Nieuw op En: 'Butengewoon' over buitengewone kinderen en jongeren

donderdag 28 augustus 2014

In de reeks 'Buitengewoon' volgt En gedurende n jaar van heel dichtbij acht kinderen en jongeren met een beperking. Met hen beleeft de kijker hoe de ouders en de omgeving geconfronteerd worden met emotionele dilemma's, praktische problemen en morele vraagstukken.

Maar ook zie je de kleine en grote overwinningen van elke dag, die voor hen een wereld van verschil maken. Ze vertellen hun verhaal vanuit hun leefwereld, met de focus op wat ze allemaal wel kunnen en met een zeer positieve ingesteldheid.


De verhalenreeks toont de wilskracht van jonge helden die leren omgaan met hun beperking en dat maakt hen buitenwoon. En zoals er tijdens de voorstelling zo mooi gezegd werd: 'Alle kinderen in het bijzonder onderwijs kunnen alle dingen doen, maar op een andere manier: hun eigen manier.'

De kinderen en de jongeren die in de reeks voorkomen volgen allemaal les in één van de dertien stedelijke scholen voor buitengewoon onderwijs van Antwerpen, die vanaf 1 september omgevormd worden tot De Leerexpert.

'De kinderen uit het buitengewoon onderwijs zijn zeer divers', zegt divisiedirecteur van De Leerexpert Patrick Huygen, 'maar zij kunnen met welke beperking dan ook groeien en leren, elk kind krijgt onderwijs op maat. Ieder kind heeft een droom, ook de kinderen uit het bijzonder onderwijs en wij trachten die droom dan ook waar te maken.'

Het bijzonder onderwijs zit nog in een taboesfeer en dat moet eruit, maar dat is het werk van de ganse maatschappij. En hier hebben ongetwijfeld de programmamakers van productiehuis Nieveranst zeker hun steentje toe bijgedragen.

'Als openbare omroep is het onze plicht', aldus Steve De Coninck-De Boeck, adjunct-manager van Eén, 'regelmatig onderwerpen op de kaart te zetten die niet altijd evident zijn en ik ben heel blij met deze buitengewone reeks. Het is authentieke televisie met veel respect gemaakt.'

'Buitengewoon', vanaf dinsdag 2 september om 22.30 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Philip N rgaard heeft zijn werk voor de antiterreureenheid op een laag pitje gezet. Als een jonge Syri-strijdster na haar terugkeer in Denemarken belangrijke informatie aan hem doorspeelt, kan hij niet anders dan op onderzoek uitgaan.

'Gidseltagningen', om 20.35 uur op Canvas.

Dossiers