Nieuw op VTM: 'Sterren Op De Dansvloer'

woensdag 11 januari 2006

Van cha-cha-cha tot foxtrot, van paso doble tot Engelse wals, van rumba tot jive: acht van onze bekendste landgenoten zetten letterlijk en figuurlijk hun beste beentje voor in "Sterren Op De Dansvloer".

H


et gloednieuwe en swingende dansprogramma dat geleid wordt door Francesca Vanthielen en Jacques Vermeire.

Natalia, Gilles De Bilde, Evi Hanssen, Gène Bervoets, Dina Tersago, Sam Gooris, Wendy Van Wanten en Pim smijten zich elk met een professionele partner in dit grote dansavontuur. Een avontuur wordt het zeker, want elke week moeten ze andere ballroom- en Latin-passen onder de knie krijgen: van quickstep tot tango en van samba tot Weense wals.

Elk duo is vastbesloten om het tot de grote finaleshow in de achtste week te schoppen. En dus moet er flink geoefend en getraind worden. "Sterren Op De Dansvloer" laat het zweet van de BV's zien en toont hun lange en moeilijke weg naar de liveshows. Ze moeten hun angst overwinnen om met twee linkervoeten een dans aan te leren. Ze moeten leren het publiek te overdonderen met gratie en sierlijkheid. Hun nervositeit moeten ze verbergen achter een gracieuze glimlach.

Tijdens het moment suprême worden de dansduo's begeleid door een live-band, die wervelende arrangementen van hedendaagse popnummers brengt en classics die in een modern, swingend jasje werden gestopt.

Een jury van professionele ballroom- en Latin-dansers en bekende choreografen kijkt ondertussen met haviksogen toe. Zij noteren elke misstap en beoordelen de prestaties van de danskoppels. Maar het laatste woord is voor de kijkers. Zij, en zij alleen, bepalen week na week welke koppels ze in de volgende aflevering van "Sterren op de dansvloer" willen weerzien en voor welk dansduo het avontuur afgelopen is.

"Sterren Op De Dansvloer" brengt een klassevolle mix van old-school glamour, fantastische outfits, aanstekelijke muziek en een schitterend decor. Kortom, entertainment pur sang...

De sterren en hun professionele danspartner

NATALIA & PASCAL MAESSEN
Sinds haar deelname aan de muzikale talentenjacht "Idool 2003" heeft Natalia een fantastische carrière uitgebouwd. De diva van Vlaanderen rijgt de monsterhits aan elkaar en tijdens haar concerten bewijst ze keer op keer dat ze het betere heup- en benenwerk onder de knie heeft. Betekent dit ook dat "Sterren Op De Dansvloer" voor haar kinderspel wordt?

Pascal Maessen is meervoudig finalist bij het Nederlands Kampioenschap stijldansen en heeft overwinningen in verschillende internationale danswedstrijden ballroom en latin op zijn naam staan. Pascal is al vijf jaar dansleraar bij Clara Lamar en doceert stijldansen, salsa, Argentijnse tango en streetdance. Naast zijn exploten op de dansvloer raakte hij in Nederland bekend als fotomodel en ook met zijn gastrollen in soaps.

GILLES DE BILDE & MARTINE JOTTAY
Gilles De Bilde is zonder twijfel de meest besproken voetballer van België. In 1995 won hij de Gouden Schoen, hoewel hij op dat moment amper zes maanden in eerste klasse speelde. In de jaren die volgden bevestigde hij zijn talent, in binnen- en buitenland. De knappe Brusselaar waagde zich ook aan sportief mode-avontuur en liep als model verschillende modeshows van ontwerper Dirk Bikkembergs. Het enfant terrible van het voetbal wil even scherp staan op de dansvloer als op de grasmat…

Martine Jottay is zes wanneer ze klassieke balletles gaat volgen bij Maurice Béjart. Van het klassieke ballet stapt ze over naar het ballroom dansen. Daarin vindt ze haar grote passie. Met haar man Guy danst ze over de hele wereld: van Moskou over Sint Petersburg tot in Utah, van Tokyo tot Denemarken. Samen pakken ze een hele reeks danstitels. Zowel in de latin, standard als in de allround disicplines verzamelen Martine en Guy liefst 16 nationale titels. Sterker nog : in eigen land werden ze nog nooit verslagen. Ze werden meermaals kampioen in de Benelux, behaalden de tweede plaats in de Europa Cup Allround en bereikten de finale op het wereldkampioenschap Allround Professionals. Martine is ook een gewaardeerd jurylid tijdens internationale danscompetities. Momenteel is Martine ook full time danslerares in haar eigen dansschool Dancepoint.

DINA TERSAGO & WIM GEVAERT
Het grote publiek leerde Dina Tersago in 2001 kennen, toen ze verkozen werd tot Miss België. Een carrière in de media leek haar wel wat, maar in eerste instantie achter de schermen. Dina ging aan de slag als redactrice bij het productiehuis Woestijnvis en werkte mee aan verschillende reportages van "Vlaanderen Vakantieland". Eind 2003 voelde ze zich klaar om op de voorgrond te treden en nam ze de presentatie van "Boer zkt. Vrouw" voor haar rekening.

Het werd een voltreffer op alle vlakken. Aan charisma en persoonlijkheid ontbreekt het Dina niet, maar het blijft spannend afwachten of zij ook danstalent in huis heeft. Wat wordt het, nu ze haar rubberen laarzen inruilt voor een paar balschoenen?

Wim Gevaert wordt op zijn twaalfde besmet met de dansmicrobe. Hij legt zich samen met zijn zus Els toe op het stijldansen en dat doen ze met succes. Het duo verovert een plaats in de finales van zowat alle Europese en Wereldkampioenschappen. Ze winnen ook de prestigieuze 'Blackpool in Youth', een danscompetitie voor dansers jonger dan 21. In de jaren die volgen rijft Wim met zijn echtgenote Inge heel wat amateur-titels binnen. Eind jaren tachtig worden ze Europese finalisten in het latin dansen. In 1989 kaapt het koppel de titel van vice-wereldkampioen weg in de allround discipline bij de amateurs. De grote internationale erkenning krijgen Wim en Inge als ze samen uitgenodigd worden om met zes andere werelddansers op te treden tijdens het Blackpool dansfestival. Wim en Inge runnen al vijftien jaar een dansschool.

SAM GOORIS & ELLEN EKKART-SAEY
Zingen is zonder twijfel de eerste passie van Sam Gooris en hij scoort dikke hits met 'Marijke', 'Laat het gras maar groeien' en 'Basketsloefkes'. Stuk voor stuk leuke en pretentieloze meezingers. Dat Sam zelf ook een pretentieloze kerel is, zien de kijkers elke zondagavond in de docureeks "De Pfaffs". De kinderen en pubers kennen Sam dan weer uit het vrolijk geschifte jeugdmagazine "Schuif Af". In "Sterren op de dansvloer" zal Vlaanderen een andere Sam leren kennen … op voorwaarde dat hij zijn basketsloefkes thuis laat…

Ellen Saey volgt de geijkte danscarrière: een basisopleiding klassiek ballet om dan over te stappen naar de ballroom en Latijns-Amerikaanse dansen.

Ellen wordt zes keer Belgisch kampioen in het formatiedansen Latin. Als amateur haalt ze het hoogste niveau in Latijnse dansen met haar danspartner Johan Huygh. Ellen betreedt ook minder traditionele danspaden en wordt hip hop/freestyle danser en –choreografe. Ze traint zelfs een eigen hip hop-dansteam.

Een jaar geleden werd Ellen medezaakvoerder van de bekende dansschool Ekkart. Vanaf dit jaar is ze fulltime danslerares. Ellen is behalve een groot danstalent ook een gediplomeerd interieurarchitect. Ze is getrouwd en mama van drie kinderen.

EVI HANSSEN & GUY JOTTAY
Voor de muziekfans en de sportadepten is Evi Hanssen geen onbekende. Zo zorgde ze als VJ geruime tijd voor vuurwerk op het TMF-scherm, was ze als "Reporter in de ochtend" actief bij Radio Donna en de lente en zomer van 2004 bracht ze door in de Sporzastudio. In de lente van 2005 leerde het grote publiek Evi kennen als de spontane, meelevende en charmante gastvrouw van 'De Farm'. Binnenkort is Evi te zien op KANAALTWEE als presentatrice van '71° Noord', het avontuurlijke programma dat zich afspeelt in Noorwegen.

Guy Jottay is zeven wanneer hij zijn eerste danscursus volgt. Hij blijkt een groot talent en wordt een gediplomeerd dansleraar. Hij gaat drie jaar lang in Londen wonen om zich verder te specialiseren in de latin & standard. Nu geeft hij zeven dagen op zeven les in zijn eigen dansschool Dancepoint. Hij geeft ook bijscholing aan andere dansleraars. Guy Jottay verzamelde een hele rist titels samen met zijn vrouw Martine. Dat kon u hierboven al lezen. Guy is nu zelf jurylid tijdens internationale kampioenschappen.

GENE BERVOETS & INGE GEVAERT
Gene Bervoets is acteur, zanger, presentator, maar vooral levensgenieter. De combinatie van reizen en culinaire specialiteiten loopt als een rode draad door zijn reportagewerk. We kennen hem natuurlijk van 'Gentse Waterzooi' ,waarin hij de kijker telkens liet proeven van de verrassende wereldkeuken. Als acteur was Gene te zien in o.a. 'Rupel', 'Team Spirit 2', 'De Zaak Alzheimer' en 'Kinderen van Dewindt'. Vanaf 13 januari 2006 laat hij zijn betere been- en voetenwerk bewonderen in "Sterren Op De Dansvloer".

Op haar zeventiende geraakt Inge Gevaert in de ban van het stijldansen. Samen met haar man Guy wint ze heel wat amateur-titels. Eind jaren tachtig worden ze Europese finalisten in het latin dansen. Hun hele palmares vindt u hierboven bij haar man, Guy Gevaert. Na een pauze van vijftien jaar legt het koppel zich nu opnieuw toe op danswedstrijden in de standaard discipline. Ze vertegenwoordigen België onder meer op het wereldkampioenschap bij de professionals. Op de wereldranglijst staan ze nu op de 45ste plaats. Inge en Wim baten samen al vijftien jaar een dansschool uit.

WENDY VAN WANTEN & ARJEN MOOIJWEER
Wendy Van Wanten begon haar carrière als fotomodel. Ze haalde de covers van o.a. Elle en Vogue. Acteren is een volgende stap. Ze maakt haar tv-debuut in Nederland in de Pin Up Club. In Vlaanderen neemt ze met succes de rol van sexy directrice voor haar rekening in "Meester hij begint weer!". Ondertussen bouwt ze ook een zangcarrière uit. In 1994 heeft ze met 'Blijf nog 1 nacht' een hit te pakken. In 2002 doet Wendy mee aan de preselecties van Eurosong. De musical laat ze evenmin naast zich liggen. Wendy speelt Capuletti's vrouw in de musical 'Romeo en Julia – Van haat tot liefde' en in 2004 neemt ze een hoofdrol in 'De kleine Zeemeermin' voor haar rekening. In "Sterren Op De Dansvloer" zal ze ongetwijfeld de zwoele Latin-dans volledig tot zijn recht laten komen.

De Nederlander Arjen Mooijweer zet zijn eerste danspassen als hij negen is. Op z'n elfde ontmoet hij Monique Broekmeulen. Het piepjonge danskoppel maakt meteen furore in de Nederlandse danswereld. Tussen 1996 en 1998 halen ze alle titels binnen van Nederlandse danskampioenen bij de jeugd. Ze worden in 2001 Latin American kampioen en drie jaar later Standaard kampioen. Ze zijn ook vijfvoudig allround kampioen. In de Benelux stonden Monique en Arjen zowel in de standaard als in de Latin American discipline zowat elk jaar in de finale op de dansvloer.

Op wereldniveau bereikten Arjen en Monique zes jaar lang de halve finale bij het allround dansen. Tijdens het laatste WK in Australië werden ze 11de. Begin dit jaar beslissen Arjen en Monique om een eind te maken aan hun succesvolle samenwerking. Arjen is momenteel op zoek naar een nieuwe geschikte danspartner om zich met haar opnieuw op de internationale danswedstrijden te werpen.

PIM & DAISY CROES
Pim maakt zijn tv-debuut in de talentenjacht 'Star Academy'. Hij profileert er zich vanaf dag één als een entertainer pur sang. Met zijn enthousiaste persoonlijkheid brengt hij flink wat leven in de academie en in de Vlaamse huiskamers. Vooral de jonge meisjes zijn al snel gek van Pim. Ze sms-en hem tot in de finale van 'Star Academy'. Ook in de academie doet hij de harten sneller slaan. Hij vindt er zijn soulmate, Katerine. Sinds eind augustus presenteert Pim samen met Jan het ochtendprogramma 'Goeiemorgeuh' op JIM en bracht hij zijn debuutsingle '1 miljoen Vlinders' uit. Dat Pim ambiance op een podium kan brengen, dat heeft hij al bewezen. Het is nu afwachten of het danswerk ook aan hem besteed is.

Vanaf haar twaalfde loopt Daisy Croes school aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. In 1997 begint ze voltijds les te geven in klassiek ballet. Een jaar later richt zij zich vooral op de Latijns Amerikaanse dansen. In 2002 neemt ze met Ian Waite eerst voor Engeland en nadien voor België deel aan Latijns Amerikaanse danswedstrijden bij de professionals.

De belangrijkste titels op Daisy's palmares zijn die van vice Europees Kampioen Professional South American Showdance in 2003 en de titel die ze twee jaar later haalt als Belgisch Kampioen Argentijnse Tango 2005. Vanaf september 2004 legt Daisy zich samen met Arend Vandevelde toe op de Argentijnse Tango. In 2005 verovert ze met hem de Belgische titel én de 4de plaats op het Wereldkampioenschap. In juni 2005 behaalt Daisy het BULDO diploma als danslerares in de Standaard en Latijnse Amerikaanse dansen, met de graad van Associate. Musicalliefhebbers konden Daisy in 1995 en 1996 al als danseres bewonderen in Scheveningen in de musical "The Phantom of the Opera".

De dansen: Standard

ENGELSE WALS
De Engelse wals is meestal de eerste dans die bij ballroom-wedstrijden wordt gedanst. Het danskoppel maakt gebruik van de hele dansvloer Het voetenwerk wordt simpel gehouden en de bewegingen zijn rond en zacht. Door het voortdurend rijzen en dalen en het vele draaien is het een fysiek afmattende dans. De romantische Engelse wals is een wervelend schouwspel van harmonie en gratie.

QUICKSTEP
De quickstep is de vrolijkste van de ballroomdansen. Tijdens de quickstep lijkt het of de dansers elegant op hete kolen dansen. De twee voeten komen vaak tegelijk van de vloer los. De quickstep is door al het springwerk een fysiek zware dans. De dansers kunnen maar beter sterke enkels hebben want naast de sprongen staat snel bewegen en draaien centraal bij de quickstep.

TANGO
De passievolle en dramatische tango is ontstaan in de bordelen van Argentinië. De tango is de enige ballroomdans die niet uit Europa komt. De tango mag niet glad of vloeiend zijn. Het danspaar wandelt op de hielen en wiegt tijdens het draaien. Let vooral op de pauzes en de arrogante poses, op de scherpe hoofdwendingen en de korte, snelle bewegingen.

SLOW FOXTROT
We keren terug naar het New York van de jaren dertig met de elegante foxtrot. Voor deze ballroom dans is een goed evenwichtsgevoel nodig en een voortdurende beheersing van alle bewegingen. Let op de trippelende passen, de slow slow quick quick slow, en de vloeiende rijzende en dalende bewegingen van het danskoppel. Bij de slow foxtrot is een vaste gezichtsuitdrukking verplicht.

WEENSE WALS
De Weense wals wordt zonder meer geassocieerd met chique balzalen met grote kroonluchters en dames in Sissi-jurken. Het lijkt niet zo, maar deze oude dans is zeer vermoeiend. Er wordt niet alleen linksom en rechtsom gedraaid, maar de koppels maken ook nog eens snelle draaien op de plaats. Om te voorkomen dat ze duizelig worden, richten de dansers hun ogen op een vast punt in de zaal.

De dansen: Latin American

CHACHACHA
De chachacha is de bekendste van alle Latin-dansen. Het is eigenlijk een rumba met extra beats. De chachacha is een ondeugende dans met heel wat heup- en billenwerk. Het is een positiedans waarbij slechts weinig ruimte van de dansvloer wordt benut. Tijdens de chachacha raken de dansers mekaar nauwelijks aan, maar ze maken wel veel synchrone en parallelle bewegingen. De benen mogen niet buiten het bodyframe komen in deze dans vol ingehouden passie.

RUMBA
De rumba is de enige slow bij de Latijns-Amerikaanse dansen. De rumba is een sensuele liefdesdans waarin het spel van aantrekken en afstoten tussen man en vrouw een belangrijke rol speelt. Verleidelijke poses, hitsige heupbewegingen en heel wat wervelende draaibewegingen bepalen deze uitdagende dans. In de rumba zijn verleidelijke gezichtsuitdrukkingen niet verplicht.

JIVE
De jive is een explosieve mix van rock, boogie en swing die heel wat energie van de dansers vraagt. Let vooral op de snelle wendingen, draaien, en spilbewegingen om de eigen as. Schokkende heupbewegingen en felle, snelle uithalen met de knieën zijn een must. Bij de jive mag iedere danser zich ook apart uitleven, zolang het maar snel en dynamisch is.

PASO DOBLE
De dansvloer wordt omgetoverd tot een Spaanse corrida als de paso doble wordt opgevoerd, de dans van het stierengevecht. Denk aan een fiere matador, een wervelende rode cape en een doldrieste stier. In de paso zit een flinke snuif flamenco. Het is pure dramatiek met trotse wandelpassen op de hielen, gestamp met de voeten en fijne handbewegingen.

SAMBA
De samba is dé Braziliaanse carnavalsdans. De samba is een ritmische feestdans die ons meevoert naar de straten van Rio. De lichamen van de dansers plakken bijna tegen elkaar en tollen rond. Verleidelijke heupbewegingen, wiebelende achterwerken en uitgestrekte armen kenmerken deze vrolijke Latijns-Amerikaanse dans. Aan het eind van de ophitsende samba wordt het hoofd achterwaarts gegooid en worden de armen gespreid.

De professionele jury

ANOUCHKA BALSING
Anouchka Balsing is een ex-leerlinge van de befaamde Jeanne Brabants. Na haar opleiding aan het Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen, danste ze in binnen- en buitenland met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Anouchka werd daarna zelf een danspedagoge. Ze gaf les aan het Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen en heeft twee balletscholen opgericht, een in Mechelen en een in Aarschot. Zowel voor VTM, VRT als RTL was ze verantwoordelijk voor de choreografie van populaire televisieshows als 'Nu of Nooit' en 'Loveletters'. Sinds 2000 legt Anouchka zich vooral toe op de choreografie van grote spektakels in opdracht van de bedrijfswereld.

RONY DAELMANS
Rony Daelmans was van 1967 tot 1975 met zijn echtgenote 15 keer Belgisch Kampioen. Daarna begon hij zelf les te geven. Hij geeft nu vooral lezingen over dansen, verzorgt de opleiding van professionele dansers en is een gewaardeerd jurylid bij danswedstrijden. Rony jureert niet alleen bij Latin en standard-dansen, maar ook in wedstrijden voor salsa, merengue en streetdance.

"Ik jureer op de prestatie van de dag, niet op de reputatie van het koppel", aldus Rony.
Rony werkt momenteel als logistics director bij TNT Europe/Middle East & Africa.

JAN GEERTS
Van 1980 tot 1998 wonnen Jan Geerts en zijn echtgenote en danspartner Karina verschillende Belgische en internationale danswedstrijden zowel bij de standard als bij de Latijns-Amerikaanse dansen. In Blackpool, het mekka van de danssport, schopten ze het tot in de finale. Na zijn competitiejaren volgde Jan een opleiding van vier jaar bij Buldo, de Belgische professionele dansfederatie en hij is nu een gediplomeerd dansleraar. Hij zetelt in nationale en internationale jury's bij wedstrijden in standard, Latin en formatiedans Hij jureert ook wedstrijden disco-, Freestyle- en rolstoeldansen.

Jan is een regent wiskunde, fysica en scheikunde en werkt als senior consultant voor de banksector.

DAVY BROCATUS
Davy Brocatus won een hele rist nationale en internationale danswedstrijden en vertegenwoordigde met verschillende danspartners niet alleen België, maar ook Australië en Schotland tijdens danscompetities.

Omwille van het dansen verhuisde Davy begin jaren negentig naar Londen en werkte en danste er vijf jaar. In 1995 werd hij professional en hij reisde van dan af de wereld rond als dansleraar en choreograaf. Hij was onder andere de co-choreograaf van het Vrijheidsbal van Nelson Mandela. Als jurylid deelde hij punten uit in Europa, Afrika, Amerika en Australië.

Davy is een echte duivel-doet-al die ook nog eens drie eigen bedrijven runt, waaronder een dansschool met meer dan 750 leerlingen, en grote evenementen organiseert zoals de Euro Games en de Mosselfeesten in Antwerpen. Hij is ook een van de initiatiefnemers van het Uni-dansen, het stijldansen voor paren van hetzelfde geslacht.

Vanaf volgend jaar wil Davy met zijn vaste danspartner Wendy Strybos zich mogelijk weer in de strijd werpen bij de Seniorwedstrijden (+35 jaar).

"Dancing is the art of sports, entertainment, and showbizz, all in one!", vindt Davy.

'Sterren Op De dansvloer', vrijdag 13 janauri om 21.15 uur op VTM.

DOSSIER: Sterren op de Dansvloer (VTM)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

Wozniak krijgt groen licht om opnieuw aan de slag te gaan. Hij en Harlee bekomen nog steeds van hun bijna-doodervaring. Ondertussen worden ze naar een gruwelijke plaats delict gestuurd, die bezaaid ligt met mysteries.

'Shades Of Blue', om 23.25 uur op VTM 3.

Dossiers