De Grootste Belg: De top-10 en hun meters/peters

dinsdag 25 oktober 2005

Gisteren, maandag 24 oktober, is op Canvas De Grootste Belg van start gegaan. Phara de Aguirre en Koen Fillet overliepen de rangschikking van de nominaties van 111 tot 11, en maakten de lijst van de 10 finalisten bekend. Ze stelden ook de peters en meters voor: de mannen en vrouwen die de volgende weken de zaak van 'hun' Grote Belg zullen verdedigen, onder meer in een documentaire die zij elk over hun finalist hebben gemaakt.

Hier

onder vindt u de lijst met de 10 finalisten, hun peter of meter, én de uitzenddata van de documentaires (telkens om 20.45 u.). Verder ook meer informatie over de band tussen de peters/meters en hun Grote Belg, over de eerste twee documentaires (Pater Damiaan en Ambiorix) en over het algemene verloop van DGB, de stemprocedure, enz.

  • Uitz. Dat. Programma - Peter of Meter
  • 1 27.10 Pater Damiaan Jef Vermassen, assisenpleiter
  • 2 31.10 Ambiorix Patrick De Witte, televisiemaker en schrijver
  • 3 3.11 Andreas Vesalius Robrecht Van Hee, chirurg en prof. medische geschiedenis
  • 4 7.11 Peter Paul Rubens Herr Seele, tekenaar en kunstminnaar
  • 5 10.11 Paul Janssen Frieda Van Wijck, journaliste
  • 6 14.11 Eddy Merckx Mark Uytterhoeven, sportjournalist en televisiemaker
  • 7 17.11 Gerardus Mercator Dirk Draulans, wetenschapsjournalist
  • 8 21.11 Hendrik Conscience Marc Reynebeau, historicus, schrijver, journalist
  • 9 24.11 Priester Daens Inge Vervotte, Vlaams minister van Welzijn
  • 10 28.11 Jacques Brel Johan Verminnen, kleinkunstenaar
  • finale 1.12 De finale
De Grootste Belg: De top-10

Jef Vermassen over Pater Damiaan – 27.10
Een monumentaal voorbeeld van echte solidariteit

In zijn boek 'moordenaars en hun motieven' verwijst assisenpleiter Jef Vermassen geregeld naar zijn grootste Belg, Pater Damiaan. Een verrassende combinatie? Ja… Maar volgens Vermassen is Damiaan vandaag actueler dan ooit en een bron van inspiratie. Niet alleen voor zijn cliënten, maar ook voor u en ik.

Vermassen reist in de eerste documentaire van De Grootste Belg pater Damiaan achterna. Naar Honolulu, naar Molokaï en naar het lepra-reservaat 'Kalaupapa'. Kalaupapa was geen gevangenis voor misdadigers maar een gevangenis voor ter dood veroordeelde zieken. Damiaan koos er vrijwillig voor om zich op te sluiten in die gevangenis. Vermassen wordt stil als hij de duizenden graven ziet. Zijn bewondering voor Damiaan neemt tijdens zijn pleidooi nog toe als hij merkt wat Damiaan in onmenselijke omstandigheden heeft gerealiseerd. Op donderdag 27 oktober is Jef Vermassen advocaat van pater Damiaan.

Patrick De Witte over Ambiorix – 31.10
De Belg die Caesar het bloed van onder de nagels haalde

Niet alleen Asterix moet gehypet worden, Ambiorix verdient dat evenveel of zelfs méér…, vindt Patrick De Witte.
Patrick was al als klein broekje in de ban van de oude Belgen. "Zij leefden van de jacht en de visvangst, dronken bier en speelden met de dobbelstenen" is een zinnetje dat in Patricks' geheugen gegrift is. Het ligt dan ook voor de hand dat Patrick maar één echte held heeft: Ambiorix! Had Ambiorix – en vooral zijn aartsrivaal Julius Caesar – de Belgen niet zo onuitwisbaar in de geschiedenis geschreven, dan was er volgens De Witte zelfs geen sprake van het land 'België'.

Op maandag 31 oktober, in de tweede documentaire van De Grootste Belg, is Patrick ooggetuige van de spectaculaire veldslag tussen de Eburonen en de Romeinen, polst hij in Rome wat ze vandaag vinden van zijn grote held en breekt hij een lans voor de dapperste onder de Galliërs. Hij onderzoekt de innige band van zijn grootste Belg met Julius Caesar, de enige tijdgenoot die over Ambiorix heeft geschreven.

Prof. Dr. Robrecht Van Hee over Andreas Vesalius – 3.11
Grafschenner voor de wetenschap

Zonder Vesalius zou de moderne geneeskunde niet zo ver staan. Zonder Vesalius zou er vandaag misschien geen sprake zijn van een CT-scan. Daar is Prof. Dr. Robrecht Van Hee van overtuigd. Van Hee - professor medische geschiedenis en chirurg - kent iedere vezel van Vesalius, publiceerde verschillende artikels over zijn idool en verwijst in iedere les anatomie naar de verdiensten van Vesalius.

Op donderdag 3 november brengt Robrecht Van Hee Vesalius weer tot leven. Hij toont hoe Vesalius op kerkhoven op zoek gaat naar lijken voor dissecties, hij trekt naar het anatomisch theater in het Italiaanse Padua, waar Vesalius al op 20-jarige leeftijd les gaf aan geneeskundestudenten. Van Hee brengt een boeiend beeld van een Belg die het geneeskundig onderzoek in een stroomversnelling bracht.

Herr Seele over Peter Paul Rubens – 7.11
Is hij te kopiëren?

Slaagt Herr Seele erin om in één week tijd een authentieke Rubens te kopiëren? Striptekenaar en kunstliefhebber Herr Seele heeft alvast de uitdaging aangenomen. Herr Seele vindt het een eer om de Antwerpse barokschilder te verdedigen. Ernstig en met kennis van zaken. Peter analyseert een aantal kunstwerken van Rubens tot in de details, hij heeft - hoe kan het ook anders - aandacht voor de Rubensiaanse dames en legt bloemen aan het graf van zijn grootste Belg.

Op maandag 7 november brengt Herr Seele een andere kijk op het werk van Peter Paul Rubens. Hij reist Rubens achterna naar het Italiaanse Mantua, probeert in de archieven ook de mens Rubens te doorgronden en keert met veel respect voor zijn idool terug naar België.

Frieda Van Wijck over Dr. Paul Jansen – 10.11
Ook nu nog geneest hij elke seconde een mens

VRT-journaliste Frieda Van Wijck heeft een boontje voor ondernemers. Solvay mocht van haar gerust in de top-10 van grote Belgen. Maar dat Dr. Paul Janssen de top-10 haalde is voor haar minstens even goed. Frieda houdt van ondernemers en uitvinders en zweert nog altijd bij de klassieke geneesmiddelen als ze een kwaaltje heeft. Aan haar lijf geen alternativo's. Er zijn weinig Belgen die zoveel betekend hebben voor de wereldgezondheid als Paul Janssen.

Op donderdag 10 november brengt Frieda van Wijck een vurig pleidooi voor haar Grootste Belg: de ondernemer uit de Antwerpse Kempen die – samen met zijn team - op een halve eeuw 80 nieuwe geneesmiddelen heeft ontdekt. Iedere seconde gaat er wel een geneesmiddel van Dr. Paul Janssen over de toonbank, voor miljoenen patiënten hebben de geneesmiddelen van Janssen het verschil gemaakt tussen ziekte en gezondheid, tussen leven en dood.

Mark Uytterhoeven over Eddy Merckx – 14.11
Mijn vriend, de grootste

In 1967 werd Eddy Merckx wereldkampioen bij de beroepsrenners in Heerlen. Op dat ogenblik was de jonge Mark Uytterhoeven aan het voetballen. Zijn vader riep hem binnen om te zeggen dat Merckx gewonnen had. Sindsdien is Uytterhoeven gebeten door de wielermicrobe. Mark dweepte eerst met Herman Van Springel, maar bekeerde zich later tot Eddy Merckx. Uytterhoeven heeft natuurlijk bewondering voor de sportieve exploten van Merckx maar bewondert evenzeer de mens. In 1986 heeft Uytterhoeven zijn eerste koersfiets bij Eddy Merckx gekocht. Zijn idool nam zelf de lengtematen van het kader op en sindsdien zijn ze vrienden geworden.

Op maandag 14 november wil Uytterhoeven zijn vriend verdedigen én hem tot grootste Belg laten verkiezen. Dat is de uitdaging van wielerjournalist Mark Uytterhoeven voor het najaar. Het leven van Merckx door de ogen van Mark Uytterhoeven, vanop de Mont Ventoux en al die andere plaatsen waar zijn held geschiedenis schreef.

Dirk Draulans over Gerardus Mercator – 17.11
De grote Belg die u de weg wijst

Wetenschapsjournalist Dirk Draulans neemt het op voor Mercator. De Grootste Belg moet voor Draulans sowieso een wetenschapper zijn. Geen sporter of kunstenaar. Dankzij de beroemdste cartograaf uit Rupelmonde kan u ook vandaag nog moeiteloos uw weg vinden. Zonder Mercator was er geen sprake van de GPS of van de naam Amerika.

Op donderdag 17 november gidst Dirk Draulans ons door het wondere leven van Gerardus Mercator. Op de weg, in zee en in de lucht.

Marc Reynebeau over Hendrik Conscience – 21.11
Vechten voor het vaderland

Volgens Marc Reynebeau is er maar één genomineerde die het echt verdient om grootste Belg te worden. En dat is Hendrik Conscience. Hij is de enige uit de top-10 die effectief mee gevochten heeft tijdens de Belgische Revolutie. Reynebeau is historicus en verdiepte zich vooral in de culturele geschiedenis van de 19de eeuw. Later heeft hij zich vooral gefocust op de geschiedenis van de Vlaamse Beweging. En daar maakt Conscience prominent deel van uit. Tijdens zijn studententijd schreef Mark ooit een paper over Conscience en de Vlaamse literatuur. Het was zo goed dat het later zelfs gepubliceerd werd in de 'saaie vakpers', grapt hij nu.

Reynebeau herleeft op maandag 21 november de Guldensporenslag van 1302 en de Belgische Revolutie van 1830 en kijkt op een ludieke manier in de ziel van Vlaanderen en België.

Inge Vervotte over Priester Daens – 24.11
De sociaalste grote Belg

Minister van Welzijn Inge Vervotte is de enige politica die een Grote Belg verdedigt. Haar keuze ligt voor de hand. De sociale strijd die priester Adolf Daens heeft gevoerd, doet haar een beetje terugdenken aan haar eigen 'Sabena-verleden'. Vervotte was op 23-jarige leeftijd al vakbondssecretaris en dus ook het gezicht van de vakbond in de mediastrijd rond Sabena. Daens is in zijn strijd voor een socialer Vlaanderen vaak tegen de muur gelopen. Hij wilde geen kinderarbeid meer, pleitte voor gereglementeerde arbeidsuren en wou een einde maken aan de uitbuiting van de arbeider door de textielbazen. Vechten voor Sabena was ook voor Vervotte een strijd tussen David en Goliath.
Op donderdag 24 november ziet u het relaas van haar Grootste Belg.

Johan Verminnen over Jacques Brel – 28.11
De grootste emoties

Toen Johan Verminnen 7 jaar was, deed hij een mooie ontdekking in de platencollectie van zijn broer. Behalve jazz en Franse chansons vond hij er een 78-toerenplaat van Jacques Brel in terug. Sindsdien is Verminnen helemaal weg van Brel. Niet alleen coverde hij verschillende nummers van 'le grand Jacques', Verminnen vindt Brel de grootste chansonnier en performer die ons land ooit heeft gekend.

Op maandag 28 november neemt Johan Verminnen de kijker mee door het turbulente levensverhaal van Jacques Brel. Van de nachtkroegen in Brussel tot de Olympia in Parijs.

De Grootste Belg – het verloop
Dit voorjaar begonnen we met zijn allen een zoektocht naar De Grootste Belg. Eerst waren er 100 genomineerden en dat werden er later 111. Daaruit koos het publiek zijn tien favorieten. Maar hoe de definitieve rangschikking van de 111 Grote Belgen én de top-10 eruitzien, dat is nog een goed bewaard geheim. En een nog grotere vraag is: wie wordt nu uiteindelijk De Grootste Belg en krijgt dus een standbeeld van Radio 1 en Canvas. Dat is de inzet van de laatste fase van onze zoektocht, vanaf maandag 24 oktober. Het zwaartepunt daarvan ligt bij Canvas, dat een startevenement, tien documentaires en de finale uitzendt. Maar uiteraard doen ook Radio 1 en de website van De Grootste Belg opnieuw mee.

Wat voorafging
Op 28 maart publiceerden de organisatoren een lijst van 100 Grote Belgen, die allen ná 51 voor onze jaartelling binnen de grenzen van het huidige België geboren zijn en/of geleefd en gewerkt hebben en die een uitzonderlijke en constructieve bijdrage hebben geleverd aan de Belgische samenleving en/of de mensheid. De lijst werd samengesteld door een commissie van wijzen, onder leiding van professor Herman Balthazar. Het publiek vulde die lijst aan met 11 eigen namen. Koen Fillet en Sven Speybrouck bezorgden fans en tegenstanders van kandidaat Grote Belgen dagelijks een forum op Radio 1.
Vanaf 25 april koos het publiek uit de nieuwe lijst van 111 genomineerden 10 namen die dit najaar naar de finale gaan. Maar liefst 25.000 Vlamingen stelden hun persoonlijke top tien samen. Dat is even veel als in het bijna drie keer grotere Nederland en nauwelijks minder dan in het tien keer grotere Groot-Brittannië (30.000 stemmen). Op basis van die stemmen ontstond de top-111 van De Grootste Belg. Die top-111 bleef tot nu toe een geheim. Maar op 24 oktober komt daar verandering in: op die eerste dag van het nieuwe Canvas is er namelijk De Grootste Belg: de top-111. Daarin wordt afgeteld van 111 naar 11 en worden de 10 Grote Belgen bekendgemaakt die doorgaan naar de finale. En ook in die finale zal het publiek bepalen wie uiteindelijk De Grootste Belg wordt. En die enige echte Grootste Belg, die krijgt wat hij verdient: een standbeeld van Canvas en Radio 1.
Maar even belangrijk als de competitie en de voting, is de nieuwe manier waarop De Grootste Belg onze geschiedenis benadert. De Grootste Belg wil naar aanleiding van 175 jaar België bij zo veel mogelijk mensen een maatschappelijk debat op gang brengen over wat een Belg of Vlaming is, waar we vandaan komen, wat we belangrijk vinden. Waarom hebben we net die tien namen gekozen? Voor welke waarden staan ze? Wat zeggen ze over onze identiteit?
Canvas wil met De Grootste Belg zo zijn opdracht als verdiepend net invullen en tegelijk dankzij een crossmediale aanpak het huidige kijkersprofiel verbreden. Zoals in het voorjaar zullen ook Radio 1, de complementaire en interactieve website en de inhoudelijke samenwerking met printpartners De Standaard en Humo nieuwe publieksgroepen in contact brengen met verhalen uit ons verleden.

De Grootste Belg: de finale (donderdag 1 december)
Op donderdagavond 1 december volgt dan de finale van De Grootste Belg. De tien peters en meters komen in een rechtstreekse confrontatie tegenover elkaar te zitten in de Oude Mechelse Vleeshal. Onder leiding van Phara De Aguirre zullen ze mekaar het vuur aan de schenen leggen over wie nu eigenlijk de Grootste Belg is. Ze zijn zich nu al aan het wapenen met goede argumenten om hun eigen Grootste Belg de hemel in te prijzen.

Maar wie uiteindelijk de Grootste Belg wordt, dat beslist Vlaanderen. Koen Fillet houdt ons voortdurend op de hoogte van alle evoluties in de verkiezingsstrijd. Na een eerste stemronde zullen er, tegen het einde van het programma, nog drie Grote Belgen overblijven. Pas na de tweede en allerlaatste stemronde weten we wie de Grootste Belg wordt en een standbeeld krijgt van Canvas en Radio 1.

Radio 1 en De Grootste Belg
Radio 1 was tijdens het voorjaar de wegbereider van De Grootste Belg. Canvas neemt die rol in het najaar weliswaar over, maar Radio 1 volgt de eindstrijd op de voet. De Grootste Belg wil immers net als Radio 1 ontdekken en verruimen door te informeren, en dat op zeer verschillende terreinen. Dat laatste vormt dankzij de zeer gevarieerde top-10 geen probleem.

Sinds maandag 10 oktober duikt De Grootste Belg op in Wilde Geruchten. Koen Fillet is als het ware het crossmediale gezicht van het project: naast zijn presentatiewerk op Canvas is hij ook de DGB-radiostem. Tot 24 oktober praten hij en Annemie Peeters met de deelnemers aan Belgosong: Belgische rock- en popgroepen die een lied over een der grootste Belgen maakten. Wilde geruchten laat fragmenten horen; op de website vinden luisteraars de volledige versies van alle ingezonden nummers. En elke dag belichten Koen en Annemie de 'kleine kanten van Grote Belgen'.

www.degrootstebelg.be
De website van DGB blijft, zoals in het voorjaar, een stemmodule én een bron voor alle informatie over het project. Het publiek kan via de website op zijn/haar Grootste Belg stemmen; maar enkel op de site kunnen surfers ook aangeven aan welke kwaliteiten die grote Belgen beantwoorden, en hun persoonlijke argumentatie geven. Zo komen we niet alleen te weten wie De Grootste Belg is, maar ook waarom, en wat Vlaanderen precies van hem/haar vindt.

Al sinds 30 september biedt www.degrootstebelg.be heel wat nieuws: een geschiedenis van België, bio's van de 111 genomineerden en 'Belgen deze week', een rubriek die wekelijks Grote Belgen belicht die in diezelfde week in de loop van de geschiedenis een belangrijke rol hebben gespeeld. De Grote Belgen laten ook hun kleine, menselijke kantjes zien en verschijnen alle 111 in minstens één archieffilmpje. De websurfers vinden er ook alle radiofragmenten uit het Radio 1-programma De Grootste Belg (voorjaar 2005) terug. Ze kunnen inschrijven op een wekelijkse nieuwsbrief, stemmen op de grootste Belgische stripfiguur en op Belgosong: een wedstrijd die op zoek gaat naar het beste lied over een Grote Belg (zie: Radio 1). En na al het stemmen kunnen ze zich ook gewoon ontspannen met kruiswoordraadsels, quizzen etc. over het roemruchte verleden van België, of debatteren over zin of onzin van DGB op het DGB-forum.

De stemprocedure
Tussen 28 maart en 13 mei 2005 vonden de nominatie en verkiezing van de tien Grootste Belgen plaats. De eindstemming loopt van maandag 24 oktober tot en met donderdag 1 december 2005. Tijdens De Grootste Belg: de finale op Canvas op 1 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

De eindstemming bestaat uit dertien ronden. De eerste ronde begint aan het einde van De Grootste Belg: de top-111 en loopt tot het begin van de eerste documentaire. De tweede tot en met de elfde ronde lopen telkens van het begin van de ene documentaire tot het begin van de volgende. De twaalfde en dertiende ronde lopen tijdens De Grootste Belg: de finale.

Tijdens de eerste elf ronden kan het publiek stemmen per telefoon, sms of via het internet. Tijdens de twee slotronden kan stemmen alleen per telefoon of sms. Digitale Telenet-kijkers kunnen (alleen tijdens de uitzendingen) ook stemmen via de rode knop van hun afstandsbediening. Stemmen mag per persoon, per ronde en per kanaal slechts een keer. Iedereen kan tussen 24 oktober en 1 december dus 13 keer stemmen.

Per ronde kan het publiek via deze kanalen één kandidaat uit de tien Grootste Belgen kiezen. Bij stemming via het internet (www.degrootstebelg.be) of digitale televisie kunnen ook de kwaliteiten die hem/haar groot maken, worden aangegeven.

Canvas, Radio 1 en de website geven te gelegener tijd alle nodige instructies over het stemmen (telefoonnummers, sms-codes etc.).

De winnaar is de kandidaat die het grootste aantal stemmen behaalt in alle dertien ronden van de najaarsfase samen. De Grootste Belg krijgt een standbeeld in de VRT-gebouwen.

De VRT organiseert in samenwerking met het MuHKA een wedstrijd voor kunstenaars. Een professionele jury selecteert vijf kunstenaars. Uit hun ontwerpen kiezen die jury en het publiek (via de website) de kunstenaar die het DGB-standbeeld zal maken.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Ontdek de programma's van vandaag in onze tv-gids.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Mr. Magoo
    06:05
    Coop Troep
  • 06:00
    Radio2 op VRT Canvas: Goeiemorgen Morgen!
    09:00
    Lentebeelden
  • 06:00
    Tik Tak
    06:05
    Bumba
  • 05:56
    Kabouter Plop
    05:15
    Geen uitzending
  • 02:30
    Geen uitzending
    07:15
    GPs: Behind Closed Doors
  • 06:00
    Qmusic
    09:00
    Geen uitzending
  • 01:10
    Geen uitzending
    07:00
    Willy
  • 01:05
    Geen uitzending
    11:10
    Sturm der Liebe
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    03:10
    Geen uitzending
  • 05:50
    Geen uitzending
    02:00
    Neighbours: A New Chapter
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:50
    NCIS: Los Angeles
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:30
    Millionaire Hoarders
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:50
    Without a Trace
  • 06:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 06:02
    Publireportage
    00:00
    Oh What A Night
  • 05:20
    Loïc zot van koken weekmenu
    02:00
    Guillaume's Paris
  • 06:00
    Ghosts
    02:05
    Vienna Blood
  • 06:00
    Last Man Standing
    02:00
    First Dates Australia
  • 05:55
    Nederland in Beweging
    02:25
    NOS Journaal
  • 03:05
    Nieuwsuur
    02:00
    De Nachtzoen
  • 06:00
    Pip en Posy
    02:45
    Eva