Documentaire van Stijn Meuris over Tijl Van Limburg op Canvas

zondag 10 oktober 2010

In de nacht van 23 september 1971 snijdt de 21-jarige Mario Roymans met een aardappelmesje het meesterwerk De Liefdesbrief van Johannes Vermeer uit z'n lijst in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Onder de schuilnaam Tijl Van Limburg eist Roymans 200 miljoen frank losgeld voor het uit Nederland geleende kunstwerk. Daarmee wil hij de noodlijdende bevolking van Bangladesh helpen. Stijn Meuris maakte een boeiende documentaire over Tijl Van Limburg.

Mario Roymans bedacht het plan voor zijn kunstroof nadat hij op televisie beelden had gezien van de humanitaire ramp in het voormalige Oost-Pakistan – zowat de eerste keer dat BRT-kijkers met dergelijk onheil geconfronteerd werden. De jonge kelner uit Limburg was erg onder de indruk en vond dat er iets moest gedaan worden voor de slachtoffers van de ramp.

Na de diefstal neemt hij contact op met de media. Hij is live te horen in radiojournaals en in het populaire Radio 2-programma 'Te Bed of Niet te Bed' van Jos Ghysen, en stilaan wint de anonieme dief de harten van de bevolking (en van de internationale pers) door zijn schijnbaar goudeerlijk engagement voor de goede zaak. Maar de afhandeling gaat hem niet snel genoeg. In een overmoedige bui om te bewijzen dat hij De Liefdesbrief wel degelijk in zijn bezit heeft, nodigt Tijl Van Limburg een journalist van Le Soir uit om, bij nacht en ontij, een blik te werpen op het schilderij. Een idee dat hem uiteindelijk fataal zal worden.

De Liefdesbrief is inmiddels gerestaureerd – voor een bedrag waarmee Bangladesh destijds flink geholpen had kunnen worden – en hangt opnieuw veilig in het Rijksmuseum in Amsterdam. Voor Mario 'Tijl' Roymans liep de spraakmakende affaire minder goed af.

Muzikant en televisiemaker Stijn Meuris is al lang gefascineerd door het verhaal van Tijl Van Limburg. Niet dat hij de zaak destijds op de voet volgde (Meuris was amper 6 in 1971), maar telkens wanneer hij de spoorwegbrug in Kuringen bij Hasselt passeert, ziet hij daar de vage graffiti 'Leve Tijl!' staan, veertig jaar geleden aangebracht door een fan van Tijl, notabene de zoon van het chique hotel-restaurant waar Mario Roymans toen als stagiair in dienst was.

Ook oudere ex-collega’s van Meuris, journalisten bij Het Belang Van Limburg, vertellen met vuur en enthousiasme over de avonturen van de wat naiëve jongeman. Dat doet Stijn Meuris besluiten er een documentaire aan te wijden, onder de vleugels van Woestijnvis. Aan de hand van archiefbeelden en nieuwe interviews met betrokkenen geeft de documentaire inzicht in het motief, de afwikkeling en het karakter van de schilderijendief. Zijn vriendin, journaliste Sue Somers brengt dit najaar overigens een boek over Tijl Van Limburg uit, en theatergezelschap De Queeste overweegt een herneming van hun op Tijl gebaseerde stuk van enkele jaren geleden. Kortom, de avonturen van Mario Roymans lijken anno 2010 nog even sterk tot de verbeelding te spreken als in 1971.

'Tijl Van Limburg', maandag 11 oktober om 22.05 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva Espa√Īa - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In AsturiŽ leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lťon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers