Frontlijn over plastische chirurgie

woensdag 14 december 2005

Anno 2005 is plastische chirurgie de normaalste zaak van de wereld. Borstvergrotingen of -verkleiningen zijn de nieuwe hit onder de kerstboom, en maar liefst driekwart van de Belgische meisjes onder de twintig wil best wel eens onder het mes. En wie naar programma's als Beautiful kijkt, kan bijna niet anders dan zelf ook zin krijgen in zo'n gemakkelijke, totaal pijnloze en wonderbaarlijke opfrisbeurt. Maar Frontlijn vraagt zich af hoe normaal die normaalste zaak eigenlijk is...

Als

het inderdaad zo makkelijk is om je door een chirurg mooier te laten maken, gaan we dan niet naar een maatschappij waarin niemand nog een excuus heeft om géén gebruik te maken van plastische chirurgie? En waarin we allemaal onder druk staan om het heersende schoonheidsideaal zo dicht mogelijk te benaderen? Moeten we er ons trouwens zomaar bij neerleggen dat mooie mensen nu eenmaal meer kans hebben op hun droomjob, om maar iets te noemen? En toont de reeks mislukte esthetische operaties niet aan dat het nog steeds gevaarlijk is om je lichaam te verbouwen?


Frontlijn brengt het verhaal van Linda, die met één enkele operatie haar gezicht, oogleden, hals, neus en borsten heeft laten corrigeren. En met succes, want na die operatie maakte ze meteen promotie op haar werk. Voor Linda is plastische chirurgie dan ook een volstrekt normale investering. Want mensen investeren toch ook een een mooie nieuwe auto, een nieuwe voorgevel of dure kleren? Ook de minderjarige zusjes Kristien en Karolien zijn euforisch over het resultaat van hun operatie: na jarenlange pesterijen op school kunnen ze na hun neuscorrectie als gewone tieners door het leven. Een goeie oplossing? Of is pesten iets dat je overwint met zelfvertrouwen in plaats van met een nieuwe neus? In de studio discussiëren ethicus Johan Braeckman, plastisch chirurg Ilan Karavani, pedagoog Gerard Gielen en Europees parlementslid Nelly Maes. Gaan we binnenkort allemaal onder het mes?

Geen probleem, als het van plastisch chirurg Ilan Karavani afhangt. Voor hem is ons lichaam het instrument waarmee we onze innerlijke ontwikkeling waarmaken, en dus mogen we dat instrument verbouwen naar believen. Hij is ook niet bang voor een maatschappij vol mooie mensen: "De norm voor schoonheid is nu eenmaal opgeschoven, en je moet mensen de mogelijkheid geven om aan die norm te beantwoorden". In sommige gevallen beschouwt Karavani esthetische chirurgie zelfs als een plicht: "Als kinderen gepest worden om hun flaporen of scheve tanden, en we hebben de technische middelen om hun probleem op te lossen, zou het verkeerd zijn om dat niet te doen."

Het tweede deel van de Frontlijn-reportage belicht de schaduwkant van plastische chirurgie. Frans Gruyters (59) wilde zijn gezicht laten verjongen maar kwam verminkt uit een mislukte esthetische ingreep. Tot lang na de operatie kon hij zijn gecorrigeerde oogleden niet eens meer sluiten. Voor Europees Parlementslid Nelly Maes meer dan voldoende reden om plastische chirurgie alleen toe te passen bij mensen die bijvoorbeeld zwaar verminkt zijn door een ongeval. "Het jeunisme overheerst onze samenleving", stelt Maes, "en we moeten dringend opnieuw leren accepteren dat mensen nu eenmaal oud worden". In de meeste gevallen is plastische chirurgie trouwens helemaal geen oplossing voor de persoonlijke problemen waar mensen mee worstelen. Ethicus Johan Braeckman "Mensen zijn nu eenmaal onvolmaakt, en daarom moeten we ons met alle beschikbare middelen kunnen verbeteren", stelt hij. Voor hem is er dan ook geen fundamenteel verschil tussen kleding, het dragen van een bril of plastische chirurgie.

Voor pedagoog Gerard Gielen ligt het probleem dieper. Want plastische chirurgie zou volstrekt overbodig zijn als het schoonheidsideaal niet zo'n enorme impact zou hebben op zogenaamd lelijke mensen. We stellen 'mooi' automatisch gelijk met 'goed', en dat maakt dat mensen die zich in hun leven of carrière tekort gedaan voelen, met hopeloos foute verwachtingen naar een plastisch chirurg stappen die hen opnieuw gelukkig moet maken. Wat in de praktijk dus niet lukt. "Plastische chirurgie geeft gewoon toe aan de discriminatie van onaantrekkelijke mensen", vindt Gielen, "terwijl we net actief tegen die tendens moeten ingaan". Gielen doet dat ook op zijn website www.onaantrekkelijk.be.

Alvast geen website waar Linda snel naartoe zal surfen: "Als ik de gevel van mijn huis renoveer, vindt iedereen dat vanzelfsprekend," zo stelt ze in de reportage, "maar als ik mijn eigen gezicht laat opfrissen, vinden mensen dat opeens vreemd".
 • 'Frontlijn', zaterdag 17 december om 22.30 uur. Op Canvas, met Jan Leyers.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Helden van Hier: De MUG' (VTM)

Bart en Peter snellen naar een werfongeval in de haven, waar vaak ernstige ongelukken plaatsvinden. De unieke locatie van het Cadix-ziekenhuis brengt pathologieën met zich mee die je in geen enkel ander ziekenhuis tegenkomt. Het eerste oudjaar op Cadix zorgt voor een opgewekte sfeer op de spoeddienst, maar die slaat al snel om wanneer een jongeman binnenkomt die vuurwerk in zijn gezicht heeft laten ontploffen.


'Helden van hier: De MUG', om 21.15 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 14:35
  Sporza: UEFA EURO 2024
  06:00
  Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 13:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Lentebeelden
 • 15:25
  Samson & Marie ijsjestijd
  05:00
  Geen uitzending
 • 15:25
  The Good Doctor
  02:00
  Geen uitzending
 • 15:00
  Urk!
  03:20
  Geen uitzending
 • 14:00
  The Karate Kid
  01:20
  Geen uitzending
 • 14:40
  All New Traffic Cops
  01:25
  Geen uitzending
 • 15:05
  The X-Files
  02:05
  Dawson's Creek
 • 15:20
  Joe
  09:30
  Geen uitzending
 • 15:05
  A la carte
  04:50
  Geen uitzending
 • 15:15
  Cold Case
  02:30
  Neighbours: A New Chapter
 • 15:15
  Animal Kingdom
  02:35
  Geen uitzending
 • 14:55
  The Block Australia
  05:00
  Geen uitzending
 • 15:00
  Snapped
  05:00
  Geen uitzending
 • 15:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 15:29
  De ambachter
  05:55
  Sixties To Six
 • 14:40
  Hidden Gems
  02:10
  Snel, Makkelijk & Lekker
 • 15:10
  FIM Motocross World Championship
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 15:10
  Murdoch Mysteries
  02:35
  DCI Banks
 • 15:00
  American Pickers
  02:00
  Flip This House
 • 14:50
  NOS EK Voetbal 2024
  02:24
  NOS Journaal
 • 15:20
  Expeditie Nederland
  07:00
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 15:20
  Zappsport The Battle
  02:11
  3Doc