'Vlaanderen Vakantieland' gaat twee weken 'Brusselen'

In de weekends van 10 en 17 december brengt 'Vlaanderen vakantieland' een bijzondere dubbelaflevering over Brussel: Brussel XXL. Terwijl Ben Roelants groen Brussel ontdekt en de Europese wijk verkent, trekt Cath Luyten met France Brel door de stad van haar vader. Fashionista Tiany Kiriloff heeft aandacht voor mode in Brussel, Julien Vrebos neemt de kijkers mee naar de Marollen en Chris Lomme, Eva Daeleman, Luckas Vander Taelen en vele anderen tippen de kijkers hun favoriete eetadresjes.
Brussel is een buitenbeentje in België; tegelijk mooi en lelijk, Belgisch en kosmopolitisch. Vlaanderen vakantieland keert de stad binnenstebuiten en toont op zaterdag 10 en zondag 11 december en op zaterdag 17 en zondag 18 december alle troeven, hoeken en kanten van onze hoofdstad in de special Brussel XXL op Eén.
DEEL 1: MUZIEK, GESCHIEDENIS, MODE, NATUUR EN LEKKER ETEN
Ben Roelants trekt naar het oudste en bekendste huis vol muziek in Brussel: de Munt. Die werd dit jaar bekroond met de prestigieuze titel Operahuis van het jaar. In de Munt werd in 1830 tijdens een voorstelling van De Stomme van Portici de revolutionaire beweging geboren. Zaterdag neemt Ben de kijkers mee achter de schermen van de populaire muziektempel. Hij krijgt een rondleiding langs de kostuumontwerpers en decorbouwers; een blik achter de schermen die jaarlijks duizenden nieuwsgierige muziekliefhebbers trekt.
Neen, de hoofdstad van 'het vlakke land' is niet vlak. In Brussel is er een boven- en een benedenstad. Bij Editions Jacques Brel kunnen bezoekers een audiofoon huren, dat hen langs elk plekje leidt dat ooit iets voor Brel betekende. Cath Luyten trekt door het Brussel van Brel met zijn dochter France. Maar dat is lang niet de enige historische figuur die zijn stempel heeft achtergelaten in Brussel. Ook Leopold II deed dat, even controversieel als bepalend. Voor de kleurrijke verhalen gaat Cath Luyten op pad met Mark Eyskens, sinds kort ook peter van het gloednieuwe en bijzonder interessante Museum der Letteren en Manuscripten.
Brussel profileert zich graag als mode- en shoppingstad, maar waar moet je dan precies naartoe? Vlaanderen vakantieland schakelde een experte in. Tiany Kiriloff is styliste, blogster en presentatrice, maar ook moeder, echtgenote en vriendin. Zij zet de kijkers op weg met haar favoriete tips voor een perfecte dag in Brussel.
De hemel boven Brussel mag dan vaak grijs zijn, in de rangschikking van de meest groene hoofdsteden wordt de stad enkel geklopt door Wenen en Washington. Niet overtuigd? Ben Roelants leidt de kijkers door Brussel groene stad, stad vol natuur. Heb je ooit gehoord van het moeraske van Evere? Natuurliefhebber Herman Dierickx toont de mooiste parken en tuinen, vaste waarden en verborgen pareltjes. De begraafplaats van Dieweg in Ukkel bijvoorbeeld, waar de beroemde striptekenaar Hergé begraven ligt.
Vlaanderen vakantieland snuistert ook in het boek dat verscheen over de populaire Waar eet?-rubriek, die sinds enkele jaren de laatste pagina van De Morgen Magazine siert. Die vraagt bekende Vlamingen waar zij het liefst hun voeten onder tafel schuiven of in welke restaurants of brasseries zij een speciaal tafeltje reserveren. Chris Lomme, Eva Daeleman, Yves Desmet en Ann Reymen verklappen in Vlaanderen vakantieland in welke Brusselse restaurants zij wel eens komen.
DEEL 2: STRIPS, SABENA, EUROPA EN DE MAROLLEN
Alleen in Brussel vind je het mooiste stripverhalenmuseum van de wereld. Maar Brussel wil ook nog op een andere manier laten zien dat de liefde voor het beeldverhaal diep zit, en zelfs hoog, tot op de huisgevels. In Brussel gestript gaat Ben Roelants naar het gloednieuwe Museum Of Original Figurines, kortweg MOOF. Vlakbij het Centraal Station laat het museum de Belgische stripliefhebber op een bijzondere manier kennismaken met het Europese stripverhaal. Je vindt er weinig of geen originele tekenplaten, schetsen of albums, MOOF gaat 3D. Ruim 1300 beeldjes – figurines van één centimeter tot twee en een halve meter hoog – roepen de sfeer op van stripreeksen als Robbedoes, Kuifje, De Smurfen en Lucky Luke. Wat de strip in België zo populair maakt, vraagt Ben aan strip-icoon Marc Sleen, de tekenaar van Nero. Jong en oud kunnen genieten van zijn werk in het Marc Sleen- museum.
In het Jubelpark wordt een van de Belgische paradepaarden bij uitstek herdacht met een nostalgische tentoonstelling: Sabena, de toekomst kwam uit de lucht. Samen met piloten en stewardessen van toen gaat Cath Luyten op zoek naar verhalen over en herinneringen aan Sabena.
Gestresseerde Europarlementariërs, bureaucraten en begrotingstekorten; de meeste berichten uit Brussel zijn politiek van aard en nodigen niet echt uit tot een citytrip. Brussel heeft nochtans veel te bieden. Het is niet alleen onze hoofdstad, maar ook de hoofdstad van Europa. Ben Roelants wil de polsslag voelen van Europa in Brussel en trekt naar de Europese wijk. Hoe denken de Europeanen die hier wonen en werken over hun stad?
De ziel van de stad leeft niet op de plaatsen die worden platgelopen door toeristen. Wel in een kroeg in de Marollen, want daar leven de echte Brusselaars of “Brusseleirs”. En die zijn warm en gastvrij. 'Suske', zegt hij. En 'ket'. Julien Vrebos is de bekendste Brusselaar en daarom vroeg Vlaanderen vakantieland hem om een reportage te maken over zijn Brussel- plekje. Hij neemt de kijkers mee naar het hart van de stad en naar de mensen die de stad een ziel geven in de Marollen.
Ten slotte vraagt 'Vlaanderen vakantieland' Luckas Vander Taelen, Lies Lefever, Dirk De Prins en Friedl’ Lesage naar hun favoriete eetadresjes in Brussel.
'Vlaanderen Vakantieland', zaterdag 10 december om 18.10 uur op Eén.