TV-Visie interview : Patrick en Carina X Factor (5)

donderdag 3 november 2005

Eén van de opmerkelijkste duo's uit 'X Factor' is het Limburgse koppel Patrick & Carina. Met hun eigen versie van de Abba-klassieker "Does your mother know" werden ze voor de tweede keer op rij naar de herkansingsronde gestuurd. "Het doet ons wel iets dat iemand zoals Kris Wauters ons voor de tweede keer steunt. Hij maakt tenslotte deel uit van een groep als Clouseau, die jaarlijks minstens 10 keer het Sportpaleis vult. Ach, ik hoop dat we tijdens 'X Factor' bewijzen dat men niet de perfecte maten moet hebben om het ver te schoppen in deze wedstrijd". Onze reporter Bart had na de liveshow een uitgebreide babbel met Patrick & Carina.

<


STRONG>That was close
P: Very close.
C: Net zoals Helena stonden we hier voor de tweede keer. Het maakt eigenlijk niet uit of je daar nu als eerste of als laatste staat. Het allerbelangrijkste is tegen wie je het rechtstreeks moet opnemen.
P: De spelregels zijn op voorhand goed doorgenomen. Je weet vooraf dat zoiets kan gebeuren. Ooit komt er een tijd dat 'X Factor' verdergaat zonder Patrick & Carina.

Ten laatste op 11 december …
P: Ik hoop dat we 11 december nog kunnen halen. Maar we beseffen dat de nummerkeuze hier centraal staat. TV-Visie interview : Patrick en Carina X Factor
C: Bij 'X Factor' hangt bitter weinig af van je zangprestatie. En dat vind ik het ergste van allemaal. We zijn hier nog altijd bezig met covers. Onze taak bestaat er in om te putten uit anderen hun repertoire. We moeten er gewoon iets van maken. Een eigen nummer heeft nog altijd die extra persoonlijke touch.

Jullie zijn een koppel. Er zijn duizenden liefdesliedjes.
P: Tijdens 'X Factor' staat bij ons de samenzang centraal. Tijdens onze optredens wisselen Carina en ik regelmatig af. Wanneer zij op de voorgrond treedt, doe ik de backings. En omgekeerd! Nu staan wij daar echt als groep. Ook al zijn we maar met 2. Wij zijn nu verplicht om nummers te gaan zoeken waar de samenzang centraal staat.

Tijdens "Does your mother know" kwam Patrick op de voorgrond. Vinden jullie het niet erg dat jullie worden afgestraft wanneer jullie niet een samenzang neerzetten?
P: Eigenlijk wel.
C: Maar aan de andere kanten moeten we respecteren wat de mensen graag horen. Blijkbaar horen ze ons het allerliefste samenzingen. Vaak krijgen we als reactie dat de samenwerking tussen onze stemmen schitterend is. Wij horen die magie niet. Maar blijkbaar is dat hetgeen wat ons iets anders maakt dan de rest. En daar moeten wij in de toekomst rekening mee houden.

De zusjes Cappaert hebben een genetische blend. Hebben jullie dan een liefdesblend?
C: Voilla, dat is het. Zussen zijn samen opgegroeid. Maar ook wij hebben door onze relatie een zekere éénheid en enigheid, waardoor onze stemmen versmelten tot één geheel.

Hoe is het met de zenuwen gesteld? Jullie bereiken ondertussen ronde 6
C: Die worden met de week minder.
P: Ik had helemaal geen zenuwen vanavond. Bij de herkansingen doken ze wel op. Toen beseften we beiden dat de kans er in zat dat we er uit werden gegooid. Maar tijdens een tweede beurt, moesten we gewoon alles op alles zetten. Natuurlijk willen we graag in de running blijven voor het platencontract.

X staat voor de nobele onbekende. Wat betekent de X in 'X Factor' voor jullie na zo veel maanden?
P: 'X Factor' betekent in eerste instantie heel hard werken. Samen met de coaches moeten wij onze songs en onze teksten voorbereiden.  'X Factor' is op zich al een vak. Noem het maar een gerust een voorbereiding op hetgeen we later willen doen.
C: Zo serieus neem ik het niet op. Gewoon leute en amusement. Soms kan ik me wel enerveren in de stress, die er bij deze wedstrijd hoort. Dan moet ik mezelf dwingen om er van te genieten. Maar één minuut veertig is voor mij veel te kort. Ik neem hier vooral aan deel om op het podium te staan en aan heel Vlaanderen te laten zien wie ik ben en waarvoor ik sta. En dat betekent 'X Factor' voor mij persoonlijk. Ik ontken ook niet dat het de ideale springplank is om bekendheid te verwerven bij het grote publiek.

Udo dweept bij de eigenheid in zijn muziek.
C: Ik vind 'X Factor' bij ons gewoon synoniem staan voor amusement en de drang om het publiek te entertainen. Maar ik denk dat het voor ons iets moeilijker is dan voor een solozanger.
P: Wij moeten ons bewijzen met z'n 2'en. Een solozanger weet dat hij alleen moet zingen. Wanneer wij onze liedjes gaan zoeken, komen we bijna uitsluitend op slows terecht. En dat willen we niet. We zingen heel graag slows. Maar we willen een vrij gevarieerd palet aan de kijker aanbieden.

De jury viste jullie al tweemaal op.
C: We weten niet hoe dicht de stemmen tegen elkaar liggen. Ik geloof er heilig in dat het soms enkele tientallen stemmen verschil kan zijn. Het is toch ongelooflijk dat iemand als Kris Wauters ons al twee keer op rij steunt. Hij is één van de mensen van Clouseau. Een groep, die elk jaar het Sportpaleis minstens 10x vult.Wanneer iemand zoals hij dat tegen ons zegt, vind ik dat toch 'sjiek'.

Hadden jullie dit ooit durven dromen?
P: Zeker niet. Het geeft een goed gevoel dat je door mag gaan naar een volgende ronde. Maar we hadden zelfs nooit durven denken dat we hier zouden staan.

Wijsheid komt met de jaren.
C: Dat is ook wel waar. En je moet niet mooi zijn om succes te hebben. Kijk maar naar ons. (schiet in de lach).
P: Het geeft een goed gevoel dat we nu in aflevering zes zitten.
C: Mijn ma was aan het wenen! Zij heeft al zo veel meegemaakt in haar leven. Zij lijdt ook onder onze problemen.

Does your mother know!
C: Eigenlijk wisten we vooraf dat het een risiconummer was. P: De nummers worden veertien dagen op voorhand gekozen. Je kan niet meer terug op dat moment. Jean heeft op de workshop nog gezegd dat hij liever had dat we "It takes two" zongen tijdens deze show. Maar het was onmogelijk om dit nog klaar te krijgen. We zijn zelf nu heel blij dat we volgende week de kans krijgen om dit te zingen.

Begint de vermoeidheid nog niet zijn rol te spelen?
P: In het begin vond ik het zwaarder dan nu. We zijn nu met minder kandidaten en iedereen begint zijn parcours een beetje te kennen. Het blijft nog altijd enorm fijn dat ik enkele dagen op adem kan komen. Carina heeft daarnaast nog haar job waar ze veel tijd insteekt. Maar het is toch leuk dat er nog momenten bestaan waarop we samen iets kunnen doen.

Weg van dit wereldje …
C: Ik zing heel graag, maar ik ben ook heel graag alleen.

Hebben jullie dan zo veel last van de tol van de roem?
C: Op een podium kan ik me voor de volledige 100% geven. Maar ik heb ook momenten waarop ze me moeten gerust laten. Wanneer wij nu de stad willen intrekken, is het voor ons niet meer te doen. Mensen worden bijna hysterisch wanneer ze ons zien.

Dat wist je toch voor je hier aan begon …
P: Dat besef je niet. Je neemt aan een wedstrijd deel. Maar tussen realiteit en je persoonlijk idee is er een hemelsbreed verschil.

Zijn de gemoederen ondertussen wat bedaard in medialand over jullie?
P: Het zal toch nog wel blijven nazinderen.
C: Ze hebben ons altijd gezegd dat hoe bekender we worden hoe groter de jaloezie wordt. Misschien is het wel goed voor ons dat alles nu in één keer is gebeurd. We beseffen nu dat we op onze tellen moeten letten. Dit is gewoon de keerzijde van de medaille. Er zijn nu éénmaal enorm veel mensen, die jaloers en afgunstig zijn. Maar zowel Patrick als ik zijn zeker geen slechte mensen. We proberen boven al die reacties te staan. Zingen is gewoon een deel van ons leven. Dat kan niemand ons afnemen.
P: We hebben een eerlijke kans gekregen om ons zegje te doen tegen de pers. En voor is dit hoofdstuk nu afgesloten. We proberen ons zeer intensief te concentreren op de shows, die we tegemoet gaan. Het publiek moet maar beslissen.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

Harvard-student Mark Zuckerberg is net gedumpt door zijn vriendin Erica. Terug in het studentenhuis begint hij meteen aan een heuse wraakactie. Samen met zijn beste vriend Eduardo Saverin schrijft hij in één nacht de code voor 'Facemash', een website waar gebruikers uit twee willekeurige studentes kunnen kiezen wie de aantrekkelijkste is. De site is zo populair bij de studenten dat de servers op de campus crashen. Zuckerberg wordt geschorst, maar de tweelingbroers Winklevoss, leden van een prestigieuze studentenclub, zoeken hem op om zijn revolutionaire idee uit te werken.

'The Social Network', film uit 2010 met oa. Justin Timberlake en Andrew Garfield, om 20.35 uur op Q2.

Dossiers