Nieuwe docu op Canvas: 'Age of Terror'

maandag 30 augustus 2010

Vanaf dinsdag brengt Canvas de vierdelig documentaire reeks 'Age of Terror' waarin de Britse journalist en presentator Peter Taylor toont hoe het terrorisme op het einde van de jaren '60 een nieuwe internationale dimensie kreeg, gedreven door de kracht van de media.

Het was het begin van een nieuw tijdperk: de globalisering van de terreur. Taylor illustreert dat aan de hand van vier ‘mijlpalen’ van het terrorisme: iconische terreurdaden die in ons collectief geheugen zitten, maar waarvan we hier voor het eerst het volledige verhaal vernemen, uitstekend gedocumenteerd en spannend verteld.


Het gaat om de vliegtuigkaping van de PLO in Entebbe in 1976, de IRA-bomaanslag in Enniskillen in 1987, de kaping van een Air France vliegtuig door de GIA in 1994 en de Al Qaeda-aanslag op de Amerikaanse ambassade in Naïrobi in 1998.

Peter Taylor is een veteraan van de Britse televisiejournalistiek. In de jaren ‘70 werkte hij voor This Week van ITV en vanaf de jaren ‘80 voor Panorama van BBC. Hij specialiseerde zich in het terrorisme en werd een autoriteit inzake het geweld in Noord-Ierland. Na de aanslagen van 9/11 focuste hij zich op het Islam-extremisme en Al Qaeda.

In Age of Terror combineert hij sprekende archiefbeelden en reconstructies met pakkende getuigenissen van mensen die de gebeurtenissen zelf meegemaakt hebben: de slachtoffers, de terroristen en de commando’s die hen bestreden. Aangevuld met zijn eigen commentaar en analyses, gebaseerd op zijn jarenlange journalistieke ervaring biedt de reeks een menselijk en evenwichtig beeld van wat terreur doet met alle betrokken partijen.

Aflevering 1: Terror International
Deze eerste aflevering vertelt het verhaal van de kaping van de Air France vlucht van 27 juni 1976 van Tel Aviv naar Parijs. Het toestel werd gekaapt door een internationale revolutionaire alliantie van twee Palestijnen en twee Duitse Marxisten. Na een tussenstop in Libië vloog het vliegtuig verder naar Oeganda. Op het vliegveld van Entebbe kreeg de actie de steun van het Oegandese leger. De terroristen eisten dat Palestijnse gevangenen werden vrijgelaten. Anders zouden ze de gegijzelden beginnen te executeren.

Daarop lanceerde het Israël een gedurfde commandoactie om de slachtoffers te bevrijden. Het werd een succes: 100 mensen werden veilig naar Israël teruggebracht. De gijzelnemers werden gedood, samen met een aantal Oegandese militairen. Drie gegijzelden verloren het leven, samen met de leider van het commando: Jonathan Netanyahu, de oudere broer van de huidige Israëlische premier. Voor het eerst was een terreuractie zo gemediatiseerd.

Zowel de kaping zelf als de bevrijdingsactie waren grensverleggend, in alle betekenissen van het woord. De terreur was voortaan geïnternationaliseerd. En de reactie van Israël werd als een schoolvoorbeeld beschouwd van hoe overheden moesten omgaan met terreur: niet toegeven aan de dreigementen en de daders tonen dat ze niet ongestraft hun gang konden gaan.

'Age of Terror', dinsdag 31 augustus om 22.10 uur op Canvas.


Lees ook:
Canvas pakt dit najaar uit met talkshow 'Anneliezen' (preview!)
De nazomer van Canvas: vaste waarden en enkele nieuwkomers

DOSSIER: Najaar 2010: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Chicago Med' - Will Halstead (foto: VTM - © DPG Media 2020)

April is gewond geraakt bij een schietpartij voor de ingang van het ziekenhuis. Natalie moet een keizersnede uitvoeren op een pas overleden vrouw. Will keert terug naar Chicago. Connor en Ava wonen samen een gala-avond bij om de opening van het nieuwe operatiekwartier te vieren.

'Chicago Med', om 22.30 uur op VTM.

Dossiers