De Grootste Belg: Andreas Vesalius

Geen enkele medische ontdekking van de laatste 500 jaar zou mogelijk geweest zijn zonder Andreas Vesalius. Hij ontketende een revolutie in de geneeskunde. Zonder hem zou er misschien geen sprake zijn van een CT-scan. Daar is Prof. Dr. Robrecht Van Hee van overtuigd. Van Hee - professor medische geschiedenis en chirurg - kent iedere vezel van Vesalius, publiceerde verschillende artikels over zijn idool en verwijst in iedere les anatomie naar de verdiensten van Vesalius. Het is dan ook niet verwonderlijk dat professor Van Hee in de derde documentaire Vesalius als Grootste Belg naar voor schuift. Van Hee laat zich door Vesalius meelokken op nachtelijke dwaaltochten langs kerkhoven en galgenvelden. Want het is dáár dat de beroemdste anatomist uit de geschiedenis de dode lichamen verzamelde waarop hij zijn legendarische dissecties uitvoerde.
L
etterlijk lijkenpikken, natuurlijk, maar wel in het belang van de wetenschap. Vesalius was de eerste die de moeite deed om niet alleen theoretische teksten te blokken, maar ook de binnenkant van een mens echt te bekijken. ,,Vanop hoge stoelen kakelen ze als kraaien over dingen die ze zelf nooit hebben gezien…'', zegt Vesalius over zijn professoren, omdat die nooit lijken aanraken. Van Hee durft dat wel. Hij buigt mét Vesalius mee over de doden, om de geheimen van het menselijk lichaam te ontrafelen. En om de persoonlijkheid die van Vesalius een Grote Belg maakt, te ontleden.
Daarvoor gaat Van Hee naar het anatomisch theater in het Italiaanse Padua, waar Vesalius op 20-jarige leeftijd al les gaf aan geneeskundestudenten. In de tijd van Vesalius moest je een toegangsticket kopen om naar een ontleding te komen kijken. Een avondje spektakel, dat Van Hee nu nog eens overdoet.
Want op donderdag 3 november brengt Robrecht Van Hee Vesalius weer tot leven. De professor bladert door Vesalius' Fabrica, een van de belangrijkste wetenschappelijke werken ooit, en bekijkt de instrumenten die de anatomist uitkoos om lichamen te ontleden. Instrumenten die artsen vandaag nog steeds gebruiken.
Het is maar één van de vondsten waarmee Andreas Vesalius het geneeskundig onderzoek in een stroomversnelling bracht. In deze derde documentaire van De Grootste Belg neemt Robrecht van Hee het scalpel van Vesalius over, om een rijk gamma straffe stoten bloot te leggen.
'De Grootste Belg', 3 november op Canvas (herhaling op 5 november)