'De Schuur van Scheire' stelt nieuw soort wandelende tak voor

dinsdag 10 maart 2015

Biologen Jérôme Constant en Joachim Bresseel brengen woensdag een grote verrassing mee naar De schuur van Scheire: een wandelende tak die naar Lieven Scheire werd vernoemd. Een huwelijkscadeautje van de andere Neveneffecten voor Lieven, zo blijkt.

'Ze wilden eigenlijk een luis omdat ik een schijtluis ben, maar dat vonden ze niet', aldus Scheire.


Maar het werd dus een wandelende tak, en wel een heel bijzondere. Joachim Bresseel en Jérôme Constant, twee biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), ontdekten de nieuwe soort in het zuiden van Vietnam.

'Lobofemora scheirei is een eerbetoon aan Lieven omdat hij zich al jaren inspant om wetenschap bij een breed en jong publiek te brengen', zegt Joachim Bresseel.

Het bruinzwarte insect heeft korte, gekromde vleugels. Door ze razendsnel tegen elkaar te wrijven produceert scheirei een ratelgeluid, waarschijnlijk om roofdieren af te schrikken. Het is de eerste keer dat dat gedrag bij wandelende takken wordt waargenomen. Of zoals Lieven het samenvat: 'Je hebt speciaal voor mij een lawaaimakertje gekozen.'

De soort is vandaag officieel beschreven in European Journal of Taxonomy. Scheire staat vanaf nu het rijtje van bekende personen van wie de naam nog lang in biologieboeken zal voortleven, zoals Barack Obama (spin), David Attenborough (onder andere sprinkhaan, plant en primitief vissengeslacht), Frank Zappa (slak), Nelson Mandela (vogel), Shakira (wesp) en James Cameron (kikker).

Ook in 'De Schuur van Scheire':

Urbanus is te gast. Urbanus ent zelf bomen en is vogelliefhebber, een fijne combinatie. Hij brengt een hele hoop lokfluitjes mee naar de studio, die hij ook demonstreert.

Urbanus heeft in zijn comedyshows en sketches al vaak scheten gebruikt om mee te lachen, maar De schuur van Scheire onderzoekt hoe wetenschappelijk een scheet is. Welke gassen zitten erin, en hoe ontvlambaar zijn die? En kan je er een scheetgeweer mee maken? Bart Van Peer zoekt het uit.

Kurt Beheydt bouwt dan weer een hoogtechnologische vogelverschrikker, waarbij je van op afstand de vogels kan weghouden van je vers aangelegde moestuin.

Ten slotte gaat voor de vier vrienden een droom in vervulling. Ze zitten een hele nacht opgesloten in een doe-het-zelf-zaak, en mogen daar met het materiaal van de winkel aan de slag om een auto te maken.

'De Schuur van Scheire', woensdag 11 maart om 21.05 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Sporza logo

Karl Vannieuwkerke herbeleeft met Peter Vandenbempt en Gert Verheyen legendarische wedstrijden uit de rijke geschiedenis van het EK en het WK voetbal. Gert kiest voor België - Brazilië in de 2de ronde van het WK 2002. De match waarin het kleine België het grote Brazilië bijna uitschakelde, de match waardoor voetbalminnend België nog altijd de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast vervloekt. Het commentaar is van Frank Raes. Peter keert terug naar de kwartfinale op het EK 2004 tussen Portugal en Engeland. Portugal - in eigen land - gaat op zoek naar het opperste voetbalgeluk. Met commentaar van Filip Joos.

'Sporza Retro', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers