'De Zevende Dag' over Willem Elsschot

vrijdag 9 maart 2007

Zondag is er op Eén weer een nieuwe aflevering van het zondagse politieke praatprogramma 'De Zevende Dag'. Alain Coninx heeft weer Annelies Beck naast zich staan. De onderwerpen voor nu zondag vind je hieronder op een rijtje

H


et informatiseringsproject voor de Belgische Justitie, bekend onder de naam Feniks, is deze week gecrasht. Na zes jaar en een kleine 10 miljoen euro is het project uitgedraaid op een mislukking. De regering heeft het contract met het Amerikaanse bedrijf Unisys opgezegd. Ook bij Financiën – met name bij de douane – loopt de automatisering niet echt rimpelloos.
De regering had deze week nòg met een tegenslag af te rekenen. Ze moet zich opnieuw buigen over de nieuwe echtscheidingswet. Volgens die nieuwe wet kunnen 2 partners na een half jaar duurzame ontwrichting de rechter vragen om het huwelijk te verbreken. De twee moeten daarbij niet voor de rechter verschijnen. Maar nu willen de Franstalige socialisten en liberalen die termijn plots toch weer optrekken tot één jaar, mèt verschijning voor de rechter. Verbazing alom bij de Vlaamse coalitiepartners. Over beide onderwerpen modereert Kathleen Cools een debat met Herman De Croo (Open Vld), Pieter De Crem (CD&V) en Renaat Landuyt (sp.a).

Waar komt het eten vandaan dat in ons bord terechtkomt? Hoe wordt het geproduceerd? En komen daar nog veel boeren bij te pas? De Oostenrijkse cineast Erwin Wagenhofer heeft daarover de beklijvende documentaire "We feed the world" gedraaid. De almaar groeiende macht van de multinationals concurreert kleine boeren en producenten uit de markt, en dat leidt vaak tot bizarre situaties. Zo toont hij hoe in Brazilië het regenwoud sneuvelt om de soja te kweken, waarmee in Europa kippen vetgemest worden. Overigens wordt er elke dag genoeg voedsel geproduceerd voor 12 miljard mensen – we zijn maar met een dikke zes miljard – terwijl er toch nog 850 miljoen mensen honger lijden. Hoe kan dat? Marc Maes van 11.11.11 heeft de documentaire bekeken en geeft toelichting bij de soms onthutsende beelden.

Hij werd 125 jaar geleden geboren en was een van de grootste Vlaamse schrijvers. Dit jaar wordt Willem Elsschot – pseudoniem voor Alfons De Ridder – op verschillende manieren herdacht. Onder meer in de nieuwe documentaire Erfgenaam van Elsschot, die zondagavond op Nederland 2 wordt uitgezonden, en later op Canvas. Wie was Elsschot eigenlijk? Niemand die het beter kan vertellen dan Ida De Ridder, 87, en zijn enige nog in leven zijnde kind. Ze vertelt hoe ze pas op school in de lessen Nederlands ontdekte dat haar vader schrijver was. Hij was een complexe, moeilijk te doorgronden man. Ongenaakbaar, zwijgzaam en nors in familiekring, maar ook hartelijk, vrolijk en gepassioneerd. Hij produceerde maar 750 bladzijden proza en gedichten, maar die hebben een enorme invloed gehad op de Nederlandse literatuur. Daarover getuigt ook Cyriel Van Tilborgh, voorzitter van het Willem Elsschot Genootschap.

Sport: Chris van den Abeele geeft commentaar bij het zaterdagavondvoetbal. En Racing Genk gaat zijn stadion vernieuwen, met steun van een sponsor – een biermerk. Dat merk gaat dan meteen ook deel uitmaken van de nieuwe naam van het stadion. Hoe werken bedrijfsleven en sportwereld eigenlijk samen om sportclubs te financieren? In het volleybal wordt er al lang op een moderne manier samengewerkt. Alain Coninx praat hierover met Stephan Poelmans, commercieel directeur van Racing Genk en met Diederik Degryse, commercieel directeur van volleybalclub Roeselare – momenteel erg succesvol in de Champions League van het volleybal.

Het was de bedoeling dat de twee gemeenschappen in dit land elkaar beter zouden begrijpen, maar dat is niet echt gelukt. De RTBf-uitzending "Mais que veulent les Flamands?" moest deze week de clichés over Vlamingen corrigeren die de Franstaligen vorig jaar december voorgeschoteld kregen in het beruchte nepjournaal, waarin Vlaanderen zogenaamd de onafhankelijkheid uitriep. Het debat in Gent verliep niet altijd even vlot, veel Vlamingen voelden zich niet correct geportretteerd, de Franstaligen namen het hen dan weer kwalijk dat ze enkel Nederlands wilden praten (met uitzondering van premier Verhofstadt) – enzovoort. De korte samenvatting van het debat die in het programma Ter Zake te zien was, zette vervolgens kwaad bloed bij de RTBf – een karikatuur van 2,5 uur genuanceerde televisie, vond men daar. Gaan we elkaar nog begrijpen, of is het echt hopeloos geworden? En moeten we 'bang' zijn - zoals Eric Van Rompuy na afloop van het debat zei – voor de komende communautaire onderhandelingen als aan Franstalige kant een volledig vertekend beeld van ons hardnekkig standhoudt? Alain Coninx praat o.m. met Johanne  Montay, de RTBf-journaliste die het debat in Gent leidde.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft beslist om onthaalmoeder L.V. te laten hypnotiseren in de hoop dat ze zich zo details zal herinneren over de dodelijke verstikking van één van haar onthaalkindjes in de zomer van 2005. Deze onderzoeksmethode is erg omstreden. Hoe betrouwbaar zijn de verklaringen die je onder hypnose aflegt? Wat gebeurt er trouwens onder hypnose? Annelies Beck praat met dokter Jan Lehembre, gerechtspsychiater en lid van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging.

Ze kent haar dossiers – sociale zekerheid en werkgelegenheid - van haver tot gort. Ministers moeten even hun rug rechten als zij naar interpellatiemicrofoon stapt. En toch gooit Kamerlid Greta D'Hondt de handdoek in de ring. Ze komt niet meer op bij de komende Kamerverkiezingen. Zichzelf in folders en op markten aanprijzen 'als een verkoper zijn tapijten' – ze ziet er vreselijk tegenop. En ze stelt vast dat in het politieke bedrijf van vandaag de vorm het haalt op de inhoud. Al wat jong en hip en ludiek is raakt vlot verkozen, inhoud of niet. Een blik op de menselijke kant van de politiek - mooi en minder fraai - achter de schermen.

'De Zevende Dag', zondag 11 maart om 11.00 uur op Eén.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo vtm3 logo

Een stad wordt geterroriseerd door een sadistische seriemoordenaar. De doorgewinterde rechercheur Russo en beginnend verpleger Lou moeten hun krachten bundelen om de koelbloedige dader te stoppen. Maar daarvoor zullen ze wel eerst hun zonden uit het verleden onder ogen moeten zien.

'Vindicta', om 22.30 uur op VTM 3.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:40
    Villa Politica
    06:00
    Mr. Magoo
  • 22:50
    Nachtlus
    08:00
    Radio2: Weekwatchers
  • 19:40
    KetnetBand clips
    05:00
    Geen uitzending
  • 16:15
    Verschoten & zoon
    01:50
    Crossing Jordan
  • 01:45
    Geen uitzending
    07:20
    Kasteelvrouwe Emmy
  • 01:00
    Geen uitzending
    01:00
    The Big Bang Theory
  • 01:50
    Geen uitzending
    07:00
    Willy
  • 11:45
    Sturm der Liebe
    00:55
    The X-Files
  • 01:45
    Geen uitzending
    01:25
    SOS Piet
  • 00:05
    Vik & Gert
    01:50
    Geen uitzending
  • 00:20
    This Is Us
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 01:55
    Star Trek: Discovery
    01:05
    MIDMID
  • 00:10
    Perfect House, Secret Location
    01:15
    Botched
  • 23:55
    Elementary
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 00:30
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 01:59
    De ambachter
    00:56
    Publireportage
  • 05:50
    Het Weekmenu
    00:50
    Veldvers
  • 01:55
    The Coroner
    00:45
    Six Four
  • 06:25
    Make You Laugh Out Loud
    01:35
    The Real Housewives of Beverly Hills
  • 17:57
    Politieke Partijen
    00:55
    NOS Journaal
  • 16:57
    Politieke Partijen
    00:50
    Nieuwsuur
  • 18:00
    Topdoks
    01:00
    Van Kooten en De Bie: Toen werd nu