Wielerdocumentaire 'De Flandriens' nieuw op Canvas

'De Flandriens' is een zesdelige documentaire reeks over vijftig heroïsche jaren in de Vlaamse wielergeschiedenis: dertien legendarische Vlaamse coureurs – stuk voor stuk echte Flandriens - blikken terug op hun hoofdrol in de twee meest onverbiddelijke van alle klassiekers, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Hun oprechte getuigenissen vormen samen met indrukwekkende archiefbeelden een nieuw en uniek document.
Op initiatief van productiehuis deMENSEN zocht wielerjournalist Michel Wuyts voor Canvas de dertien Vlaamse wielergoden op en reed in hun wiel opnieuw de koersen van hun leven. We herbeleven de woelige geschiedenis van Vlaanderens mooiste en de Helleklassieker vanuit de volgwagen. We zien en horen wat er zich de voorbije vijftig jaar echt afspeelde achter de beslijkte karakterkoppen in de Vlaamse klassiekers, van de beklijvende duels tussen Rik Van Looy en Eddy Merckx tot de dominantie van ploeg-maten Tom Boonen en Stijn Devolder. Van de sportieve vetes tussen Walter Godefroot en Eric Leman, of tussen Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens, tot de moeilijke vriendschap tussen concurrenten Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert. De tranen van Edwig Van Hooydonck, de leeuw in Johan Museeuw, de dubbel van Peter Van Petegem: niets blijft onbesproken.
Historische beelden en persoonlijke verhalen
De reeks brengt niet alleen een historisch verslag van de wedstrijden, maar vertelt ook persoonlijke verhalen vanuit de intense beleving van de hoofdrolspelers. Hoe beleefden zij de weg naar hun overwinningen en wat speelde zich destijds achter de schermen af? Geïllustreerd met verloren gewaande archiefbeelden herschrijven de wielergoden zelf de geschiedenis van een halve eeuw kasseiklassiekers.
Dat de renners een goed geheugen hebben, bewijzen ze aflevering na aflevering. In openhartige gesprekken met Michel Wuyts diepen ze één voor één haarfijn de meest roemrijke passages uit hun wielerleven weer op. Zonder taboes, zonder blad voor de mond. Sappige anekdotes geven de wedstrijdfasen een nieuwe kleur en de kijker volgt alles van op de eerste rij, met de voeten in het slijk. Zelfs over de meest besproken koersen komt in de documentaires nog verrassend nieuws aan het licht. We komen te weten waarom Rik Van Looy in 1968 resoluut voor het wiel van Eddy Merckx koos. En waarom dat volgens hem niet meer dan normaal was.
Geen enkele vraag blijft onbeantwoord: Wie regelde de fietswissel van Freddy Maertens in 1977? En wist Maertens toen dat hij volgens het reglement niet van fiets mocht wisselen? Waarom won Roger De Vlaeminck Parijs-Roubaix geen vijfde keer? Kreeg Planckaert 3.000.000 BEF aangeboden van Phil Anderson om de Ronde van Vlaanderen van 1988 te verliezen? Hoe komt het dat de pijlsnelle Museeuw in 1994 de spurt van Gianni Bugno verloor in Meerbeke? Wat dacht Tom Boonen toen hij in 2002 voor de eerste keer het podium in Roubaix mocht beklimmen? Wat gebeurde er met het oortje van Stijn Devolder in volle finale van de Ronde 2008? Het zijn maar enkele van de kwesties waarover de renners het achterste van hun tong laten zien.
Een feest voor alle wielerliefhebbers
Een Flandrien beult zich af op de fiets, door weer en wind, enkel en alleen voor dat ene doel: de overwinning. En de eeuwige roem. De dertien Flandriens in deze televisiereeks zorgden de voorbije vijftig jaar niet alleen voor intrigerende verhalen, maar ook voor 43 prachtige overwinningen om duimen en vingers bij af te likken. Want laat ons eerlijk zijn, een klassieker is voor ons Vlamingen zoveel mooier als er uiteindelijk een Flandrien als eerste over de meet rolt. 'De Flandriens' is dan ook een feest voor elke wielerliefhebber.
De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn niet toevallig de meest bekeken wedstrijden van het voorjaar. De Flandriens zijn er niet van het podium weg te denken en wielerminnend Vlaanderen kijkt dan ook telkens weer halsreikend uit naar de belangrijkste week van het wielerseizoen.
'De Flandriens' zorgt ervoor dat de Vlaamse wielerliefhebbers beter voorbereid dan ooit aan de start van het klassieke voorjaar verschijnen. De eerste aflevering (maandag 1 maart) zit in het wiel van het openingsweekend van het Vlaamse wielervoorjaar en de laatste (maandag 5 april) zit mooi gepositioneerd voor de eindsprint, precies tussen De Ronde van Vlaanderen (4.4) en Parijs-Roubaix (11.4) in.
Aflevering 1: 1959 – 1969 – maandag 1 maart
In een tijdspanne van zes jaar won Rik van Looy twee keer de Ronde Van Vlaanderen en drie keer Parijs-Roubaix. Hij was de absolute patron van het peloton tot er in 1966 een nieuwe wielergod op het toneel verscheen: Eddy Merckx. De fakkeloverdracht verliep niet zonder slag of stoot. Merckx beschuldigde Van Looy in de media van wieltjeszuigen en het hek was van de dam. De strijd kende een hoogtepunt in de Ronde Van Vlaanderen van 1968. Toen vond Rik een bondgenoot in Walter Godefroot. Hij was in die tijd de enige die in staat was Merckx te verslaan in de kasseiklassiekers.
'De Flandriens': het boek
Er komt ook een boek bij de reeks, gepubliceerd door uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts. Het boek 'De Flandriens' bundelt nog meer verhalen en achtergrondinformatie over de wielercarrière van de Flandriens in de serie, en is rijkelijk geïllustreerd met tientallen tot de verbeelding sprekende foto's. Het boek ligt vanaf half maart in de boekhandel.
'De Flandriens', vanaf maandag 1 maart wekelijks om 21.10 uur op Canvas.