'RKK Kruispunt TV': hoe overleef ik een reorganisatie?

In 'RKK Kruispunt TV' een bijzonder verhaal over de ingrijpende gevolgen van een reorganisatie. Voor de mensen die ontslagen werden, voor degenen die bleven en voor de baas. De Boertiengroep in Naarden bood 'Kruispunt' de unieke kans om het verhaal van binnen uit vertellen aan de hand van enkele direct betrokkenen. Ze nemen ons mee in de achtbaan van emotie van de afgelopen drie jaar, waarin het bedrijf maar liefst twee keer moest reorganiseren. Van de oorspronkelijke 150 werknemers zijn er nu nog 75 over.
Boertien&Partners begon als een familiebedrijf, 35 jaar geleden aan de keukentafel van oprichter André Boertien. Het trainingsbureau richtte zich vooral op management –en communicatievaardigheden. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot een van de grote training/coaching/consulting bureaus in Nederland. De jaren negentig waren de 'booming' jaren voor het bedrijf, waarin topomzetten werden behaald. Tot 2008 ging het goed. Toen sloeg de crisis toe en moest de Boertiengroep, net als vele bedrijven, gaan bezuinigen.
Xander Ferdinandusse (48) werd binnengehaald als de directeur die de sanering ,die in 2009 zou plaatsvinden, moest doorvoeren. 50 mensen moesten toen vertrekken. Hij bleef bij het bedrijf en moest in november 2011 nog eens 25 mensen ontslaan. 'In 2009 kende ik hier niemand en was ik redelijk blanco. Nu had ik een persoonlijke band met de mensen die ik ontslagen heb.' Terugkijkend vindt hij dat de tweede reorganisatie beter verlopen is dan de eerste.
'We hebben nu veel meer aandacht besteed aan de emoties van zowel de achterblijvers als de vertrekkers. Nu ben ik meer het gesprek aangegaan met de mensen. Je hebt als manager de neiging om snel over te gaan op: hoe nu verder. Terwijl mensen die de helft van hun collega’s zien vertrekken lamgeslagen achterblijven, gedemotiveerd kunnen raken en angstig: ben ik de volgende? Het was niet makkelijk maar het heeft veel opgeleverd daar meer aandacht aan te geven en er niet overheen te stappen. We zijn nu met veel meer elan bezig voor de toekomst.'
Vertrekkers en blijvers doen hun verhaal in 'RKK Kruispunt TV'. Marijke Vuijst (55) bijvoorbeeld, 16 jaar werkzaam geweest bij het bedrijf, 'Boertiener' in hart en nieren. Hoe kijkt zij terug op haar gedwongen vertrek? En Hanneke van Dijk (57), jarenlang werkzaam, onder andere als receptioniste. Hoe ziet zij de toekomst?
Kris van Dijk (29) was net aangenomen bij Boertien toen de eerste ontslaggolf plaatsvond. Het bedrijf schudde op zijn grondvesten. 'Ik dacht: is dit het bedrijf waar ik me aan wil verbinden?' Ze werkt er nog steeds maar heeft veel moeite gehad een veilige plek in het bedrijf te vinden. Pieter Stein werkt 14 jaar als trainer bij Boertien. 62 jaar is hij en hij overleefde beide reorganisaties. Maar ook hij voelt de wond die ze achterlieten: 'Het is een lichaam waar je in snijdt. Dat moet herstellen. Het is net als in het echte leven.'
'RKK Kruispunt TV', zondag 13 mei om 23.00 uur bij het RKK op Nederland 2.