Kinderen openhartig over de scheiding van hun ouders in AVROTROS-podcast

maandag 18 november 2019
AVROTROS

Hoe denken kinderen zélf over de scheiding van hun ouders? In de AVROTROS-podcast 'Papa en mama zijn gescheiden' gaat 'EenVandaag'-journalist Laura Kors in gesprek met zes kinderen van gescheiden ouders.

De kinderen vertellen vanuit hun eigen perspectief openhartig over allerlei aspecten van de scheiding. Bespreken ze alles met hun ouders of hebben ze ook geheimen? 'Papa en mama zijn gescheiden' bestaat uit zes afleveringen en is vanaf dinsdag 19 november te beluisteren via Radio1.nl/podcasts en populaire podcast-apps als Apple Podcasts, Spotify en Stitcher.


Jaarlijks maken zo'n 55.000 kinderen een scheiding mee. En hoewel een scheiding inmiddels bijna 'gewoon' lijkt te worden, is het dat voor de kinderen zelf nooit. En, zoals uit hun woorden blijkt, ook niet voor hun ouders.

Het leven tussen twee huishoudens levert naast praktische bezwaren vaak ook schuldgevoelens op. 'Ik verzweeg soms dat het gezellig was met mijn vaders vriendin, om mijn moeder geen pijn te doen', vertelt Rox (15). Ouders die weer verliefd worden, kunnen leiden tot veel hilariteit. Want wat doe je als je je vader blozend emoji’s ziet versturen of per ongeluk zijn profiel op een datingsite ziet staan op de laptop?

Maakster Laura Kors is verslaggever bij 'EenVandaag' (NPO Radio 1) en maakt in de podcast gebruik van haar eigen ervaring als kind van gescheiden ouders. 'Het valt me in alle media-aandacht voor het thema 'scheiden' op dat meestal volwassenen aan het woord komen en nauwelijks minderjarige kinderen. Terwijl hún leven zonder eigen toedoen compleet op de kop staat. Met deze podcast-serie wil ik daar verandering in brengen. Deze zes kinderen delen hun eigen verhaal, in de hoop anderen te kunnen helpen.'

'Papa en mama zijn gescheiden' is een podcast vol herkenning voor mensen wiens ouders ooit gescheiden zijn en zit vol waardevolle observaties waar gescheiden ouders hun voordeel mee kunnen doen.

'Papa en mama zijn gescheiden', vanaf dinsdag 19 november bij AVROTROS op Radio1.nl/podcasts.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Nadat ze haar job is kwijtgeraakt, neemt de alleenstaande moeder Nicky een baantje aan bij een warenhuis om wat geld bij te verdienen. Door de tussenkomst van een mysterieuze vreemdeling moet ze plots voor kerstman gaan spelen. Ze heeft aanvankelijk veel schrik om te worden ontmaskerd, maar al snel blijkt de rol van goedheilig man haar wonderwel te liggen.

'Christmas at Cartwright's', film uit 2014 met oa. Alicia Witt en Gabriel Hogan, om 20.30 uur op VIJF.

Dossiers