'Fata Morgana': Lanaken Down Under

zondag 20 augustus 2006

Nog maar net terug uit Down Under, daagt actrice, Hilde de Baerdemaker, de inwoners van Lanaken uit om hun gemeente te verplaatsen naar Australië.

<


STRONG>De sterren
Ster 1: hypnotiseer iedereen met de klank van 300 didgeridoos waarvan jullie de helft zelf maken met natuurlijke materialen.
Ster 2: Laat 500 kindjes rondspringen op een kangoeroebal door een Australisch landschap.
Ster 3: Stel 5000 originele foto's tentoon van mensen die poseren in ware Crocodile Dundee-stijl.
Ster 4:  Laat iedereen wegdromen bij een gigantische dot painting.
Ster 5: En... Het zou Australië niet zijn, als er geen enorme Aussie-barbecue is voor iedereen.

Beetje meer...
Ster 1:
Een Didgeridoo, of kortweg een Didge, is een muziekinstrument of blaasinstrument van de Aboriginals uit Australië. Hoe lang de didgeridoo al door de Aboriginals bespeeld wordt is moeilijk in te schatten. Onlangs is een schatting gemaakt van 2000 jaar. De echte Didgeridoo is in feite een uitgeholde tak of stam, van de eucalyptusboom.
Ster 2: De kangoeroebal, ook wel skippybal genoemd , is een rubberen bal met een diameter van ongeveer 50 cm, maar kan variëren van 45 tot 66 cm. Boven op de bal zijn één of twee handvatten bevestigd waaraan je je kan vasthouden. De bedoeling is dat je op de bal gaat zitten en je met je twee voeten gaat afzetten tegen de grond.
Ster 3: Dot painting (schilderen in stippen) is de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aborigines. Dot painting wordt gebruikt om een verhaal te vertellen. Dit verhaal kan zijn oorsprong vinden in oude mythologische tijden, het heden of de toekomst, samenvallend in de droomtijd, het bijzondere en voor de westerse mens uiterst moeilijk te begrijpen tijdconcept van de Aboriginals
Ster 4: Iedereen kent de film Crocodile Dundee. De mensen uit Lanaken zullen dus 5000 mensen moeten samen zoeken die in ware Crocodile Dundee stijl willen poseren voor de camera.
Ster 5: Australiërs zijn dol op barbecue. Dit komt omdat het bijna altijd lekker weer is. Iedereen heeft een barbecue thuis. Meestal is de barbecue zéér uitgebreid. Je kan ook in restaurants gaan barbecuen waar je dan je zelf je vlees moet bakken. In Australië leggen ze wel wat ander vlees op de barbecue dan bij ons : ze eten bijvoorbeeld kangoeroe, emoe en krokodil op de barbecue.

DOSSIER: Fata Morgana 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

Eric Randall is een bekende schrijver van boeken over hoe je best single zou moeten blijven. Hij heeft het bovendien niet echt voor Kerstmis en alles wat er bij te kijken komt. Dit jaar moet hij op zijn neefje en nichtje passen wanneer hun ouders er niet zijn. Met de hulp van zijn buurvrouw April Stewart leert hij de liefde te vinden en in de kerstsfeer te komen.

'Christmas Next Door', film uit 2017 met oa. Jesse Metcalfe, om 20.40 uur op Vitaya.

Dossiers