Motorfans en burenruzies deze week in 'vtm sinds 1989: Jambers'

zondag 1 februari 2009

Vtm bestaat 20 jaar en dat wordt vanaf deze week gevierd. Meteen na het middagnieuws brengt vtm vanaf maandag 2 februari een reportage uit 'Jambers', het legendarische magazine van journalist Paul Jambers. Motorfans, burenruzies en de getuigen van Jehova zijn enkele van de onderwerpen voor deze week.

<


STRONG>'vtm sinds 1989: Jambers' - 'Gemengde Huwelijken'
maandag 2 februari 2009 om 13.40 uur op vtm
Huwelijken tussen migranten en Belgen zijn een taboe, zowel voor de moslimgemeenschap als voor veel Belgen. Een Belgische vrouw die met een moslim trouwt, komt plots terecht in een andere wereld. De moslimman heeft andere verwachtingen van zijn vrouw dan de westerse man. Huwelijken tussen moslimmeisjes zijn door de koran verboden. Meisjes die met een Vlaming willen trouwen moeten breken met hun familie. De reportage brengt een indringend beeld van liefde en geluk tussen Belgen en migranten, maar ook van mislukking en desillusie.

'vtm sinds 1989: Jambers' - Motormania
dinsdag 3 februari 2009 om 13.40 uur op vtm

De motor is niet zomaar een vervoermiddel. Voor sommigen is motorrijden een filosofie, een manier van leven. Jambers gaat op zoek naar de hardste jongens onder de motorrijders, de jongens die zich organiseren in clubs waar je een jarenlang inwijdingsritueel moet volgen om er bij te horen. Clubs waar de "president" de absolute leider is, waar de leden het clubembleem op hun rug tatoeŽren, waar de motor de zin van het leven is.

'vtm sinds 1989: Jambers' - Vlaamse kleurlingen
woensdag 4 februari 2009 om 13.40 uur op vtm

Niet alle Vlamingen zijn blank. Er zijn Afrikanen, Aziaten, IndiŽrs, Ö die even Vlaams zijn als u en ik. Het enige verschil is hun huidskleur. Jambers gaat op zoek naar niet-blanke Vlamingen, meer specifiek naar adoptie- en pleegkinderen met een andere huidskleur die op zeer jonge leeftijd naar BelgiŽ kwamen. Hoe kijken ze terug op hun opvoeding? Willen ze ooit terugkeren naar hun land van herkomst of ligt hun toekomst in hun adoptieland? De Vlaamse kleurlingen die aan bod komen, hebben dezelfde culturele achtergrond, spreken onze taal en onze dialecten, maar toch ervaren ze zelf dat er iets is dat hen anders maakt, voor zichzelf maar vooral voor hun omgeving. Sommigen maken een identiteitscrisis door, gaan op zoek naar hun 'roots', naar hun eigen ik en zoeken waar ze vandaan komen.

'vtm sinds 1989: Jambers' - Burenruzies
donderdag 5 februari 2009 om 13.40 uur op vtm
Een burenruzie over een muurtje leidt tot een jarenlange vete. Na de verkoop van een jeansvest van de kinderen wordt de vader in het ziekenhuis geslagen. Een anonieme brief van een buurvrouw leidt tot een zenuwinzinking. Een duivenmelker krijgt bijna een hartaanval nadat zijn buurman een pergola in de tuin heeft gebouwd. Burenruzies in Vlaanderen.

'vtm sinds 1989: Jambers'- Getuigen van Jehova
vrijdag 6  februari 2009 om 13.40 uur op vtm

De getuigen van Jehova van binnenuit bekeken. Hun strenge leefregels, hun hardnekkigheid, hun overtuigingskracht. Jambers filmt honderden getuigen van Jehova die op ťťn weekend een tempel bouwen, maar toont ook hoe sommige gezinnen totaal door godsdienstfanatisme worden verscheurd.

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook

DOSSIER: 20 jaar vtm

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

De voorbije 30 jaar zijn de stedelijke gebieden verdrievoudigd in grootte. Door de bouw van steden worden dieren uit hun habitat verdreven. Zij moeten vechten voor hun plek in een gebied dat ooit van hen was. Zo volgen we olifanten in Sri Lanka die de strijd aangaan met de mens om hun territorium en zien we hoe de toekomst van de kapucijnapen in Costa Rica bedreigd wordt. Maar we leren ook dat een goeie relatie tussen wilde dieren en de mens mogelijk is en voordelig kan zijn voor beide partijen.

'Cities: Nature's New Wild', om 21.10 uur op Canvas.

Dossiers