'Zatte vrienden' stunten in 'Recht Van Antwoord'

Op dinsdag brengt Goedele Liekens een nieuwe aflevering van haar 'Recht van Antwoord'. De drie wijzen zijn VLD-Senator Jean-Marie Dedecker, Professor gynaecologie Marleen Temmerman, en professor kerkelijk recht Rik Torfs.
<
STRONG>Advocaat stuurt exhibitionist naar naaktstrand
Een exhibitionist die z'n edele delen toonde aan een vrouw met kinderen kreeg vreemd advies van z'n raadsvrouw. Hij kan in het vervolg maar beter naar het naaktstrand van Bredene gaan: 'daar kan hij dag en nacht in zijn blootje rondlopen." 'Ongehoord advies!' volgens Willy Vanhooren, burgemeester van Bredene. Als burgervader is hij ook verantwoordelijk voor het eerste naaktstrand in Vlaanderen. Hij geeft ongezouten zijn mening over het volgens hem bedenkelijk advies.
'Zatte vrienden' stunten: poging om wereldrecord estafettedrinken te breken
De ploeg achter de populaire website Zatte Vrienden organiseerde vrijdag een wereldrecordpoging estafettedrinken in de Waagnatie in Antwerpen. De opdracht: meer dan 1.028 mensen één pintje laten drinken. Zattevrienden.be maakt van zatte mensen z'n handelsmerk. Je vindt er massa's foto's op terug van zatte mensen. De recordpoging is een uitloper. Naast zattemanspraat, blinkt de website uit in vrouwelijk naakt en softporno. Dominik Van Landeghem en Cain Ransbottyn zijn de drijvende krachten achter de webstek: "We brengen alles wat onder de noemer 'Bloot en Spelen' valt", vertellen ze lachend. En het is een hit: dagelijks kan de site rekenen op zo'n 60.000 bezoekers. Ze dwepen met figuren à la Joyce Van Nimmen: "Ik zuip graag. Als ik iets alcoholisch drink, noem ik dat eigenlijk zuipen omdat ik dan altijd zat wil worden". De Zattevrienden hadden zich dus geen betere meter kunnen indenken voor hun actie. Maar er is ook kritiek. Vooral het estafettedrinken is bij gepassioneerd bierliefhebber, Ben Vinken, in het verkeerde keelgat geschoten. "Die zatte vrienden herleiden bier tot een banaal product. Onder het motto 'drink er veel van en wees zat', versterken ze het al negatieve imago van bier." Volgens hem verheffen ze onverantwoordelijk drinkgedrag tot norm. De website is volgens hem ook een vaste stek voor alles wat smakeloos, banaal en stijlloos is. Kortom een 'open riool'.
Micheline Faict voelt zich slachtoffer van het slachtofferfonds:zoon vermoorde vrouw krijgt geen geld
Nadine Faict was 34 toen ze in 1990 gruwelijk vermoord werd door haar ex-vriend. Ze liet een zoontje, Glenn, achter die toen anderhalf jaar was. Micheline Faict, de tante van Glenn, nam hem in huis en voedt hem nu al bijna 17 jaar samen met haar echtgenoot op. De dader werd indertijd veroordeeld tot het betalen van 21.070 euro morele schadevergoeding aan Glenn. Micheline diende nooit een aanvraag in bij het Slachtofferfonds omdat ze dacht dat die wel automatisch zouden uitbetalen. Wat ze niet wist is dat ze daarmee de termijn van drie jaar overschreed, waarbinnen een aanvraag dient te gebeuren. Justitie beloofde haar om in deze zaak tóch een uitzondering te maken. Maar heeft na eindeloos gepalaver nu beslist om de jongen dan toch niets te betalen. Het fonds voor slachtoffers van misdaden zwaait nu met "een overschrijding van de termijn waarbinnen een aanvraag ingediend moest worden". Het weeskind staat in de kou, allicht definitief. "Hij zou graag hogere studies aanvatten, maar wij kunnen die niet betalen. De moordenaar betaalde 5.000 Belgische frank schadevergoeding. Daarna zagen we geen frank meer van hem. Hij is vrij en wordt ongemoeid gelaten. Hoe kan dat nu?", vraagt Micheline Faict zich af. Het slachtofferfonds betaalt lang niet alle slachtoffers van misdrijven. "Er gelden strenge criteria bij het toekennen van schadevergoedingen", zegt Luc Demuyer, voorzitter van het slachtofferfonds. Het slachtofferfonds weigert ook een schadevergoeding uit te keren aan Sabrina Colman (32), de vrouw uit Wetteren die over haar hele lichaam voor het leven verminkt raakte toen haar ex-vriend in september 1999 moedwillig haar huis liet ontploffen. Het fonds oordeelde dat dader Geert Carre (36), intussen veroordeeld tot 12,5 jaar cel, het niet persoonlijk gemunt had op zijn ex-vriendin. "Hij wilde enkel zijn huis vernielen. Er was geen sprake van opzettelijk geweld tegen personen. Dus... betalen we niet", klinkt het hard. Carre zelf is onvermogend en slachtoffer Colman kan op geen enkele verzekering rekenen.
Ze vragen allebei hun recht van antwoord aan de voorzitter, Luc Demuyer.
'Recht Van Antwoord', dinsdag 25 april om 22.15 uur op VTM.