April is goedgevulde maand bij NOS

zondag 31 maart 2019

'Studio Sport' dat 60 jaar bestaat, een hele reeks voorjaarsklassiekers, het WK voetbal voor vrouwen, oorlogsdocumentaires, de Europese Parlementsverkiezingen en een bijzondere serie korte journaals waarin de dagen rond D-Day worden verslagen alsof het om het nieuws van nu gaat... de NOS brengt in het tweede kwartaal van 2019 weer een flink aantal in het oog springende programma's.

 


 

60 JAAR STUDIO SPORT
Op vrijdag 5 april viert 'NOS Studio Sport' z’n 60ste verjaardag. Op die dag in 1959 was de eerste uitzending van 'Sport in Beeld', dat later 'NTS Sport' zou heten en vanaf 1969 uitzendt onder de naam waarmee het programma zou uitgroeien tot een icoon van de Nederlandse sportjournalistiek: 'Studio Sport'. In het jubileumweekend wordt dat feit op tal van manieren luister bijgezet.

'NOS Studio Sport' (Eredivisie)
Vrijdag 5 april t/m zondag 7 april, NPO 1

APRIL WIELERMAAND BIJ DE NOS
In april richt de NOS het vizier op de voorjaarskoersen: alle zondagen van april doen we rechtstreeks verslag van klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, in eigen land de Amstel Gold Race, en Luik-Bastenaken-Luik. De Waalse Pijl is op een woensdag; daar wijden we een extra rechtstreekse uitzending aan. Naast het verslag bieden we analyses, interviews en gesprekken aan de meet.

Op televisie verzorgen Herbert Dijkstra, Joris van den Berg en Gio Lippens het commentaar, aangevuld met Maarten Ducrot. De koersen zijn ook te volgen via NOS.nl. Op NPO Radio 1 doen we verslag in de uitzendingen van 'NOS Langs de Lijn'.

Ronde van Vlaanderen, zondag 7 april, 13.10-17.50 uur, NPO 1
Parijs-Roubaix, zondag  14 april, 13.10-17.50 uur, NPO 1
Amstel Gold Race, zondag 21 april, 13.10-17.50 uur, NPO 1
Waalse Pijl, woensdag 24 april, 15.00-17.50 uur, NPO 1
Luik-Bastenaken-Luik, zondag 28 april, 13.10-17.50 uur, NPO 1

MARATHON ROTTERDAM LIVE BIJ DE NOS
Rechtstreeks verslag, zowel in een extra uitzending van 'NOS Studio Sport' als via een livestream op NOS.nl, van de 29ste Marathon van Rotterdam. Van de start op de Erasmusbrug tot de finish op de Coolsingel.

Zondag 7 april, 09.30–13.10 uur, NPO 1

DOCUMENTAIRE OVER DE ARBEITSEINSATZ
In mei 1944 worden bij een grootscheepse razzia aan weerszijden van de rivier de Merwede honderden jongemannen opgepakt. De razzia was een gevolg van een serie wraakacties over en weer die begon bij een bakker die zonder aanleiding werd doodgeschoten door een landwacht. De gegijzelde jongemannen werden naar Durchgangslager Amersfoort gebracht, waarvandaan een deel op transport werd gezet naar Duitsland, om daar dwangarbeid te verrichten in de industrie. In deze documentaire komen overlevenden en nazaten aan het woord, deels vanaf de locaties waar ze aan het werk werden gezet.

De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders
Zaterdag 4 mei, 20.30-21.00 uur, NPO 2

PORTRET VAN DE KAMPCOMMANDANT VAN WESTERBORK
Onder verantwoordelijkheid van SS-commandant Albert Gemmeker werden zo’n 80.000 Joden, Roma en Sinti in kamp Westerbork op transport gezet naar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s. Wie was deze man, die altijd heeft beweerd dat hij niet wist welk lot de Joden te wachten stond? En waarvoor ook geen sluitend bewijs kon worden geleverd in de Nederlandse rechtszaak na de oorlog en de twee gerechtelijke vooronderzoeken daarna, in Duitsland zelf. Gemmeker zat uiteindelijk maar zes jaar vast. In de uitzending wordt een portret van de man geschetst aan de hand van gesprekken met oud-gevangenen van Westerbork, een kleindochter van Gemmeker en de Duitse onderzoeksrechter die de zaak-Gemmeker destijds onder zich had.

Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork
Zaterdag 4 mei, 21.00-21.50, NPO 2

DE EUROPESE PARLEMENTSVERKIEZINGEN
Voor de negende keer kunnen EU-burgers naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Dat gebeurt in vier dagen in mei; in Nederland op de eerst mogelijke dag: donderdag 23 mei.

Anderhalve week eerder organiseert Nieuwsuur in de Prinsenhof in Delft een debat tussen de twaalf lijsttrekkers van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten én meedoen aan deze verkiezingen.

Aan de vooravond van de verkiezingen organiseert de NOS een rechtstreekse thema-avond waarin de twaalf Nederlandse euro-lijsttrekkers worden bevraagd over de belangrijkste Europese onderwerpen. Ook zijn er bijdragen waarin de nationale partijleiders hun visie op Europa delen.

Op de verkiezingsdag zelf draait het vooral om de prognoses van de uitslag. De definitieve uitslag volgt immers op zondag 26 mei, als in Italië de laatste Europese stemlokalen hun deuren sluiten.

'Nieuwsuur' (NOS/NTR)
- Maandag 13 mei, 22.00-22.55 uur, NPO 2

'Nederland Kiest': thema-avond Europese Parlementsverkiezingen
- Woensdag 22 mei, 20.33-22.00 uur, NPO 1
'Nederland Kiest': uitslagenavond Europese Parlementsverkiezingen
- Donderdag 23 mei, 20.33-22.00 uur, NPO 1

VIERING 100 JAAR KIESRECHT
In 1919 werd een wet aangenomen waardoor ook vrouwen konden stemmen. Daarmee was het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen in Nederland een feit. Dat wordt gevierd in de Ridderzaal in Den Haag; de NOS doet er rechtstreeks verslag van.
Vrijdag 17 mei, NPO 1

BEVRIJDINGSJOURNAALS D-DAY
Op 6 juni 1944, D-Day, begon met de grootste amfibische operatie in de geschiedenis de bevrijding van West-Europa. De NOS wijdt er zes korte journaals aan. Met hedendaagse technieken en verslaggevers én met historische beelden wordt het nieuws van de periode rond D-Day verteld en geduid. Alsof het ’t nieuws van vandaag is. De presentatie is in handen van Herman van der Zandt.

Maandag 3 t/m zaterdag 8 juni, aansluitend aan het NOS Journaal van 20.00 uur, NPO 1

75 JAAR NA D-DAY
Rechtstreeks verslag van de herdenking van D-Day in Frankrijk. ’s Avonds volgt een terugblik met gasten en met extra reportages.

Donderdag 6 juni, overdag en ’s avonds, NPO 1

TT ASSEN
Motorliefhebbers die zondag 30 juni niet zelf op de tribune zitten van het TT-circuit in Assen, komen volledig aan hun trekken op NPO 1. De zondagse uitzending van 'NOS Studio Sport' brengt een rechtstreeks verslag van de TT: de Moto3, de MotoGP en de Moto2.

'NOS Studio Sport'
Zondag 30 juni, vanaf 10.45 uur, NPO 1

ORANJE IN FINALEREEKS NATIONS LEAGUE
Het Nederlands elftal speelt de finalereeks van de Nations League. Nederland strijdt samen met Portugal, Zwitserland, Engeland voor de allereerste prijs van deze nieuwe competitie-opzet, bestaande uit een geldbedrag en een beker. De NOS zendt alle wedstrijden van het Nederlands elftal live uit op NPO 1. Ook de finale is live bij de NOS te zien, ook als Oranje er niet in slaagt die te bereiken.

Donderdag 6 juni, 20.45 uur:  Engeland - Nederland
Zondag 9 juni, 16.45 uur: Wedstrijd om de derde plaats
Zondag 9 juni, 20.45 uur: Finale

WK VOETBAL VROUWEN
In Frankrijk vindt van 7 juni tot 7 juli het WK vrouwenvoetbal plaats. Na het succesvolle EK in eigen land in 2017 doet het Nederland vrouwenelftal een gooi naar de wereldtitel. De NOS is er erbij en doet live verslag van de WK-wedstrijden, omlijst met interviews, analyses en het laatste nieuws.

Van 7 juni tot 7 juli dagelijks bij de NOS.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Sporza logo

Karl Vannieuwkerke herbeleeft met Peter Vandenbempt en Gert Verheyen legendarische wedstrijden uit de rijke geschiedenis van het EK en het WK voetbal. Gert kiest voor BelgiŽ - BraziliŽ in de 2de ronde van het WK 2002. De match waarin het kleine BelgiŽ het grote BraziliŽ bijna uitschakelde, de match waardoor voetbalminnend BelgiŽ nog altijd de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast vervloekt. Het commentaar is van Frank Raes. Peter keert terug naar de kwartfinale op het EK 2004 tussen Portugal en Engeland. Portugal - in eigen land - gaat op zoek naar het opperste voetbalgeluk. Met commentaar van Filip Joos.

'Sporza Retro', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers