'Vlaanderen Vakantieland': Langzaam door Frankrijk

Vier weken lang trekt 'Vlaanderen Vakantieland' langzaam door Frankrijk. Thomas Vanderveken neemt de kijker vanaf zaterdag 3 november al liftend op sleeptouw langs 'de Route Nationale 7', dé Franse vakantieroute bij uitstek.
I
n 1955 bewierookt Charles Trenet de Route Nationale 7, dé Franse vakantieroute. Zijn liedje is een megahit in Frankrijk en bevestigt de legendarische status van de weg die Parijs, en dus ook België, verbindt met de Côte d'Azur. Sinds de eerste congé payé's beleven de garagisten en routiers langs de N7 gouden tijden. Maar de vakantiedrukte brengt ook de eerste files en verkeersslachtoffers met zich mee. De autosnelwegen ontlasten de nationale routes, maar ondermijnen er tegelijk de commercie. En zo verandert de Route Nationale 7 van een Route des Vacances langzaam maar zeker in een Route de Nostalgie.
Thomas Vanderveken laat zich inspireren door Charles Trenet, en reist en auto-stop, liftend dus, de hele N7 af. Tussen Parijs en de Italiaanse grens, tegen het decor van een traag voorbijglijdend Frankrijk, ontmoet Thomas gepensioneerde routiers, gebroken middenstanders, passionele verzamelaars en wereldvreemde kasteelheren; mensen wier levensloop samenviel met de grillige bochten van de meest legendarische weg van West-Europa: la Route Nationale 7.
Reportage 1 - 3 november
Voor de Notre Dame in Parijs nemen dagelijks duizenden mensen een foto op het Point zéro, het punt waar alle Nationale Routes in Frankrijk vertrekken. De eerste chauffeur die Thomas meeneemt komt zelf uit de Parijse banlieues. De obelisk in Fontainebleau was voor veel vakantiegangers het einde van de Parijse drukte. Verderop eet Thomas pralines volgens eeuwenoud recept en smeekt hij bescherming af in een kapelletje tegen verkeersongevallen. Een glas vin de table in relais Les 200 bornes wakkert de nostalgie aan. Deze route is niet zomaar een weg, maar vertelt de geschiedenis van een heel land.
Reportage 2 - 10 november
Het doel dit keer is Lyon! Thomas ontdekt dat de N7 een aantal keer omgeleid werd. Waar de weg vroeger dwars door de dorpjes liep, maakt de N7 nu vaak een omweg. Goed voor de nachtrust, maar slecht voor de middenstand. Voor wie toch de dorpjes ingaat, ontvouwt Frankrijk haar mooiste geheimen: een prachtige triptiek in Moulins of een bewoond kasteel in Lapalisse. En onderweg spreken oude reclames en vervallen garages van een rijk verleden.
Reportage 3 - 17 november
Vroeger schoten de toprestaurants naast de N7 als paddenstoelen uit de grond: de auto's en de wegen waren minder betrouwbaar, en vakantiegangers legden gemiddeld maar 200 kilometer af per dag. In Vienne en Orange wordt duidelijk dat de N7 al tijdens de Romeinse overheersing samenviel met een belangrijke heirbaan. De nougat-industrie in Montélimar heeft haar enorme succes ironisch genoeg grotendeels te danken aan de vakantiefiles. In Loriol-sur-Drôme stuurt een lifter Thomas naar het Musée de l'insolite, een wel héél erg uit de hand gelopen verzameling. Langs Franse wegen kom je de gekste dingen tegen.
Reportage 4 - 24 november
Eens het carrefour de la mort in Plan d'Orgon levend voorbij, waren de vakantiegangers op hun bestemming. Ronkende namen als Aix-en-Provence dragen de belofte van weidse landschappen met lavendelvelden, overgoten door een stralende zon. Nog een eindje verder ligt het mondaine Nice aan de azuurblauwe Middellandse zee. De vroegere voiturier van hotel Negresco roept de geur op van Amerikaanse tabac en het parfum van Hollywoodsterren. Een Nationale weg op buitenlands grondgebied kan natuurlijk niet, dus Monaco missen we op een haar na net (niet). Thomas lift tot het einde van de route, de grens met Italië. En om het met Charles Trenet te zeggen: "Les oliviers sont bleus ma p'tite Lisette / L'amour joyeux est là qui fait risette / On est heureux Nationale 7".
'Langzaam door Frankrijk', vanaf zaterdag 3 november 4 weken lang in 'Vlaanderen vakantieland'. Op zaterdag om 18.10 uur en op zondag om 17.10 uur.