Jeroen Meus op zoek naar 'Plat Préféré' van Brel

In de tweede aflevering van 'Plat Préféré' ontdekt Jeroen Meus dertig jaar na het overlijden van Jacques Brel (9 oktober 1978) dat de culinaire smaak van de beroemde chansonnier even Belgisch was als zijn hele persoonlijkheid. Mosselen met friet was Brels 'plat préféré' en die bereidt Jeroen dan ook op de Brusselse Grote Markt.
T
erwijl Jeroen op zoek gaat naar de essentie van dat typisch Belgische gerecht, probeert hij ook de ziel van de zanger te doorgronden.
'Plat Préféré' is een tiendelige culinaire en zinnenprikkelende reeks waarin topkok Jeroen Meus op zoek gaat naar het lievelingsgerecht van tien intrigerende en legendarische figuren uit het recente verleden.
Jacques Brel (1929-1978) was een Franstalige Vlaming, een Brusselaar, kortom: een rasechte Belg. Ook aan tafel belichaamde Brel ons land, met mosselen met friet als zijn plat préféré.
Maar vooraleer Jeroen zijn frietkraam opent, praat hij met dochter France Brel, die hem over een bord authentieke garnaalkroketten toevertrouwt dat volgens haar vader 'vijanden vrienden worden bij een goede maaltijd'. Of Jeroens versie van Jacques' plat préféré aan die hoge eisen voldoet, daar kan ze zelf echter niet over oordelen – France is allergisch voor mosselen! En dus: andere experts gevraagd, gezocht en gevonden.
Eén van hen is Wouter, vishandelaar op het Sint Katelijneplein. Hij leidt Jeroen naar de bakermat van de mosselvangst – Yerseke. De Zeeuwse vissers nemen Jeroen maar al te graag mee voor een duik in het Zeeuwse water, en rauwe mosselen smaken nergens beter dan wanneer je tot je oksels in het sop staat.
Maar geen mosselen zonder friet, en dus trekt Jeroen met zijn 'mussels naar Brussels', naar de beste frietkraam in onze hoofdstad: Chez Martin, op de Place Saint Josse. Monsieur Martin, friturist van geboorte, vertrouwt hem alle geheimen van het bakvak toe. En om het helemaal af te maken, test Jeroen zijn pas vergaarde frietkennis ook nog eens bij een echte voedseldeskundige: professor Huyghebaert. Die slaagt er prompt in om de kille universiteitsgangen te vullen met de meest Belgische geur die er is: die van vers gebakken frietjes...
En dan is het tijd voor de praktijk: terug naar Brussel – recht naar de Grote Markt, terug in de tijd 'où Bruxelles bruxellait' voor de plat préféré van de maestro: des moules et puis des frites, des frites et puis des moules. Met een frisse pint natuurlijk!
'Plat Préféré' op Canvas.be
Ook Canvas.be zorgt voor een heuse 'Plat Préféré'. Op de website (canvas.be/platprefere) staat een heleboel (achtergond)informatie over de verschillende afleveringen en de centrale figuren. De bezoekers kunnen ook een kijkje nemen achter de schermen van het televisieprogramma. De recepten van de lievelingsgerechten van de bekende mensen zijn gemakkelijk te downloaden, zowel in tekstvorm als in beeld.
En als kers op de taart is er de online 'Plat Préféré'-quiz. Daarbij kan iedereen zijn algemene kennis testen over koken, over de legendarische figuren, hun lievelingsgerechten, de ingrediënten en de onwaarschijnlijke plekken waar Jeroen zijn keuken neerpoot. Zeker de moeite waard, want er zijn mooie prijzen mee te winnen.
'Plat Préféré', dinsdag 7 oktober om 21.10 uur op Canvas.