Nieuw bij Eén : Rick Stein in Frankrijk

vrijdag 6 januari 2006

Rick Stein in Frankrijk (Rick Stein's French Odyssey) is een tiendelige gastronomische reisreeks waarin de Britse chef-kok en televisiemaker Rick Stein met een oude schuit van Bordeaux naar Marseille vaart en onderweg van het goede leven en de mooie omgeving proeft, maar vooral van de plaatselijke specialiteiten op markten en in restaurantjes.

N


a zijn studies in Cambridge kwam Rick Stein via een discotheek en een nachtclub in de gastronomie terecht. Hij opende The Seafood Restaurant in Padstow, een kuststadje in het noorden van Cornwall. Vijfentwintig jaar later is The Seafood Restaurant een toprestaurant met een internationale reputatie, heeft Rick Stein een klein culinair imperium opgebouwd, met - naast het restaurant - een bistro, een café, een winkel, een hotel en een kokschool, en heeft hij negen succesvolle televisiereeksen en boeken gemaakt over gastronomie.

In French Odyssey gaat hij op zoek naar de geneugtes van het goede leven in Zuid-Frankrijk. Hij maakt een reis van 800 kilometer over het Canal du Midi, van Bordeaux naar Marseille, geniet van het lekkere weer, het mooie landschap, de pittoreske dorpjes en mooie steden. Maar hij heeft ook een missie: hij wil onderzoeken of het romantische beeld van de klassieke Franse keuken nog niet overvleugeld is door de gouden bogen van MacDonalds. Hebben de Cassoulet en de Entrecôte à la Bordelaise ondertussen plaats moeten maken voor de alomtegenwoordige Big Mac? Rick Stein onderzoekt het tijdens zijn odyssee langs locale markten, restaurants en bistro's, waar hij plaatselijke gerechten proeft en bereidt en op geheel eigen wijze van commentaar voorziet. Een zonnige reeks om van te watertanden in deze donkere wintermaanden.

Aflevering 1
Rick Stein neemt de ferry van Plymouth naar Roscoff voor een ontspannen trip door Bretagne en langs de Atlantische kust naar Bordeaux. Onderweg bezoekt hij onder meer St. Pol de Léon, met zijn uitgestrekte artisjokvelden. Meteen een goede gelegenheid voor een eerste uitgelezen gerecht: artisjoksalade met gepocheerd ei. In Beaulieu proeft Rick van een plaatselijke specialiteit in een truckerscafé: paling in cider. Na een tussenstop voor boekweitkoekjes in Crozon bezoekt Rick één van zijn vaste wijnboeren, die een geweldige Muscadet produceert. Op het Isle d'Oleron ontmoet hij de oesterkwekers en gaat hij de mosselbanken bekijken. En dan gaat het naar Bordeaux. Daar proeft hij Tricandilles, gebakken varkensingewanden. En dan scheept hij in op de Rosa, de prachtige, 100 jaar oude schuit van kapitein Bernard. De échte reis begint op de machtige Garonne.

Aflevering 2
De reis van de Rosa gaat verder over de Garonne, van de Vendée naar Toulouse. Rick wil koste wat het kost in de keuken van de boot geraken, maar die wordt jaloers bewaakt door kapitein Bernard. Meer succes heeft hij bij een Amerikaanse gastronomieschrijfster die hem tussen Begles en Castets-en-Dorthe uitnodigt in de keuken van haar pittoreske portierswoning. Verder geniet Rick van schelpdieren met witte looksaus, paling met lookboter en peterselie. Hij brengt ook een bezoek aan de kleurrijke markt van Cadillac en is enthousiast over Petit Salé, een typische landelijk gerecht van gezouten varkensvlees en linzen. In Bazas, een oude stad die beroemd is om haar vee, bereidt Rick een flinke Steak Tartare.

Aflevering 3
Rick bevindt zich nu op het Canal Lateral à la Garonne. Aan eten ook hier geen gebrek: het gaat van pruimen over slakken tot eend in rode wijn. Als visspecialist is Rick uiteraard te vinden voor een partijtje vissen naar de alose, een soort zoetwaterharing die hij later op de barbecue bereidt volgens een plaatselijk recept. Hij gaat naar de markt van Nérac en bereidt een stoofpotje van varkensvlees met veel look, dat hij ter ere van zijn kapitein 'Bargeman's Stew noemt. In het dorpje Bruch gaat hij naar een Escargolade in het Café du Paix en na een bezoek aan een pruimenboerderij laat hij zich verleiden om een pruimen- en amandelentaart met Armagnac te bakken.

Aflevering 4
Rick zet zijn reis door zuidwest Frankrijk voort en arriveert in Agen. Hij geniet er van een viergangenmenu in het uitstekden Buffet de la Gare en bereidt later zelf een traditioneel gerecht van de streek - konijn met pruimen – in de keuken van de Amerikaanse gastronomie-auteur Kate Hill. Een ander bekend Gascons gerecht is Poule-au-pot, kip gekookt in een pot met groenten. Het zou in de renaissance 'ontdekt' zijn door Henry IV en is ondertussen razend populair in heel Frankrijk. Rick maakt ook kennis met een andere specialiteit van de streek: Pomme Tourtière, appeltaart. En met de eerste meloenen van het seizoen bereidt hij een overheerlijke salade van meloenen en geitenkaas.

Aflevering 5
Rick staat extra vroeg op om op snoek en snoekbaars te gaan vissen in de Tarn nabij Moissac. De stad is beroemd om haar zoetwatervis en in de keuken van zijn collega-chef Michel Dussau bereidt Rick snoek in pinot noir, gekonfijte eend met gesmoorde rode sla. Een andere specialiteit van de streek is de foie gras, maar het geforceerde voeden van de gansen is geen prettig zicht. In Toulouse ruilt Rick de Rosa voor de Anjodi, die hem naar de Middellandse Zee zal brengen.

Aflevering 6
Toulouse staat bekend om zijn hartige worsten. Rick bezoekt er de Victor Hugo markt en zijn vele drukke voedselkraampjes en restaurantjes. Met de gekochte ingrediënten bereidt hij een typische Saucisse Languedocienne. Maar er wordt ook heel wat vis uit de Middellandse Zee aangevoerd in Toulouse en dat inspireert Rick tot een klassieke Pissaladière (uientaart met ansjovis en zwarte olijven). Daarna gaat het naar Castelnaudary, waar Rick net op tijd toekomt voor het Saint Papoul Cassoulet Festival. Hij maakt er zijn eigen versie van de populaire snack met bonen, varkensvlees en eend.

'Rick Stein ', vanaf 27 januari op weekdagen om 17.05 u. op Eén

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Justice for All' (foto: VIER - © SBS Belgium 2020)

Meester Pol Vandemeulebroucke staat een cliënt bij die door de correctionele rechtbank veroordeeld werd wegens moordpoging. De man werd jarenlang afgeperst en bedreigd door Klaas O. en schoot hem neer. O. was de leider van de beruchte motorclub No Surrender en werd inmiddels zelf veroordeeld wegens 'crimineel kannibalisme'. Meester Vandemeulebroucke pleit de zaak voor het hof van beroep. Meester Mounir Souidi bezoekt een cliënt in de hulpgevangenis van Leuven. De man is een notoir pornoproducent en zit een straf uit wegens een zedenmisdrijf.

'Justice for All', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers