'De Kennis van Nu special': Expeditie lepra

dinsdag 11 augustus 2020

Kunnen we in de bestrijding van een nieuwe pandemie lessen trekken uit de geschiedenis? Bijvoorbeeld uit de geschiedenis van lepra? Een special van 'De Kennis van Nu', het wetenschapsprogramma van de NTR, werpt die vraag op naar aanleiding van een bijzondere expeditie naar Suriname.

Epidemieën, laat staan pandemieën, leken lang ver weg. Een pandemie klinkt als iets van vroeger, maar nieuwe varianten van ziektes steken nog steeds de kop op. Denk aan AIDS, SARS en Zika. Een van de oorzaken van het opvlammen van een nieuwe ziekte is dat mens en dier te dicht op elkaar wonen.


Bij corona, de pest en ebola blijkt de oorzaak vaak te liggen in dier op mens overdracht. Bij lepra is de stelling dat de ziekte van mens op mens wordt overgedragen. Deze boodschap wordt uitgedragen door de WHO. Maar klopt die boodschap wel? Nog steeds krijgen ongeveer 200.000 mensen per jaar de diagnose lepra. Hoe kan dat als er een werkend medicijn is en de ziekte alleen van mens op mens overdraagbaar is?

Toine Pieters, hoogleraar wetenschapsgeschiedenis, was gefascineerd door deze vraag en ging op zoek in Suriname naar de leprabacterie. Samen met dermatoloog Henk Menke, patholoog-anatoom George Maat, immunoloog Annemieke Geluk en internist en infectioloog Jaap van Dissel gaat hij op zoek naar de oorsprong van de leprabacterie. Hoe verloopt de overdracht van de ziekte? En hoe is de leprabacterie in Suriname terechtgekomen?

Filmmaker Boris Everts reisde mee naar Suriname en legde de expeditie vast. 'De Kennis van Nu' vertelt het verhaal over deze bijzondere expeditie die nieuwe inzichten heeft opgeleverd over de transmissie van lepra. Kennis die bovendien ook waardevol is voor de bestrijding van nieuwe ziektes, zoals corona.

'De Kennis van Nu Special: Expeditie Lepra', woensdag 12 augustus om 22.05 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Justice for All' (foto: VIER - © SBS Belgium 2020)

Meester Pol Vandemeulebroucke staat een cliŽnt bij die door de correctionele rechtbank veroordeeld werd wegens moordpoging. De man werd jarenlang afgeperst en bedreigd door Klaas O. en schoot hem neer. O. was de leider van de beruchte motorclub No Surrender en werd inmiddels zelf veroordeeld wegens 'crimineel kannibalisme'. Meester Vandemeulebroucke pleit de zaak voor het hof van beroep. Meester Mounir Souidi bezoekt een cliŽnt in de hulpgevangenis van Leuven. De man is een notoir pornoproducent en zit een straf uit wegens een zedenmisdrijf.

'Justice for All', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers