Stem ook digitaal bij het Eurovisiesongfesival

dinsdag 16 mei 2006

Op donderdag 18 mei is het eindelijk zover. Dan vindt in Athene de halve finale van het Songfestival plaats. De stemming gebeurt, zowel in de halve finale op donderdag als in de finale op zaterdag, door een pan-Europese televoting.

D


at gaat traditioneel via 0905-nummers en sms, maar dit jaar kan het in Vlaanderen – en dat is een Europese primeur – ook via digitale televisie.

Sinds mei 2004 gebeurt de televoting bij het Songfestival via een pan-Europese stemming.  Dat wil zeggen dat alle stemmen elektronisch worden verzameld op één plaats en niet per land. Zo wil de EBU mogelijke fraude verhinderen.

Digitaal stemmen
Nieuw dit jaar is dat de Vlamingen ook via digitale televisie kunnen stemmen. Al wie beschikt over een geactiveerde settopbox van Telenet zal na het drukken op de rode toets eenvoudig kunnen stemmen via zijn afstandsbediening.  Bovendien voorziet de VRT ook een technisch hulpmiddeltje om elk liedje een waardering mee te geven. Op die manier wordt de beoordeling voor de kijker makkelijker. De technische beperkingen van het Belgacom-netwerk laten het digitaal stemmen op dit moment (nog) niet toe. De VRT is de eerste omroep die de digitale stemmen van zijn kijkers integreert in de pan- Europese voting van de EBU.

Stemmen via telefoon of sms
Uiteraard kan ook per telefoon of sms worden gestemd. De televotingnummers voor het Eurovisiesongfestival, zowel voor de halve finale op donderdag als voor de finale op zaterdag, zijn:   SMS 3470 (0.50 €/sms)      /        Tel: 0905/531 XX (0.50 €/oproep)
 
De XX of de boodschap bij de sms is uiteraard het volgnummer van de kandidaat waarvoor men wil stemmen. Stemmen voor de kandidaat van eigen nationaliteit (in ons geval dus Kate Ryan) mag natuurlijk niet en met die stemmen wordt dan ook geen rekening gehouden.

Hieronder alvast de volgnummers van de kandidaten in de halve finale, op donderdag 18 mei.
De precieze en volledige volgorde van de finale op zaterdag is natuurlijk nog niet bekend.

01 Armenië
02 Bulgarije
03 Slovenië
04 Andorra
05 Wit-Rusland
06 Albanië
07 België
08 Ierland
09 Cyprus
10 Monaco
11 Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië
12 Polen
13 Rusland
14 Turkije
15 Oekraïne
16 Finland
17 Nederland
18 Litouwen
19 Portugal
20 Zweden
21 Estland
22 Bosnië & Herzegovina
23 Ijsland

Hoe schat u de kansen van Kate Ryan in? Lukt het haar om een plaatsje in de finale van zaterdagavond te veroveren? TV-Visie wil het graag nu al weten! STEM HIER.

DOSSIER: Eurosong 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo CAZ 2 logo

De jonge Sadie heeft een ongelukkige kindertijd gekend bij haar extreem strenge grootouders. Wanneer ze eindelijk weer wordt herenigd met haar moeder, is ze niet van plan haar geluk door iemand te laten verstoren.

'Mommy's Little Murderer', om 20.15 uur op CAZ 2.

Dossiers