Transformatieplan VRT: nieuwe wendbare organisatie voor de openbare omroep

dinsdag 26 april 2016

Bij de VRT is deze week het transformatieplan goedgekeurd dat de opgelegde besparingen moet mogelijk maken. Dinsdagmiddag werd het personeel ingelicht. Het plan wordt verduidelijkt in een persbericht.

'De openbare omroep wil zijn organisatie wendbaarder maken om flexibeler te kunnen inspelen op veranderingen in de toekomst. Daarom moet ook de cultuur van het bedrijf evolueren. Met de nieuwe Beheersovereenkomst moet de VRT ook rekening houden met een verminderde overheidsdotatie (oplopend tot -30 miljoen euro in 2020), een plafond voor de personeelsuitgaven (43,25% van de inkomsten) en een opgelegd uitbestedingsquotum (18,25% tegen 2020). Gisterenavond gaf de raad van bestuur van de VRT de directie een mandaat om op basis van een aantal voorgestelde krachtlijnen de gesprekken met de vakbonden op te starten. In totaal zal het personeelscontingent, gespreid over de periode 2016-2020, verminderen met 170 tot 215, al naargelang er bijkomende loonkostenverminderingen worden gevonden. 70 à 80% van de banenvermindering zou kunnen gebeuren door natuurlijke uitstroom.


Van het oorspronkelijke besparingsplan werden vorig jaar alleen de krachtlijnen door de raad van bestuur goedgekeurd. Daarna werden participatiesessies georganiseerd waar het personeel van de openbare omroep alternatieve voorstellen kon doen om de doelstellingen van het plan te behalen. Die voorstellen werden op hun haalbaarheid en financiële en organisatorische impact onderzocht en getoetst aan de nieuwe criteria van de nieuwe Beheersovereenkomst.

Tijdens de participatiesessies kwamen heel wat vragen naar veranderingen in de organisatie en de bedrijfscultuur naar boven. Daarom, en ook om flexibeler te kunnen inspelen op het snel veranderende medialandschap, wil de VRT hier in de toekomst sterk op inzetten. De openbare omroep heeft behoefte aan een nieuwe open cultuur, gebaseerd op vertrouwen, duidelijke beslissingen, afspraken en verwachtingen. Er moet meer plaats zijn voor feedback en participatie. Iedereen moet worden uitgedaagd om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. Efficiëntie hoort in de genen te zitten van iedereen die bij de VRT werkt. Talentontwikkeling en een sterk leiderschap vormen de motor achter de dynamiek van de organisatie. Een aangename werksfeer en een correcte vergoeding zorgen voor tevreden werknemers.

De VRT wil zich meer dan vroeger concentreren op haar kerntaken. Daarom kiest ze ervoor om haar basis IT-diensten uit te besteden aan een externe partner. De specifieke mediagebonden technologie is van strategisch belang en blijft in handen van interne experten. Security en Catering worden ook de komende jaren door eigen mensen verzorgd, maar de werking wordt marktconform gemaakt. Bij vervangingen worden nieuwe personeelsleden wel aangeworven door een externe partner.

Bij de televisieproductie en de daarmee verbonden facilitaire diensten moet op termijn een groter deel worden uitbesteed aan de externe sector. Dat zal ook zijn impact hebben op het personeelsaantal bij de interne productie. De VRT wil niettemin een sterk en flexibel intern productiehuis behouden waarbij de knowhow voor alle genres in huis aanwezig blijft.

De cultuurredacties gaan geïntegreerder samenwerken en de radioproductiesystemen en –processen worden geoptimaliseerd. Sporza wil flexibeler kunnen inspelen op de fluctuaties in sportrechten en samenwerken met andere mediaspelers. Bij Nieuws zal een deel van de mobiele ENG-ploegen worden uitbesteed, met een maximum van 50%. De audiotheek, documentatiedienst en het archief worden sterker geautomatiseerd. Het aantal management- en ondersteunende functies wordt met 10% verminderd.

Om de bovengrensplafond op de personeelsuitgaven te respecteren wordt, naast de afbouw van het personeelscontingent, ook gezocht naar andere loonkostverminderende maatregelen. Deze worden verder besproken met de vakbonden. De komende vijf jaar worden ook 50 nieuwe mensen aangeworven ter ondersteuning van de digitale omslag van de openbare omroep.

Van de noodzakelijke personeelsvermindering zou 70 à 80% kunnen gevonden worden via natuurlijke uitstroom. Daarnaast wordt gezocht naar een herplaatsing in huis, bij de Vlaamse overheid of extern. Als dat niet volstaat om de bovengrens van de personeelskosten te halen, wordt een weloverwogen gerichte uitstroom bekeken.'


Persbericht VRT
http://www.vrt.be

DOSSIER: Besparingen bij de VRT: omroep in crisis

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Ons huis/nieuw huis' (Eén)

Frédéric en Ilse wonen als nieuw samengesteld gezin in Millen, Riemst. Dat doen ze in Frédérics ouderlijk huis, vroeger een gekende buurtwinkel. Maar alle kinderen zijn het huis uit en dat is nu dus veel te groot. Frédéric wil het opsplitsen in twee appartementen en daar zijn oude dag doorbrengen. Maar Ilse is als de dood voor verbouwingswerken en al het stof dat dit met zich meebrengt. Zij voelt meer voor een splinternieuw, kraaknet en instapklaar appartement. Het wordt geen eenvoudige opdracht voor Ken en Kristien.

'Ons Huis/Nieuw Huis', om 20.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:14
  Journaallus
  06:00
  radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 00:00
  Canvaslus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:00
  Geen uitzending
  06:10
  Kabouter Plop
 • 03:05
  Geen uitzending
  07:35
  Extreme Cake Makers
 • 01:05
  Geen uitzending
  11:30
  Sturm der Liebe
 • 01:25
  Geen uitzending
  14:20
  NYPD Blue
 • 22:00
  Wordt aangekondigd
 • 00:25
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 02:25
  Geen uitzending
  09:20
  Sportfood
 • 01:20
  Geen uitzending
  08:25
  Bones
 • 03:00
  Geen uitzending
  08:45
  Criminal Confessions
 • 00:55
  Geen uitzending
  08:40
  Tweedehands deluxe
 • 03:55
  De Dagschotel
  04:10
  De Smaaktoerist
 • 00:50
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog Even Soezen
 • 03:55
  Een oprit betegelen
  04:21
  Zo doe je het!
 • 04:00
  De Koepelzaal
  14:00
  De Koepelzaal Live
 • 04:00
  Kantine
  04:45
  Tennis: Rome Internazionali BNL d'Italia 2023
 • 03:50
  Silent Witness
  04:45
  Miss Scarlet and the Duke
 • 03:45
  The Real Housewives of New York City
  04:30
  American Pickers
 • 02:22
  NOS Journaal
  05:55
  Nederland in Beweging
 • 01:23
  Nieuwsuur
  06:18
  Tijd voor Max
 • 04:01
  NOS Jeugdjournaal met gebarentaal
  04:21
  Nadia