Najaar Canvas: sitcom 'Geen probleem!' met Theo Maassen, Stefaan van Brabandt en Wim Helsen

zaterdag 1 oktober 2011

'Gen Probleem!', een coproductie van de VPRO en Canvas, is een zesdelige tragikomische reeks over drie intellectuele, egocentrische en op het neurotische af overgevoelige leraars, collega's en boezemvrienden: Herman (Wim Helsen), Peter 'Peer' (Theo Maassen) en Koen(tje) (Stefaan Van Brabandt). Na de mislukte zelfmoordpoging van Herman besluiten ze elke week samen te komen om hun vriendschap te vieren en heerlijk te praten.

Hun gesprekken gaan zowel over de grot van Plato, vrouwen, hedendaagse cinema, vegetarisch eten, de kapitalistische consumptiemaatschappij, hun vriendschap en het niveau van het onderwijs als over de vorm van een gemiddelde balzak. Gesprekken waarin ze hun onderlinge frustraties op elkaar botvieren. Gesprekken waarvan niemand de bedoeling kent en die even lachwekkend als hartverscheurend zijn.

Door hun vriendschap zijn ze alle drie veroordeeld tot het krampachtig in stand houden van hun wederzijdse verbondenheid. Elk gesprek, vol onderhuids verlangen en verborgen verdriet, even verhullend als onthullend, is in wezen één lange, aandoenlijke poging tot contact. Contact met zichzelf, met de ander, met het leven. Tijdens de gesprekken van de drie vrienden valt bij controverse of spannng, maar ook op dode momenten of gewoon als ‘stoplap’ geregeld de uitdrukking 'geen probleem!'. Maar de vraag is natuurlijk of dat echt zo is...

De personages
Herman (Wim Helsen) – een geschiedenisleraar - is de onbetwiste leider van het gezelschap. Dat geven Peer en Koentje onomwonden toe. Herman is slim, charismatisch, populair en dominant. Tegelijk is Herman op een soort onbewuste en onopvallende manier depressief. Maar voor zijn vrienden is hij een rolmodel, een voorbeeld. Daarom is het voor hen des te moeilijker om te begrijpen waarom hij zelfmoord heeft willen plegen. Onder meer daarover gaat het in de eerste aflevering.

De emotionele en wat opvliegende Peer (Theo Maassen) is leraar aardrijkskunde. Hij is een man van principes en zekerheden. Hij is intellectueel assertief, op het randje van agressief. Hij zoekt het conflict en wil de dingen uitspreken en forceren, onder meer door Herman onder druk zetten om het achterste van zijn tong te laten zien en uit te klaren waarom hij – zijn grote voorbeeld – een einde aan zijn leven wou maken.

Koen – of Koentje (Stefaan Van Brabandt) voor de vrienden – is een leraar Nederlands. Hij is de schlemiel van het gezelschap. Hij is onzeker, onder meer over zijn uiterlijk, en wordt door de anderen geregeld op subtiele en minder subtiele manier geplaagd. In de eerste aflevering zien we hoe hij wat gewrongen zit met het vriendenavondje, dat bij hem thuis plaatsvindt. Hij heeft namelijk ook een afspraak gemaakt met een vriendin. Die komt effectief aanbellen, wat voor de andere twee uiteraard 'geen probleem' is. Maar toch...

Het gesprek als drama
Wim Helsen, Stefaan Van Brabandt en Theo Maassen spelen niet alleen de hoofdrollen in 'Geen probleem!', maar bedachten ook het concept en schreven samen de scenario’s. De VPRO vroeg in eerste instantie aan Wim Helsen om een fictieserie te maken. De cabaretier betrok er Stefaan Van Brabandt bij en die contacteerde op zijn beurt Theo Maassen, die hij kort daarvoor in Eindhoven had ontmoet.

De drie begonnen daarop te brainstormen over het concept, de personages en de verhaallijn. Uit de vele gesprekken groeide geleidelijk een vriendschap én het idee voor een serie over vriendschap en over drie vrienden die verzot zijn op praten met elkaar. De zelfmoordpoging van één van de personages werd het motorische moment dat de serie en de gesprekken dramatische kracht moest geven. Waarom heeft Herman geprobeerd zelfmoord te plegen? Kunnen de drie vrienden ook daarover praten? Wat wordt gezegd, wat wordt verzwegen? Maar dat geldt eigenlijk voor al hun gesprekken. Er wordt veel gepraat, maar wordt er ook iets gezegd?

De scenario’s werden door de drie samen geschreven volgens wat ze zelf het ‘systeem van het eierwekkertje’ noemen. Ze bedachten een scène en schreven dan ieder een scenario. Een uur lang, getimed door het wekkertje. Daarna werden de drie versies vergeleken en de beste gekozen. De regie van Geen probleem! was in handen van Norbert ter Hall.

'Geen probleem!', vanaf zondag 2 oktober om 21.45 uur. op Canvas.


DOSSIER: Najaar 2011: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers