'Publiek Geheim': de meerpalen van de Red Star Line in Antwerpen

maandag 12 april 2010

Sven Speybrouck gaat in 'Publiek Geheim' op zoek naar spectaculaire verhalen uit niet eens zo ver vervlogen tijden. Hij bezoekt plekken in België waar geen mens het bestaan van afweet. Plekken die het toneel zijn geweest van markante gebeurtenissen. Plekken waar geschiedenis is geschreven. Deze week gaat hij op zoek naar de meerpalen van de Red Star Line aan de Rijnkaai in Antwerpen.

Op de Rijnkaai in Antwerpen rusten enkele oude meerpalen. Wie goed kijkt merkt dat er her en der een aantal reuzengrote exemplaren zijn te vinden. Speciaal gebouwd voor de Vaderland II, één van de paradepaartjes van de Antwerps-Amerikaanse rederij Red Star Line.


Vlamingen zijn thuis in de wereld, dat wisten ze twee eeuwen geleden ook al. Vooral in Antwerpen. Van daaruit zijn immers duizenden Belgen via de boten van de Red Star Line hun geluk gaan zoeken in het Beloofde Land, Amerika. Sven Speybrouck reconstrueert zo’n overtocht : van de medische onderzoeken in de Antwerpse havenloodsen, over de boottocht in de verschillende klassen tot de aankomst op Ellis Island, New York. Om er tenslotte de geur van Belgian Wafles te gaan opsnuiven in het Midwest. In Moline, een Amerikaans dorp waar er meer Vlaamse restanten te vinden zijn dan Sven op het eerste zicht dacht. Gekruid met boeiende verhalen van ooggetuigen en nazaten.

Hij ontdekt het verhaal van de Belgische emigranten, gekaderd in de woelige sociaal-politieke situatie van het vooroorlogse België.

'Publiek Geheim', dinsdag 13 april 2010 om 20.40 uur op Canvas.


Lees ook:
Word nu zélf (media)nieuwsmaker bij TV-Visie!

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Al tien jaar lang is Mia een trouwe en hardwerkende manager van een kerstmutsenwinkel in een kleine stad. Maar dit seizoen heeft haar baas een teleurstellende mededeling voor haar. De positie die ze begeerde gaat naar zijn zoon Nick, die vanuit New York komt om het familiebedrijf over te nemen. Mia is ontevreden met het vooruitzicht de zoon te moeten opleiden, maar ontdekt al snel dat Nick een charismatische charmeur is en wordt verliefd op hem. Nick heeft aanvankelijk zijn twijfels over het feit dat hij zijn leven in de grote stad achter zich heeft gelaten, maar hij en Mia beseffen langzaam dat zij het kerstwonder zijn waar ze elk op gewacht hebben.

'Hats Off to Christmas!', om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers