'Publiek Geheim': de meerpalen van de Red Star Line in Antwerpen

maandag 12 april 2010

Sven Speybrouck gaat in 'Publiek Geheim' op zoek naar spectaculaire verhalen uit niet eens zo ver vervlogen tijden. Hij bezoekt plekken in BelgiŽ waar geen mens het bestaan van afweet. Plekken die het toneel zijn geweest van markante gebeurtenissen. Plekken waar geschiedenis is geschreven. Deze week gaat hij op zoek naar de meerpalen van de Red Star Line aan de Rijnkaai in Antwerpen.

Op de Rijnkaai in Antwerpen rusten enkele oude meerpalen. Wie goed kijkt merkt dat er her en der een aantal reuzengrote exemplaren zijn te vinden. Speciaal gebouwd voor de Vaderland II, één van de paradepaartjes van de Antwerps-Amerikaanse rederij Red Star Line.


Vlamingen zijn thuis in de wereld, dat wisten ze twee eeuwen geleden ook al. Vooral in Antwerpen. Van daaruit zijn immers duizenden Belgen via de boten van de Red Star Line hun geluk gaan zoeken in het Beloofde Land, Amerika. Sven Speybrouck reconstrueert zo’n overtocht : van de medische onderzoeken in de Antwerpse havenloodsen, over de boottocht in de verschillende klassen tot de aankomst op Ellis Island, New York. Om er tenslotte de geur van Belgian Wafles te gaan opsnuiven in het Midwest. In Moline, een Amerikaans dorp waar er meer Vlaamse restanten te vinden zijn dan Sven op het eerste zicht dacht. Gekruid met boeiende verhalen van ooggetuigen en nazaten.

Hij ontdekt het verhaal van de Belgische emigranten, gekaderd in de woelige sociaal-politieke situatie van het vooroorlogse België.

'Publiek Geheim', dinsdag 13 april 2010 om 20.40 uur op Canvas.


Lees ook:
Word nu zťlf (media)nieuwsmaker bij TV-Visie!

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Filip van Belgi√ę, de lange weg naar de troon (Canvas)

De geboorte van Filip op 15 april 1960 is groot nieuws, het land is in extase. Na de geboorte van Astrid en Laurent is de liefde tussen Albert en Paola echter voorbij. De kinderen kennen een moeilijke jeugd waarbij ze vooral door nanny's worden opgevoed, terwijl Albert en Paola het te druk hebben met hun affaires. Filip keert in zichzelf. Toch heeft hij al op jonge leeftijd een groot plichtsbesef en is doordrongen van het idee dat hij ooit koning wordt.

'Filip van BelgiŽ: De Lange Weg Naar De Troon', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers