Kandidate Spaanse 'Big Brother' geconfronteerd met beelden eigen verkrachting

vrijdag 22 november 2019

In 'Gran Hermano', de Spaanse versie van 'Big Brother' zou een deelneemster twee jaar geleden verkracht zijn door een medekandidaat.

Nu het proces van de dader binnenkort van start gaat, komt de Spaanse krant El Confidencial met schokkende beelden. Daarop is te zien hoe de vrouw in de dagboekkamer geconfronteerd wordt met opnames van haar eigen verkrachting.


Carlota Prado nam in 2017 deel aan 'Gran Hermano'. Daar leerde ze kandidaat José María López kennen waarmee het meteen klikte. Op 4 november vond er in het huis een feestje plaats, waar de deelnemers ook alcohol konden drinken. Carlota zou vier shots tequila hebben gedronken, José María bleef nuchter. Daarop zou de man de aangeschoten vrouw naar bed geholpen hebben. Toen zij eenmaal sliep, trok hij haar broek en onderbroek uit en verkrachtte haar.

Na die bewust nacht kondigde het Spaanse programma het vertrek van beide deelnemers aan. 'De makers van 'Gran Hermano' hebben besloten om José uit het programma te zetten wegens ontoelaatbaar gedrag. Ze vonden het ook beter om Carlota het huis te laten verlaten', stond te lezen op het officiële Twitteraccount maar verdere uitleg werd niet gegeven. Carlota diende later wel klacht in en binnenkort gaat de rechtszaak tegen José María van start.

Hallucinante beelden
In de aanloop van het proces heeft de Spaanse krant El Confidencial documenten uit het gerechtelijke dossier kunnen inkijken. Eén bewijsstuk is behoorlijk opvallend: een video van productiebedrijf Zeppelin TV waarop te zien is hoe Carlota in de dagboekkamer geconfronteerd wordt met beelden van haar eigen verkrachting. Dat betekent niet alleen dat de verkrachting gefilmd werd, maar ook dat de productie niet ingegrepen heeft.

Op de video is een nietsvermoedende Carlota te zien die alleen de dagboekkamer binnengaat. Op de televisie in de kamer ziet ze beelden van José María en zichzelf in bed. Wat ze hoort, is haar eigen stem, die een paar keer 'nee' zegt. 'Super, wat is er aan de hand?', vraagt een verbijsterde Carlota aan de Spaanse 'Big Brother', maar ze krijgt geen antwoord.

Naarmate de video vordert, wordt Carlota zich steeds bewuster van wat er zich op het scherm afspeelt. 'Alsjeblieft, stop. Alsjeblieft', smeekt ze bij de beelden van haar verkrachting. 'We zullen het stoppen wanneer je wil, maar we denken dat je het moet zien', reageren de makers op haar vraag. Wanneer ze vraagt of de kijkers deze beelden te zien krijgen, verzekert de producer haar van niet en laat hij weten dat José María al vertrokken is. Hoewel hij hieraan toevoegt dat ze alle steun krijgt die ze nodig heeft, wordt de jonge vrouw aan haar lot overgelaten wanneer ze alleen in de kleine kamer paniekaanvallen krijgt.

Het lijkt erop dat de productie haar vooral duidelijk wilde maken dat de verkrachting tussen José María, Carlota en de programmamakers zal blijven. En hoewel ze de vrouw aanbieden met een psycholoog te gaan praten, lijkt het ook een verborgen waarschuwing dat ze verder tegen niemand mag zeggen wat haar overkomen is.

Het proces
Twee jaar later, is het proces van start gegaan. Het ziet er niet al te best uit voor José María, die eerst volhield onschuldig te zijn. Naast de beelden als bewijsstuk zou de man tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. Carlota gaat nog altijd door een zware periode en krijgt psychologische en psychiatrische behandeling, medicatie en is al een hele tijd arbeidsongeschikt. Van tv-zender Telecinco en de ploeg achter 'Gran Hermano' heeft ze de afgelopen twee jaar niets meer gehoord.

Bron: AD.nl

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Nadat ze haar job is kwijtgeraakt, neemt de alleenstaande moeder Nicky een baantje aan bij een warenhuis om wat geld bij te verdienen. Door de tussenkomst van een mysterieuze vreemdeling moet ze plots voor kerstman gaan spelen. Ze heeft aanvankelijk veel schrik om te worden ontmaskerd, maar al snel blijkt de rol van goedheilig man haar wonderwel te liggen.

'Christmas at Cartwright's', film uit 2014 met oa. Alicia Witt en Gabriel Hogan, om 20.30 uur op VIJF.

Dossiers