'Telefacts' dinsdag over burenruzies en marketing

We worden steeds intoleranter in onze relatie met de buurman: één op drie Vlamingen schiet niet op met de buren, een kwart heeft zelfs een ernstig conflict.
Volgens oud-vrederechter Jan Nolf kennen we onze buren nog nauwelijks en maken we daardoor meer ruzie: 'Onbekend maakt onbemind', aldus Nolf.
Vorige week haalde zo'n burenruzie in Maasmechelen het nieuws: een man had zijn buurvrouw met prikkeldraad van de wereld afgesneden. Telefacts gaat ter plaatse kijken of er ondertussen al sprake van toenadering is.
De absurde ruzie is lang geen alleenstaand geval. Tien procent van de dossiers op het vredegerecht zijn burenconflicten. En dat is maar het topje van de ijsberg. Hierdoor werden bemiddelaars in het leven geroepen, die voor beterschap moeten zorgen. Zo was Renaat Schoukens tien jaar geleden de eerste burenbemiddelaar van Vlaanderen en zijn er ondertussen in elke provincie vrijwilligers die ruzies proberen op te lossen door te praten. 'Wij spreken ons niet uit over gelijk of ongeluk. We proberen ervoor te zorgen dat de mensen samen een oplossing vinden', aldus Schoukens.
Marketing zit tussen de oren
Kopen we in de supermarkt enkel wat we lekker vinden of waar we de grootste korting op krijgen? Of hebben marketeers andere methodes om ons te overtuigen hun product te kopen? Telefacts toont dat onze hersenen tijdens het shoppen constant impulsen krijgen, zonder dat we dat zelf weten. Marketing - en zeker neuromarketing – zit blijkbaar tussen de oren.
Ons brein wordt tijdens het winkelen constant gestimuleerd. We worden geprikkeld door foto’s, door letters en zelfs door geuren. Grote bedrijven werken met hersenscans om ons brein beter te lezen. Door onze hersenreactie te analyseren, weten ze perfect wat we willen. En kunnen ze ons overtuigen om voor hun product te kiezen.
'Telefacts', dinsdag 11 februari om 21.45 uur bij VTM.