'De Schuur van Scheire' stelt nieuw soort wandelende tak voor

dinsdag 10 maart 2015

Biologen Jérôme Constant en Joachim Bresseel brengen woensdag een grote verrassing mee naar De schuur van Scheire: een wandelende tak die naar Lieven Scheire werd vernoemd. Een huwelijkscadeautje van de andere Neveneffecten voor Lieven, zo blijkt.

'Ze wilden eigenlijk een luis omdat ik een schijtluis ben, maar dat vonden ze niet', aldus Scheire.


Maar het werd dus een wandelende tak, en wel een heel bijzondere. Joachim Bresseel en Jérôme Constant, twee biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), ontdekten de nieuwe soort in het zuiden van Vietnam.

'Lobofemora scheirei is een eerbetoon aan Lieven omdat hij zich al jaren inspant om wetenschap bij een breed en jong publiek te brengen', zegt Joachim Bresseel.

Het bruinzwarte insect heeft korte, gekromde vleugels. Door ze razendsnel tegen elkaar te wrijven produceert scheirei een ratelgeluid, waarschijnlijk om roofdieren af te schrikken. Het is de eerste keer dat dat gedrag bij wandelende takken wordt waargenomen. Of zoals Lieven het samenvat: 'Je hebt speciaal voor mij een lawaaimakertje gekozen.'

De soort is vandaag officieel beschreven in European Journal of Taxonomy. Scheire staat vanaf nu het rijtje van bekende personen van wie de naam nog lang in biologieboeken zal voortleven, zoals Barack Obama (spin), David Attenborough (onder andere sprinkhaan, plant en primitief vissengeslacht), Frank Zappa (slak), Nelson Mandela (vogel), Shakira (wesp) en James Cameron (kikker).

Ook in 'De Schuur van Scheire':

Urbanus is te gast. Urbanus ent zelf bomen en is vogelliefhebber, een fijne combinatie. Hij brengt een hele hoop lokfluitjes mee naar de studio, die hij ook demonstreert.

Urbanus heeft in zijn comedyshows en sketches al vaak scheten gebruikt om mee te lachen, maar De schuur van Scheire onderzoekt hoe wetenschappelijk een scheet is. Welke gassen zitten erin, en hoe ontvlambaar zijn die? En kan je er een scheetgeweer mee maken? Bart Van Peer zoekt het uit.

Kurt Beheydt bouwt dan weer een hoogtechnologische vogelverschrikker, waarbij je van op afstand de vogels kan weghouden van je vers aangelegde moestuin.

Ten slotte gaat voor de vier vrienden een droom in vervulling. Ze zitten een hele nacht opgesloten in een doe-het-zelf-zaak, en mogen daar met het materiaal van de winkel aan de slag om een auto te maken.

'De Schuur van Scheire', woensdag 11 maart om 21.05 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

Van 28 november tot 5 december kunnen de Open VLD-leden kiezen wie de opvolger wordt van huidig voorzitter Guy Verhofstadt. Open VLD verkeert in crisis na de nederlaag bij de jongste regionale verkiezingen. Tussen 2003 en 2009 verloor de partij 400.000 kiezers. Open VLD viel ook pijnlijk uit de boot bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Hoe willen de drie kandidaat-voorzitters de achteruitgang keren? Terzake ging ook praten met de traditionele achterban van de liberalen, de kleine zelfstandigen. Waar leggen zij de oorzaak voor wat fout gelopen is? En welke richting vinden zij dat hun partij uit moet? Verder schetst het programma ook een profiel van de drie kandidaten. Waar staan ze voor en hoe denken ze hun partij uit het slop te trekken?

'Terzake', om 20.00 uur op Canvas.

Dossiers