'Koppen' over nieuwe dieetpil zonder voorschrift

Sinds eind vorige week is de omstreden vermageringspil Alli te koop bij de apotheek, de eerste afslankpil die zonder voorschrift verkrijgbaar is in de apotheek. 'Ik ben ontgoocheld dat apothekers hier nog aan meedoen, want het is zuivere commercialisering', zegt diëtist Patrick Mullie. 'En bovendien kan je er verschrikkelijke diarree van krijgen'. De prijs voor een kuur van één maand bedraagt iets meer dan vijftig euro.
D
e kranten staan er vol van, maar Alli is eigenlijk geen nieuw product. Het is de verdunde versie van Xenical, een middel dat al vijftien jaar op de markt is. Margriet Hermans heeft er ervaring mee: 'Ik heb er weinig aan gehad en toen ik het nam, moest ik heel vaak naar de wc'. Xenical is alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar, maar een dubbele portie Alli is even sterk als Xenical.
Alli mag dan wel vrij te koop zijn in de apotheek, toch zijn er richtlijnen. Het product mag niet verkocht worden aan mensen met een BMI lager dan 28 of aan minderjarigen. Bovendien moet de klant geïnformeerd worden over de mogelijke nevenwerkingen. Een rondgang met de verborgen camera wijst uit dat niet alle apothekers het even nauw nemen met de richtlijnen. Zelfs niet bij een minderjarige...
Een reportage van Wannes Peremans, Roel Spelkens en Anne-Sophie Jaspers
De Vuurzee Voorbij
'We hoorden een enorme knal en voelden een aardbeving. We dachten dat er een jumbo was neergestort.' Zo herinnert Steve Segers zich de ontploffing van een Fluxysgasleiding op 4 juli 2004 in het Waalse Gellingen. Maandag start het proces dat moet uitmaken wie verantwoordelijk is voor de ramp. Koppen praat met verschillende slachtoffers. Hoe hebben ze de afgelopen vijf jaar doorgemaakt en wat verwachten ze van het proces?
Het inferno herleidde Steves bedrijf J&S Packaging tot schroot. Hijzelf en enkele medewerkers raakten zwaar verbrand. Anne Vandenstorm is het enige personeelslid van J&S dat nog altijd niet opnieuw aan de slag is. Ze moet volgende week haar dertigste huidtransplantatie ondergaan. 'Niet alleen fysiek, ook mentaal weegt het drama erg zwaar. Gewoon over de ramp praten, maakt me al misselijk. Dan voel ik weer de hitte en begin ik te zweten.'
Bij de brandweer van Ath, het korps dat als eerste op de onheilsplek was, hoopt men dat het proces eerherstel brengt voor brandweercommandant Eddy Pettiaux, die er samen met vier van zijn mannen het leven liet. Brandweerman André Bougard: 'Sommigen beweren dat hij de ramp fout heeft ingeschat en er daarom zoveel gewonden zijn. Flauwekul, maar ja, doden spreken je niet tegen, hé.'
Een reportage van Bart Beckers en Anne-Sophie Jaspers
Susan Boyle, de zingende huisvrouw uit Schotland
'Ik ga het publiek doen rocken, ook al ben ik bloednerveus.' Het zijn de woorden van Susan Boyle, een werkloze maagd van 47 uit een klein Schots dorpje. Susan nam deel aan de talentenjacht 'Britain's Got Talent'. Tien minuten later was zij een van de grootste internethypes ooit. Het musicalnummer uit Les Misérables dat ze bracht, is ondertussen al meer dan honderd miljoen keer bekeken.
'Het is gewoon een prachtig verhaal, een soort hedendaagse Assepoester', legt krantenuitgever Bruce Waddell van The Daily Record uit. Zelfs op de voorpagina's van de financiële katernen prijkt Susans gezicht. Een ouderwets geklede vrouw, die een smalend publiek met verstomming slaat. Wie is die vrouw die enkel met haar kat samenleeft in Blackburn?
Boyle blijkt het jongste kind uit een gezin van tien. Bij de geboorte liep ze een klein hersenletsel op, waardoor ze niet kan werken. Toen ze twee jaar geleden haar moeder verloor, deed ze een belofte: 'Ik ga iets van mijn leven maken'. Haar dorp reageert verbaasd, maar toch ook weer niet: 'Wij wisten waartoe ze in staat was, maar ze heeft nooit de kans gekregen'.
Een reportage van 'Netwerk', Target Entertainment Group en Pascal Seynhaeve.
Presentatie: Wim De Vilder
Eindredactie: Gitte Van Hoyweghen
'Koppen', donderdag 21 mei om 20.45 uur op Eén.