De strijd tussen de 12 finalisten barst los in 'MasterChef 2010'

Wie van de 12 finalisten wordt de eerste 'MasterChef' van Nederland en gaat zijn of haar droom waarmaken? De winnaar gaat aan de haal met de felbegeerde titel, een eigen kookboek én 25.000 euro: een uitstekende start voor een eigen restaurant, kookstudio of cateringbedrijf.
De culinaire competitie is vanaf deze zondag een echte afvalrace; elke aflevering moet één kooktalent de wedstrijd verlaten, totdat er nog maar twee over zijn die het in een allesbeslissende eindstrijd tegen elkaar opnemen. Maar zover is het nog niet, aanstaande zondag moeten de laatste 12 kandidaten zich bewijzen tijdens twee opdrachten: een smaaktest en de bereiding van vis.
Zondag 24 oktober
Voor de 12 kandidaten die de voorrondes overleefd hebben, begint 'MasterChef' nu pas echt. De eerste test die ze moeten doorstaan is een smaaktest: de finalisten moeten herkennen welke ingrediënten er verwerkt zijn in een bolognaisesaus die door chef-kok Peter Lute bereid is. De winnaar van deze opdracht krijgt een voorsprong bij de tweede opdracht, waarbij de kandidaten de jury van hun kooktalent moeten overtuigen. Wie weet het beste zeebaars te verwerken in een gerecht? Maar voor één van de 'Masterchefs' in spé is dit het eindstation...
De 12 finalisten
De 12 finalisten van 'MasterChef' hebben een zeer verschillende achtergrond. Wat ze echter gemeen hebben, is hun ongekende passie voor koken. En ze dromen allemaal van hetzelfde: van hun hobby hun beroep maken.
Annelou van Egmond (49) uit Den Haag
Annelou is momenteel werkzaam als ad interim woordvoerder van bewindspersonen. Haar ultieme droom is echter een baan als restaurantcriticus voor de New York Times, gestationeerd in het Franse Aix en Provence.
Arno Bremer (43) uit Rotterdam
Arno heeft zijn eigen evenementenorganisatiebureau. Hij droomt van een eigen restaurant in Spanje, waarbij het genieten van eten en entertainment gecombineerd worden.
Bas Diks (24) uit Harreveld (Gelderland)
Bas is verantwoordelijk voor de catering, cadeaushop en vergaderfaciliteiten in een streekziekenhuis. Maar hij zou het liefst een eigen laagdrempelig bistroconcept runnen, met veel aandacht voor kwaliteit en gastvrijheid.
Billie Jane Haagstam (22) uit Amsterdam
Hotelreceptioniste Billie Jane droomt ervan om chef-kok te worden. Ze wil haar eigen kleine restaurantje met één persoon in de keuken en één persoon in de bediening.
Estée Strooker (19) uit Arnhem
Estée is de jongste finalist en zeer gemotiveerd; de afgelopen twee jaar heeft ze in de zomervakanties stage gelopen bij toprestaurants. Ze studeert journalistiek en wil het liefst tv-kok worden of anders recepten schrijven voor foodmagazines.
Joleen van Wijk (35) uit Geffen (Noord-Brabant)
Joleen werkt bij een woningcorporatie en springt in de weekenden weleens bij als gastvrouw in een restaurant van vrienden. Ze wil graag van haar hobby haar werk maken en een eigen kookstudio beginnen.
Mascha Smit (29) uit Leiden
Mascha heeft de studie geneeskunde bijna afgerond, maar heeft ondertussen al voor haar grote passie – koken – gekozen en een eigen cateringbedrijf opgezet. Deze wil ze groot maken en laten floreren.
Chiel de Vries (38) uit Bergen (Noord-Holland)
Chiel is momenteel werkzaam in een restaurant in Alkmaar. Hij doet daar de bediening, maar droomt eigenlijk van een eigen (vis)restaurant.
Mireille Muller (43) uit Amsterdam
Mireille is freelance communicatieadviseur/persvoorlichter. Sinds ze elf jaar geleden 'MasterChef' op de BBC zag, roept ze dat zij dé 'Masterchef' van Nederland gaat worden.
Thanh van Nguyen (33) uit Arnhem
Thanh werkt als sales adviseur bij een telecombedrijf. In het verleden heeft hij als keukenhulp op een binnenvaartschip gewerkt. Zijn grote droom is een eigen fusion tapasrestaurant.
Tom Kellerhuis (46) uit Amsterdam
Tom nam vorig jaar ontslag als journalist bij HP/De Tijd om kok te worden. Over zijn ervaringen om zich te bekwamen in het koken schreef hij een boek. Hij wil zich ontwikkelen tot een fantastische chef en ooit zijn eigen restaurant openen.
Urbian Velland (39) uit Rotterdam
Urbian is ambtenaar van beroep. Zijn ware passie ligt echter bij koken en hij wil dan ook het liefst een eigen restaurant beginnen.
De jury van 'MasterChef' bestaat uit tweesterrenchef Hans van Wolde, culinair criticus Alain Caron en chef-kok Peter Lute. Renate Verbaan presenteert het programma, dat gemaakt wordt door Palm Plus Producties.
'MasterChef', elke zondag om 21.30 uur bij NET 5.