles met hun ouders of hebben ze ook geheimen? 'Papa en mama zijn gescheiden' bestaat uit zes afleveringen en is vanaf dinsdag 19 november te beluisteren via Radio1.nl/podcasts en populaire podcast-apps als Apple Podcasts, Spotify en Stitcher.


Jaarlijks maken zo'n 55.000 kinderen een scheiding mee. En hoewel een scheiding inmiddels bijna 'gewoon' lijkt te worden, is het dat voor de kinderen zelf nooit. En, zoals uit hun woorden blijkt, ook niet voor hun ouders.

Het leven tussen twee huishoudens levert naast praktische bezwaren vaak ook schuldgevoelens op. 'Ik verzweeg soms dat het gezellig was met mijn vaders vriendin, om mijn moeder geen pijn te doen', vertelt Rox (15). Ouders die weer verliefd worden, kunnen leiden tot veel hilariteit. Want wat doe je als je je vader blozend emoji’s ziet versturen of per ongeluk zijn profiel op een datingsite ziet staan op de laptop?

Maakster Laura Kors is verslaggever bij 'EenVandaag' (NPO Radio 1) en maakt in de podcast gebruik van haar eigen ervaring als kind van gescheiden ouders. 'Het valt me in alle media-aandacht voor het thema 'scheiden' op dat meestal volwassenen aan het woord komen en nauwelijks minderjarige kinderen. Terwijl hún leven zonder eigen toedoen compleet op de kop staat. Met deze podcast-serie wil ik daar verandering in brengen. Deze zes kinderen delen hun eigen verhaal, in de hoop anderen te kunnen helpen.'

'Papa en mama zijn gescheiden' is een podcast vol herkenning voor mensen wiens ouders ooit gescheiden zijn en zit vol waardevolle observaties waar gescheiden ouders hun voordeel mee kunnen doen.

'Papa en mama zijn gescheiden', vanaf dinsdag 19 november bij AVROTROS op Radio1.nl/podcasts.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

De marginale familie Flodder woont al jaren op een gifbelt, maar kan dankzij de tussenkomst van sociaal werker Sjakie verhuizen naar een leegstaande villa in een residentiële wijk. De drie zonen hebben heel wat op hun kerfstok en dochter Kees neemt het niet zo nauw met de goede zeden. Het zal ma Flodder worst wezen, zolang ze maar illegaal jenever kan stoken in haar kelder. Kees brengt het hoofd van de buurman op hol, terwijl Johnny een verhouding begint met een buurtbewoonster. Haar echtgenoot, een keiharde commandant van een tankbataljon, laat het hier niet bij en begint zijn eigen oorlog tegen de nietsvermoedende Flodders...

'Flodder', om 20.35 uur op Q2.

Dossiers