Donderdag in 'Stand van Nederland': Uitgerookt?!

woensdag 2 januari 2019

Nederland moet rookvrij worden, althans dat staat in het Nationaal Preventieakkoord. De accijnzen op tabak zullen daarom nog verder omhoog gaan.

En er komt meer regelgeving, die uiteindelijk een financiële strop kunnen betekenen voor ondernemers. Maar juist nu wordt er ook flink verdiend. Er is namelijk een nieuwe markt aangeboord; die van de ex-sigarettenroker. De e-sigaret, pleisters, kauwgom en cursussen: een miljoenenbusiness. 'Stand van Nederland', over roken en stoppen-met-roken als verdienmodel en over de grootverdieners in de omvangrijke nicotine-industrie.


Accijnzen
Per jaar roken Nederlanders zo’n 11 miljard sigaretten weg. Één van de grootverdieners aan die rokers is de overheid. In 2017 ontving de overheid alleen al aan tabaksaccijns zo’n 2,4 miljard euro. Hoewel er steeds minder rokers zijn, zorgt de overheid dat de Nederlandse staatskas jaarlijks flink gespekt wordt door tabaksaccijns en btw. Van één pakje sigaretten gaat zo’n 75 procent rechtstreeks de schatkist in.

Track en trace
Tabaksfabrikant Niemeyer uit Groningen moet investeren in een track en trace-systeem dat volgend jaar mei wordt ingevoerd; een Europees volgsysteem om de illegale handel in sigaretten en shag tegen te gaan. Maar ook de sigarenindustrie moet straks geloven aan dit kostbare systeem. Een investering van tonnen. Kan een kleine sigarenfabrikant als De Olifant uit Kampen zo’n mega-investering aan of leggen zij straks het loodje?

Stoppen
Het verdienmodel in de nicotine-industrie verandert. Ondernemers en farmaceuten spelen slim in op de mensen die willen stoppen. Jaarlijks doen zo’n 1 miljoen mensen een stoppoging, een kwart daarvan maakt gebruik van hulpmiddelen zoals kauwgom, pillen of pleisters. Drogisterijen, supermarkten en apotheken draaiden afgelopen jaar een omzet van 23 miljoen euro op deze producten. Ondernemer Hugo Hairwassers trekt vier keer in de week volle zalen met het geven van cursussen voor het stoppen met roken. Een lucratieve business.

'Stand van Nederland', donderdag 3 januari om 21.15 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Charlie, een Aboriginal van de Yolngu-stam, leeft in het noorden van Australi. De regering heeft de meeste families daar in Arnhemland gehuisvest, maar Charlie woont er alleen in zijn 'humpy', een hutje van roestige golfplaten. Wanneer blijkt dat de culturele tradities van zijn gemeenschap alsmaar meer aan banden worden gelegd door de regering, onderneemt Charlie een eenzame reis naar de Outback, in de hoop daar terug aan te knopen met zijn traditionele manier van leven.

'Charlie's Country', om 22.35 uur op Canvas.

Dossiers